Przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę krok po kroku
- Papryka czerwona 500 g 2 duże sztuki
- Papryka żółta 500 g 2 duże sztuki
- Ogórek 1500 g gruntowy
- Marchewka 1000 g
- Cebula 500 g 5 dużych sztuk
- Kapusta biała 1000 g
- Cukier 100 g
- Olej rzepakowy 125 ml pół szklanki
- Ocet spirytusowy 125 ml pół szklanki
Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, pozbaw ją gniazd nasiennych i pokrój w paski. Kapustę również poszatkuj na paski.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Warzywa włóż do miski i wymieszaj.
Do osobnej miski wlej ocet, olej, cukier, 2 łyżki stołowe soli oraz łyżeczkę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Zalewę wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa pozostaw w chłodnym miejscu na około godzinę, co jakiś czas mieszając je.
Po tym czasie warzywa ułóż ciasno do wyparzonych słoików, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi.
Sałatkę zalej powstałym sokiem do poziomu sałatki i szczelnie zakręć słoiki.
Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody, następnie ustaw je dnem do góry na ściereczce.
Przestudzone słoiki z sałatką przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

(liczba kalorii)
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę - cechy przepisu
Więcej o kolorowej sałatce z ogórków na zimę
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Kolorowa sałatka z papryką czerwoną świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu w sezonie zimowym. Przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, ogórek, marchewka, cebula, kapusta biała, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić kolorową sałatkę z ogórków na zimę? Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do miski i wymieszaj. Do osobnej miski wlej ocet, olej, cukier, 2 łyżki stołowe soli oraz łyżeczkę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Zalewę wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa pozostaw w chłodnym miejscu na około godzinę. Po tym czasie warzywa ułóż ciasno do wyparzonych słoików. Sałatkę zalej powstałym sokiem do poziomu sałatki i szczelnie zakręć słoiki. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody, następnie ustaw je dnem do góry na ściereczce. Przestudzone słoiki z sałatką przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Ogórek to warzywo, które w 90% składa się z wody. W jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi. Niska kaloryczność warzywa sprawia, że bez obawy można włączyć ja na diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszna kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory. Zalewa octowa do sałatki jest prosta w przygotowaniu. Sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych. Sałatka jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Wartości odżywcze kolorowej sałatki z ogórków na zimę
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w kolorowej sałatce z ogórków na zimę
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na kolorową sałatkę z ogórków na zimę
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na kolorową sałatkę z ogórków na zimę
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kolorowej sałatce z ogórków na zimę
Lista alergenów dla kolorowej sałatki z ogórków na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kolorową sałatkę z ogórków na zimę