Kolorowa sałatka z ogórków na zimę
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
- Papryka żółta - 2 duże sztuki (500 g)
- Ogórek - gruntowy (1500 g)
- Marchewka (1000 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Kapusta biała (1000 g)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
Przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę krok po kroku
Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, pozbaw ją gniazd nasiennych i pokrój w paski. Kapustę również poszatkuj na paski.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Warzywa włóż do miski i wymieszaj.
Do osobnej miski wlej ocet, olej, cukier, 2 łyżki stołowe soli oraz łyżeczkę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Zalewę wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa pozostaw w chłodnym miejscu na około godzinę, co jakiś czas mieszając je.
Po tym czasie warzywa ułóż ciasno do wyparzonych słoików, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi.
Sałatkę zalej powstałym sokiem do poziomu sałatki i szczelnie zakręć słoiki.
Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody, następnie ustaw je dnem do góry na ściereczce.
Przestudzone słoiki z sałatką przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
- Buraczki z papryką na zimę
- Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
- Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
- Ogórki z papryką
- Sałatka szwedzka z papryką
- Sałatka z buraków i papryki
- Sałatka wielowarzywna na zimę
- Marynowanie papryki chili
- Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
- Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
- Sałatka z papryką konserwową
- Cukinia z papryką w zalewie octowej
- Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików
- Sałatki z papryką na zimę
Więcej informacji na temat kolorowej sałatki z ogórków na zimę
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Kolorowa sałatka z papryką czerwoną świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu w sezonie zimowym. Przepis na kolorową sałatkę z ogórków na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, ogórek, marchewka, cebula, kapusta biała, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić kolorową sałatkę z ogórków na zimę? Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do miski i wymieszaj. Do osobnej miski wlej ocet, olej, cukier, 2 łyżki stołowe soli oraz łyżeczkę pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Zalewę wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Warzywa pozostaw w chłodnym miejscu na około godzinę. Po tym czasie warzywa ułóż ciasno do wyparzonych słoików. Sałatkę zalej powstałym sokiem do poziomu sałatki i szczelnie zakręć słoiki. Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody, następnie ustaw je dnem do góry na ściereczce. Przestudzone słoiki z sałatką przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Ogórek to warzywo, które w 90% składa się z wody. W jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Obecny w ogórkach błonnik pokarmowy oraz potas może przyczyniać się do wspomagania regulacji ciśnienia krwi. Niska kaloryczność warzywa sprawia, że bez obawy można włączyć ja na diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszna kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory. Zalewa octowa do sałatki jest prosta w przygotowaniu. Sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych. Sałatka jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Alergeny w kolorowej sałatce z ogórków na zimę
Lista alergenów dla kolorowej sałatki z ogórków na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kolorową sałatkę z ogórków na zimę
Wartości odżywcze kolorowej sałatki z ogórków na zimę
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.