- Cukinia 3000 g
- Papryka czerwona 360 g
- Cebula 500 g
- Cukier 660 g
Przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą krok po kroku
Warzywa umyj. Z cukinii, jeśli trzeba, usuń pestki. Z papryki - gniazda nasienne.
Przekrój cukinię wzdłuż na 4 i następnie w plasterki.
Paprykę pokrój w niewielkie plastry.
Cebulę przekrój na pół i również pokrój w plastry.
Warzywa razem wymieszaj, dodaj też 3 ząbki czosnku posiekanego nożem oraz 2 łyżki gorczycy.
Cukier, 2 szklanki octu, 4 szklanki wody, łyżkę soli oraz całe opakowanie kurkumy zagotuj w garnku.
Zalej warzywa zalewą i zostaw na całą noc.
Kolejnego dnia do słoików włóż warzywa z marynatą.
Zakręć dokładnie słoiki.
Pasteryzuj słoiki 20 minut (gotując w garnku).
Gorące słoiki ustaw wieczkiem do dołu i pozostaw do ostygnięcia.

-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Informacje dietetyczne - sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Wartości odżywcze sałatki z cukinii i papryki z kurkumą
Niskokaloryczna przekąska, która jest dobra do obiadu lub innych potraw. To wegański, warzywny dodatek, który jest lekki i zdrowy.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z cukinii i papryki z kurkumą
Lista alergenów dla sałatki z cukinii i papryki z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Więcej informacji na temat sałatki z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do słoików. Smaczna i szybka sałatka do obiadu i nie tylko. Gdy jest sezon na cukinię, paprykę i cebulę skorzystaj z tego. Wtedy są one najlepsze i mają najwięcej smaku oraz wartości odżywczych. Dzięki temu możesz zachować te smaczne wspomnienie lata na dłużej. Zobacz jak zrobić sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą, bo mieć pyszne warzywa marynowane. Ta smaczna, tania i prosta sałatka pasuje do wielu potraw.
Dobra i prosta sałatka z cukinii i papryki z kurkumą odznacza się znakomitym smakiem. Przetwory są smaczne, łączą smak słony ze słodkim. Ta sałatka to tania przekąska, którą możesz zrobić sam w domu. Przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą to pyszna i szybka warzywna potrawa. Składa się z najlepszych, letnich warzyw i wyrazistej marynaty. Pokrojone warzywa należy zalać zalewą i odstawić na jedną noc. Po kilkunastu godzinach sałatkę przekłada się do słoików, zakręca i pasteryzuje.
Jak zrobić sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą? Najważniejsze jest to, by dodać składnik, który nada dobry smak, a za razem kolor. Jest nim kurkuma. Dzięki niej warzywa z marynatą tworzą genialną sałatkę do słoików, którą możesz wykorzystać jeszcze długo po jej przygotowaniu. Do przepisu na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą potrzeba całego opakowania tej przyprawy.
By sałatka z cukinii i papryki z kurkumą mogła mieć długi termin przydatności do spożycia trzeba ją odpowiednio przygotować. Przepis na sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą powinien być zakończony pasteryzacją słoików. Jest to ważny proces, który zabezpieczy przetwory przed zbyt szybkim zepsuciem. W tym celu należy zaopatrzyć się w duży garnek oraz ściereczkę. Napełnione i zakręcone dobrze słoiki wstaw na dno garnka ze ściereczką wieczkiem do góry. Muszą być w takiej odległości, aby nie stykały się ze sobą nawzajem. Nie mogą też dotykać ścianek i dna garnka. Wlej wodę w ilości ¾ słoików i zagotuj je. Od momentu wrzenia gotuj 20 minut. Po tym czasie słoiki wyłóż zakrętką do dołu na blat, na którym jest ściereczka i pozwól im wystygnąć. Tak zapasteryzowana sałatka z cukinii i papryki z kurkumą może stać nawet rok w spiżarni.
Jak zrobisz sałatkę z cukinii i papryki z kurkumą, po otworzeniu słoika postaraj się ją zjeść w tydzień bądź dwa, maksymalnie. Zaręczam, że jest tak pyszna, że ze zjedzeniem nie ma problemów. To dobra alternatywa dla świeżych warzyw, których w zimie może brakować. Warto więc skorzystać z przepisu.
Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cukinii i papryki z kurkumą
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023