Sałatki z papryką na zimę

sałatki z papryką na zimę

Przyrządzanie sałatek z papryką na zimę to, coś, co Polacy robią od lat. Sałatki z tym pysznym i zdrowym warzywem uważane są za jedne z najsmaczniejszych i najcenniejszych weków. Dzięki nim można zachować smak i walory odżywcze papryki na długie, zimowe wieczory. Można zamarynować w słoikach np. samą paprykę z cebulą, ale też połączyć z innymi warzywami. Przygotowane przetwory znakomicie posłużą jako dodatek do obiadu czy przystawka na imprezowy stół.

Sałatki z papryką na zimę – jak zrobić proste sałatki warzywne z papryką?

Sałatki z papryką na zimę od lat cieszą się dużym powodzeniem w naszym kraju. Polacy chętnie robią sałatki do słoików, aby zimą podawać je do obiadu. Najpopularniejsza jest sałatka warzywna z papryką i z cebulą. Do weków z papryką czerwoną jednak dodać również odrobinę innych warzyw – pomidorów, ogórków czy marchwi. Które przepisy na sałatkę paprykową są najlepsze? Sprawdź, jak zrobić pyszne domowe sałatki z papryką na zimę.

Dobre domowe sałatki z papryką na zimę – przepisy na sałatki do słoików

Czy sałatka warzywna z papryką jest zdrowa?

Papryka to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe warzywo pełne minerałów i witamin. Dodaje potrawom intensywnego, wyrazistego smaku. W papryce znajduje się duża ilość witaminy C, która nie rozpada się podczas procesu gotowania. Warzywo jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna! W dodatku paprykę podzielić można na kilka odmian, m.in. słodką, ostrą i pikantną. Wyróżnia się też wiele jej kolorów, np. paprykę zieloną, żółtą i czerwoną. Zielona jest najbardziej wytrawna, czerwona słodka, a żółta to połączenie papryki słodkiej z delikatną nutą gorzkości. Każda odmiana ma inny smak, więc można śmiało eksperymentować z tym warzywem w kuchni.

Warto zaopatrzyć się w paprykę w sezonie letnim, gdy jest jeszcze tania i świeża. To najlepszy moment, aby zgromadzić te niezwykle zdrowe warzywa i zrobić sałatki z papryką na zimę. Co można zyskać, robiąc je samemu? Czy sałatki warzywne z papryką są zdrowe? Jak już wiesz, warzywo zawiera wiele cennych właściwości odżywczych i witamin. Co więcej, robiąc sałatki z papryki samodzielnie w domu, mamy pełną kontrolę nad składnikami wrzucanymi do słoików. W ten sposób można uniknąć sztucznych dodatków i konserwantów, które często pojawiają się w sklepowych przetworach. Warto już dziś zastąpić kupowanie sklepowych sałatek z papryką własnoręcznym robieniem weków na zimę.

Papryka z cukinią w zalewie octowej – pyszna sałatka na zimę

Papryka z cukinią w marynacie octowej to smaczny dodatek do obiadu, który można zrobić latem i podawać rodzinie jesienią lub zimą. Warzywa w marynacie wspaniale się ze sobą komponują, stanowiąc idealny dodatek do mięsa i ryby. Cukinia z papryką w marynacie octowej to pyszny przetwór, który można przechowywać przez wiele miesięcy. Słoiki można trzymać w spiżarce miesiącami, zwłaszcza że nie tracą składników odżywczych – są zawekowane. Cukinię z papryką w marynacie bardzo łatwo przygotować, ponieważ przepis jest prosty. Nie trzeba mieć dużej wprawy kulinarnej, aby ją zrobić. Do przyrządzenia sałatki potrzebne będą następujące składniki: cukinia, papryka czerwona i żółta, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie i sól.

Najpierw starannie pokrój cukinię w paski. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grube paski. Do garnka wlej 2 l wody i ocet. Wsyp cukier, sól i porządnie wszystko ze sobą wymieszaj. Zagotuj marynatę, a słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w środku cukinię oraz paprykę. Dorzuć gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej warzywa gorącą marynatą i szczelnie zakręć. Włóż słoiki do garnka i wlej wodę do 3/4 wysokości. Gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i odstaw do góry dnem – w ten sposób się zawekują. Zalewa zachowa cenne wartości odżywcze obu warzyw.

Cukinia to niezwykle popularne warzywo, które można uprawiać w ogrodzie. Jest nieocenionym źródłem witaminy C i K, a także wielu mikroelementów (m.in. żelaza, magnezu czy potasu). W cukinii znajduje się też mała ilość kalorii, więc jest to warzywo docenianie zwłaszcza na diecie redukcyjnej. Cukinia jest znakomitym źródłem błonnika pokarmowego – reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma zdolność obniżania poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Zawarta w cukinii luteina bardzo dobrze wpływa na zdrowie, dlatego warto przyrządzać z warzywa różnego rodzaju sałaki. Tym bardziej z papryką, o której właściwościach dowiedziałeś się na początku tekstu. Połączenie obu warzyw pozwoli wspaniale podnieść odporność organizmu, a także podbije smak domowego obiadu.

Pyszne sałatki z papryką na zimę – jak zrobić najlepsze weki?

Przepis na sałatkę z papryką czerwoną, marchewką i z cebulą

Papryka doskonale smakuje w towarzystwie innych warzyw. Świetnie komponuje się ze smakiem marchwi i cebuli. Właśnie dlatego warto zrobić z nich smaczną sałatkę na zimę. Do przygotowania sałatki do słoików potrzebujesz czerwonej papryki, marchwi, cebuli, czosnku, octu jabłkowego, cukru, soli, pieprzu, suszonego oregano, mielonego kminku oraz czerwonej papryki w proszku. Przygotowanie sałatki jest proste, więc nawet początkujący kucharze nie powinni mieć większego problemu, aby ją zrobić.

Ułóż paprykę na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Obracaj papryki co jakiś czas, aż skórki popękają. Włóż gorące papryki do miski i przykryj plastikową folią, aby łatwiej można było zdjąć skórki. Gdy wystygną, ściągnij skórki, pozbądź się nasion i pokrój papryki w paski. Obierz marchewki i pokrój w plasterki – tam samo zrób z cebulą (możesz też pokroić w piórka). Jeśli używasz czosnku, posiekaj go drobno i dodaj do warzyw. Osobno w małym rondelku połącz ocet jabłkowy, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, kminek i czerwoną paprykę w proszku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dopraw do smaku.

Kolejnym etapem jest przygotowanie słoików do wekowania. Starannie umyj słoiki i wieczka. Możesz też zanurzyć je we wrzącej wodzie, aby zdezynfekować słoje. Warstwami ułóż w każdym paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek. Na koniec zalej przygotowanym sosem, aby przykrył warzywa. Zakręć słoiki, upewniając się, że zrobiłeś to dokładnie – słoiki powinny być szczelne. Jeśli chcesz przechowywać sałatkę na zimę, możesz przeprowadzić pasteryzację. W tym celu umieść słoiki w dużej misce, a następnie zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą – powinna przykryć słoiki w całości. Pasteryzacja powinna trwać ok. 10-15 minut. Wyjmij słoje i odstaw na blat do wystygnięcia. Tak przygotowana sałatka będzie mogła czekać na otwarcie nawet przez kilka miesięcy.

Sałatka z papryki, pomidorów i ogórków – prosty przepis, krok po kroku

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem warzyw przez całą zimę, możesz przygotować sałatkę z papryki, pomidorów i ogórków. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: czerwona i żółta papryka, średnie pomidory, średnie ogórki gruntowe, czerwona cebula, czosnek, cukier, sól, suszone oregano, świeżo mielony pieprz oraz płatki chili.

Umyj paprykę, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski. Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Obierz ogórki i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. W garnku połącz ocet jabłkowy, wodę, sól, cukier, oregano, pieprz i płatki chili. Zagotuj marynatę, następnie dodaj pokrojone na kawałki cebulę i czosnek. Gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, aż cebula zrobi się miękka.

W międzyczasie przygotuj słoiki – dokładnie umyj i wysterylizuj, wkładając na kilka minut do wrzącej wody. Wyjmij słoje i naprzemiennie ułóż w nich warzywa. Wlej gorącą marynatę z cebulą i czosnkiem, zostawiając nieco miejsca od góry. Zamknij metalowymi wieczkami, nie dokręcając za mocno. Umieść słoje w garnku i przykryj wodą. Zagotuj i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Wyjmij słoiki, dokręć i zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Sałatka z papryki, pomidorów i ogórków będzie doskonałą przekąską na zimę i zdrowym dodatkiem do obiadu.

Sałatki z papryką na zimę - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto