Quiche ze szparagami
- Ciasto francuskie - 1 rulon (300 g)
- Szparagi - 1/2 pęczka (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 opakowania (400 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
Przepis na quiche ze szparagami krok po kroku
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blaszce.
Żółtka jajek roztrzep w misce za pomocą trzepaczki, a następnie dolej śmietankę.
Do masy jajecznej dodaj tarty parmezan.
Szparagi ułam w miejscu zdrewniałej łodygi i umyj, a następnie osusz dokładnie.
Wlej przygotowaną masę do foremki, a na wierzchu ułóż szparagi.
Całość zapiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat quiche ze szparagami
Quiche to danie podobne do wszystkim nam znanej tarty, jednak występuje ona w wersji wytrawnej. Farsz jajeczny i kruche ciasto to niezastąpiony element tego dania, jednak pozostałe dodatki możesz dowolnie zamieniać, śmiało możesz postawić na same warzywa lub dodatek mięsa.
Quiche będzie pyszne w każdej wersji. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na quiche ze szparagami.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, przygotuj ciasto francuskie w rulonie, żółtka jajek, parmezan lub inny dowolny ser, świeże szparagi oraz śmietankę 30% tłuszczu. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku koniecznie postaw na gotowe ciasto francuskie.
Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować domowe ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.
Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Twoje quiche ze szparagami może oczywiście powstać na własnoręcznie robionym cieście kruchym.
Skoro już znasz składniki, poznaj mój prosty przepis.
Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blaszce. Żółtka jajek roztrzep w misce za pomocą trzepaczki, a następnie dolej śmietankę. Do masy jajecznej dodaj tarty parmezan. Szparagi ułam w miejscu zdrewniałej łodygi i umyj, a następnie osusz dokładnie. Wlej przygotowaną masę do foremki, a na wierzchu ułóż szparagi. Całość zapiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Skoro już wiesz, jak zrobić quiche ze szparagami koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie, będzie to idealny pomysł na obiad i przekąskę w ciągu dnia.
Moim zdaniem najlepsze quiche jest właśnie ze szparagami, a Twoim zdaniem, jakie będzie dobre?
Alergeny w quiche ze szparagami
Lista alergenów dla quiche ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze quiche ze szparagami
Jeśli masz więcej czasu możesz przygotować samodzielnie spód do quiche, jeśli chcesz, aby danie był szybkie w przygotowaniu tak jak ja postaw na gotowe ciasto francuskie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.