Masa do andruta
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 łyżki (10 g)
Przepis na masę do andruta krok po kroku
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj cukier, gotuj do rozpuszczenia.
Dodaj masło i kakao.
Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną, gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.
Więcej informacji na temat masy do andruta
Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andruty, te proste słodycze kocha każdy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na masę do anduta, domowa masa do andruta jest niezwykle smaczna i na pewno zasmakuje każdemu.
Kruche ciasteczka kakaowe to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.
Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska.
Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: mąka ziemniaczana, cukier, mleko, masło i kakao.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę ziemniaczaną, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.
Zamiast mąki ziemniaczanej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.
Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, ale ma wysoki indeks glikemiczny, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.
Zatem, jak zrobić masę do andruta?
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj. Dodaj cukier, gotuj do rozpuszczenia. Dodaj masło i kakao. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną, gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać. Po kilku minutach nasza masa będzie dobra do spożycia i najlepsza do andrutów.
Sam widzisz, w jak prosty sposób powstaje masa do andruta.
Skoro już wiesz, jak przyrządzić masę do andrutów koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna. Wszystkie składniki zapewne masz w swoim domu.
Alergeny w masie do andruta
Lista alergenów dla masy do andruta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze masy do andruta
Masa idealnie sprawdzi się też do innych słodkich wafelków.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.