Marynowanie papryki chili

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryki chili w słoiku
Marynowanie papryki chili
Marynowanie papryki chili to proces, który można wykonać samodzielnie w domu, by cieszyć się niezwykłym aromatem tych wspaniałych warzyw. Z tym przepisem to łatwe.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
137 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża (1000 g)
  • Ocet spirytusowy (500 ml)
  • Czosnek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na marynowanie papryki chili krok po kroku

Papryczki umyj i pozbaw ogonków. Ułóż ciasno w słoiku wraz z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkiem pieprzu czarnego.

Przygotuj zalewę: ocet zagotuj z 3,5 szklanki wody oraz cukrem do smaku (ok. 1,5 łyżeczki). Gdy zalewa ostygnie, zalej nią słoiki papryki.

Słoiki zakręć i pasteryzuj około 10 min.

Jak oceniasz przepis na marynowanie papryki chili
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat marynowania papryki chili

Marynowanie papryki chili to proces, który można wykonać samodzielnie w domu, by cieszyć się niezwykłym aromatem tych wspaniałych warzyw. Z tym przepisem to łatwe.

Przepis na marynowane papryki chili to idealna opcja do słoików na zimę. Najlepsze papryki to te, które nie są zbyt duże. Dlatego staraj się wybierać mniejsze, by łatwo weszły do słoika. To najlepsza opcja na smaczny dodatek. W dodatku zalewa jest prosta, szybka i niezwykle pyszna. O tym, że zalewa do papryki konserwowej jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki — może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Często wydaje się, że warzywa marynowane nie są zdrowe. Jednak takie warzywa nie tylko są smaczne, ale również nadal bogate w antyoksydanty, błonnik i inne cenne składniki odżywcze. Marynaty to zioła, przyprawy i aromatyczne dodatki, które sprzyjają utrzymaniu zróżnicowanej diety. Dlatego spokojnie możesz je zajadać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynowane papryki chili, by były smaczne, aromatyczne i proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Papryczki chili nie są zbyt popularnym dodatkiem do dań w Polsce. Warto to jednak zmienić. Te w zalewie charakteryzują się doskonałym smakiem. Zalewa do ich przygotowania jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. To marynata, którą wybiera się również do zwykłej papryki. Papryka chili jest dobrym źródłem witaminy C, co wraz z jej właściwościami rozgrzewającymi, doskonale chroni nas przed infekcjami oraz wspomaga pracę układu odpornościowego. Papryka chili ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy. Wiele osób obawia się po nią sięgać ze względu na strach przed chorobami układu pokarmowego. Na szczęście, już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka, czy zwiększać stan zapalny. Warto więc przekonać się do jej wspaniałego smaku. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować dobrze jest sięgnąć po sprawdzony przepis, taki jak ten powyżej.

Alergeny w marynowaniu papryki chili

Lista alergenów dla marynowania papryki chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynowanie papryki chili

Wartości odżywcze marynowania papryki chili

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja nie jest wskazana dla osób z chorobami układu trawiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
35.69
137.40
Białko (g)
1.38
5.31
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
6.59
25.39
Węglowodany przyswajalne (g)
5.56
21.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
0.30
1.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.68
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
31.17
120.00
Witamina B6 (mg)
0.36
1.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
94.12
362.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Niacyna (mg)
0.82
3.17
Foliany (µg (mcg))
15.01
57.80
Beta karoten (µg (mcg))
346.88
1335.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
6.94
26.70
Potas (mg)
220.16
847.60
Wapń (mg)
15.74
60.60
Fosfor (mg)
33.19
127.80
Magnez (mg)
15.91
61.25
Żelazo (mg)
0.72
2.78
Cynk (mg)
0.20
0.78
Miedź (mg)
0.10
0.37
Mangan (mg)
0.19
0.72
Szacunkowy indeks glikemiczny marynowania papryki chili 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynowania papryki chili

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
1000 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
30.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
500 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
36.00