Patisony w zalewie

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Patisony w zalewie podane w słoiku.
Patisony w zalewie
Patisony w zalewie to świetna opcja na naprawdę fantastyczne przetwory do słoików. Patisony w smacznej zalewie octowej są smaczne, ale również ciekawe i naprawdę zdrowe.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
50 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Ocet spirytusowy (250 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Sól (40 g)
  • Patison (300 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na patisony w zalewie krok po kroku

Patisony umyj i odkrój twarde końcówki. Większe okazy przekrój na mniejsze kawałki, aby łatwo mieściły się do słoików. Włóż do umytych i wyparzonych słoików.

Przygotuj zalewę, do garnka dodaj: 6 szklanek wody, ocet, cukier sól, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czosnek.

Całość zagotuj i gorącym płynem zalej naszykowane słoiki z patisonami, dokładnie zakręć wieczko i wekuj przez 5 minut.

Gotowe słoiki odwróć wieczkiem w dół i pozostaw do ostygnięcia na ręczniku.

Przechowuj w spiżarce.

Jak oceniasz przepis na patisony w zalewie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat patisonów w zalewie

Patisony w zalewie to świetna opcja na naprawdę fantastyczne przetwory do słoików. Patisony w smacznej zalewie octowej są smaczne, ale również ciekawe i naprawdę zdrowe.

Przepis na patisony w zalewie sprawdzą się na zimę, ale nie tylko. Są tak smaczne, że bardzo często znikają jeszcze przed pierwszymi oznakami zimy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić patisony w zalewie, by były smaczne, a przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. W konserwowaniu warzywa niezwykle ważna jest zalewa. Również w przypadku patisonów odgrywa ważną rolę. Zalewa do patisonów zwykle opiera się na wodzie, occie oraz przyprawach. Również w tym przepisie. Znajdziesz tu odpowiednie proporcje, dzięki którym patisony w zalewie octowej będą po prostu najlepsze! Zalewę robi się na bazie octu. Ocet spirytusowy bardzo często wykorzystujemy w naszej kuchni do wielu potraw. Świetnie sprawdza się on jako konserwant do przetworów warzywnych. Warto jednak wiedzieć, że ocet może być dość niekorzystny dla naszego żołądka. Nie powinny go spożywać osoby z wrzodami żołądka. Osoby mające wrażliwy żołądek mogą zamienić ocet spirytusowy na jabłkowy. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy. Osoby, które cierpią z powodu wrzodów żołądka, czy choroby refluksowej powinny jednak zupełnie wyeliminować go z diety i ograniczyć marynowane warzywa.

Patisony to warzywa, które nie goszczą często w menu. A szkoda! Są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Patison jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i mangan. Składniki te chronią organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego. Zwierają sole mineralne: głównie potas, wapń, magnez. Patison zawiera sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspiesza przemianę materii. Co więcej, patison jest szczególnie bogaty w kwas foliowy, który obniża poziom cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Zawarte w nim składniki poprawiają koloryt i kondycję skóry, wzmacniają wzrok oraz poprawiają odporność. Patisony wykazują właściwości antyoksydacyjne, nawet po obróbce termicznej.

Alergeny w patisonach w zalewie

Lista alergenów dla patisonów w zalewie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na patisony w zalewie

Wartości odżywcze patisonów w zalewie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
46.68
50.41
Białko (g)
0.66
0.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
9.62
10.39
Węglowodany przyswajalne (g)
9.13
9.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.05
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A (µg (mcg))
4.62
4.98
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.74
9.44
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.06
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
0.22
0.24
Foliany (µg (mcg))
11.12
12.01
Beta karoten (µg (mcg))
55.46
59.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
2392.49
2583.89
Potas (mg)
128.05
138.29
Wapń (mg)
14.03
15.15
Fosfor (mg)
21.43
23.15
Magnez (mg)
9.14
9.87
Żelazo (mg)
0.23
0.25
Cynk (mg)
0.18
0.19
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny patisonów w zalewie 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania patisonów w zalewie

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet spirytusowy
250 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Patison
300 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
16.50