Przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, ocet spirytusowy, czosnek, gorczyca
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, ściereczka

Warzywa umyj. Z cukinii, jeśli trzeba, usuń pestki. Z papryki - gniazda nasienne.

Przekrój cukinię wzdłuż na 4 i następnie w plasterki.

Paprykę pokrój w niewielkie plastry.

Cebulę przekrój na pół i również pokrój w plastry.

Warzywa razem wymieszaj, dodaj też 3 ząbki czosnku posiekanego nożem oraz 2 łyżki gorczycy.

Cukier, 2 szklanki octu, 4 szklanki wody, łyżkę soli oraz całe opakowanie kurkumy zagotuj w garnku.

Zalej warzywa zalewą i zostaw na całą noc.

Kolejnego dnia do słoików włóż warzywa z marynatą.

Zakręć dokładnie słoiki.

Pasteryzuj słoiki 20 minut (gotując w garnku).

Gorące słoiki ustaw wieczkiem do dołu i pozostaw do ostygnięcia.

Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Koszt przygotowania dania
29.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z cukinii i papryki z kurkumą

Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do słoików. Smaczna i szybka sałatka do obiadu i nie tylko. Gdy jest sezon na cukinię, paprykę i cebulę skorzystaj z tego. Wtedy są one najlepsze i mają najwięcej smaku oraz wartości odżywczych. Dzięki temu możesz zachować te smaczne wspomnienie lata na dłużej. Zobacz jak zrobić sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą, bo mieć pyszne warzywa marynowane. Ta smaczna, tania i prosta sałatka pasuje do wielu potraw.

Dobra i prosta sałatka z cukinii i papryki z kurkumą odznacza się znakomitym smakiem. Przetwory są smaczne, łączą smak słony ze słodkim. Ta sałatka to tania przekąska, którą możesz zrobić sam w domu. Przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą to pyszna i szybka warzywna potrawa. Składa się z najlepszych, letnich warzyw i wyrazistej marynaty. Pokrojone warzywa należy zalać zalewą i odstawić na jedną noc. Po kilkunastu godzinach sałatkę przekłada się do słoików, zakręca i pasteryzuje.

Jak zrobić sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą? Najważniejsze jest to, by dodać składnik, który nada dobry smak, a za razem kolor. Jest nim kurkuma. Dzięki niej warzywa z marynatą tworzą genialną sałatkę do słoików, którą możesz wykorzystać jeszcze długo po jej przygotowaniu. Do przepisu na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą potrzeba całego opakowania tej przyprawy.

By sałatka z cukinii i papryki z kurkumą mogła mieć długi termin przydatności do spożycia trzeba ją odpowiednio przygotować. Przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą powinien być zakończony pasteryzacją słoików. Jest to ważny proces, który zabezpieczy przetwory przed zbyt szybkim zepsuciem. W tym celu należy zaopatrzyć się w duży garnek oraz ściereczkę. Napełnione i zakręcone dobrze słoiki wstaw na dno garnka ze ściereczką wieczkiem do góry. Muszą być w takiej odległości, aby nie stykały się ze sobą nawzajem. Nie mogą też dotykać ścianek i dna garnka. Wlej wodę w ilości ¾ słoików i zagotuj je. Od momentu wrzenia gotuj 20 minut. Po tym czasie słoiki wyłóż zakrętką do dołu na blat, na którym jest ściereczka i pozwól im wystygnąć. Tak zapasteryzowana sałatka z cukinii i papryki z kurkumą może stać nawet rok w spiżarni.

Jak zrobisz sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą, po otworzeniu słoika postaraj się ją zjeść w tydzień bądź dwa, maksymalnie. Zaręczam, że jest tak pyszna, że ze zjedzeniem nie ma problemów. To dobra alternatywa dla świeżych warzyw, których w zimie może brakować. Warto więc skorzystać z przepisu.

Wartości odżywcze sałatki z cukinii i papryki z kurkumą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
74.00 kcal
122.09 kcal
Białko
1.00 g
1.66 g

Węglowodany w sałatce z cukinii i papryki z kurkumą

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
18.12 g
29.90 g
Węglowodany przyswajalne
17.10 g
28.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
1.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
0.29 g
0.49 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
0.35 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.14 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.12 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
19.14 µg (mcg)
31.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
22.87 mg
37.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.34 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.12 mg
Niacyna
0.39 mg
0.64 mg
Foliany
21.69 µg (mcg)
35.80 µg (mcg)
Beta karoten
209.10 µg (mcg)
345.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
6.22 mg
10.26 mg
Potas
206.48 mg
340.69 mg
Wapń
13.87 mg
22.88 mg
Fosfor
30.50 mg
50.33 mg
Magnez
14.01 mg
23.11 mg
Żelazo
0.31 mg
0.51 mg
Cynk
0.25 mg
0.42 mg
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cukinii i papryki z kurkumą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z cukinii i papryki z kurkumą

Lista alergenów dla sałatki z cukinii i papryki z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania sałatki z cukinii i papryki z kurkumą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
3000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 3000 g
Papryka czerwona
360 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 360 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
660 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 660 g
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób