Kolorowa sałatka z ogórków na zimę

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę podana w słoikach.
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pasteryzacja i Mieszanie i łączenie 15 min
269 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (500 g)
  • Papryka żółta 2 duże sztuki (500 g)
  • Ogórek gruntowy (1500 g)
  • Marchewka (1000 g)
  • Cebula 5 dużych sztuk (500 g)
  • Kapusta biała (1000 g)
  • Cukier (100 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (125 ml)
  • Ocet spirytusowy pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, tarka, słoiki, miska

Przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę krok po kroku

Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, pozbaw ją gniazd nasiennych i pokrój w paski. Kapustę również poszatkuj na paski.

Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Warzywa włóż do miski i wymieszaj.

Do osobnej miski wlej ocet, olej, cukier, 2 łyżki stołowe soli oraz łyżeczkę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Zalewę wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa pozostaw w chłodnym miejscu na około godzinę, co jakiś czas mieszając je.

Po tym czasie warzywa ułóż ciasno do wyparzonych słoików, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi.

Sałatkę zalej powstałym sokiem do poziomu sałatki i szczelnie zakręć słoiki.

Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody, następnie ustaw je dnem do góry na ściereczce.

Przestudzone słoiki z sałatką przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat kolorowej sałatki z ogórków na zimę

Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Kolorowa sałatka z papryką czerwoną świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu w sezonie zimowym. Przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, ogórek, marchewka, cebula, kapusta biała, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kolorową sałatkę z ogórków na zimę? Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do miski i wymieszaj. Do osobnej miski wlej ocet, olej, cukier, 2 łyżki stołowe soli oraz łyżeczkę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Zalewę wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa pozostaw w chłodnym miejscu na około godzinę. Po tym czasie warzywa ułóż ciasno do wyparzonych słoików. Sałatkę zalej powstałym sokiem do poziomu sałatki i szczelnie zakręć słoiki. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody, następnie ustaw je dnem do góry na ściereczce. Przestudzone słoiki z sałatką przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ogórek to warzywo, które w 90% składa się z wody. W jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi. Niska kaloryczność warzywa sprawia, że bez obawy można włączyć ja na diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszna kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory. Zalewa octowa do sałatki jest prosta w przygotowaniu. Sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych. Sałatka jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Alergeny w kolorowej sałatce z ogórków na zimę

Lista alergenów dla kolorowej sałatki z ogórków na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kolorową sałatkę z ogórków na zimę

Wartości odżywcze kolorowej sałatki z ogórków na zimę

na 100g gotowej potrawy

Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
53.88
269.39
Białko (g)
0.88
4.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.78
38.91
Węglowodany przyswajalne (g)
6.21
31.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
7.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.49
12.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
1.31
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
11.15
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
174.02
870.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
38.50
192.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.31
1.55
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.06
110.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1735.23
8676.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
17.82
89.11
Potas (mg)
186.07
930.33
Wapń (mg)
22.12
110.61
Fosfor (mg)
25.61
128.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.33
56.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.33
1.63
Cynk (mg)
0.19
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kolorowej sałatki z ogórków na zimę 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kolorowej sałatki z ogórków na zimę

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Papryka żółta
500 g
2 duże sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
5.00
Za 500 g
Ogórek
1500 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1500 g
Marchewka
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kapusta biała
1000 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Koszt składników
53.00