Cukinia z papryką w zalewie octowej
- Cukinia 2 średnie sztuki (1000 g)
- Papryka czerwona 2 duże sztuki (500 g)
- Papryka żółta 2 duże sztuki (500 g)
- Ocet spirytusowy 2 szklanki (500 ml)
- Cukier (300 g)
- Sól 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na cukinia z papryką w zalewie octowej krok po kroku
Cukinię pokrój w słupki.
Paprykę oczyść a gniazd nasiennych i pokrój w grube paski.
W garnku umieść 2 l wody i ocet.
Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
Zagotuj zalewę.
Słoiki wyparz wrzątkiem.
Umieść w nich cukinię oraz paprykę, dodaj gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.
Zalej warzywa gorącą zalewą i zakręć szczelnie.
Umieść słoiki w garnku i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.
Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i postaw do góry dnem.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat cukinii z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to doskonały pomysł na długie przechowywanie warzyw bez utraty składników odżywczych. Warzywa można przygotować w słoikach na zimę. Przepis na cukinię z papryką w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia warzyw w zalewie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
Jak zrobić cukinię z papryką w zalewie octowej? Cukinię pokrój w słupki. Paprykę oczyść a gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. W garnku umieść wodę i ocet. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Zagotuj zalewę. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w nich cukinię oraz paprykę, dodaj gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej warzywa gorącą zalewą i zakręć szczelnie. Umieść słoiki w garnku i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i postaw do góry dnem.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma także wpływ na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu w naszej krwi. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Nie powinny jej spożywać między innymi osoby z problemami żołądkowymi.
Podsumowując pyszna cukinia z papryką w zalewie to doskonały dodatek do obiadu zimą. Najlepsze warzywa do słoików przygotowane latem własnoręcznie są bardzo zdrowe i pożywne. Przyprawy idealnie pasujące do zalewy octowej to liść laurowy i ziele angielskie. Jako dodatek do cukinii można dodać także curry lub papryczkę chilli. Proporcje na zalewę octową to 2 części wody na 1 część octu. To, ile octu dodać zależy od wielkości przygotowywanej porcji.
Alergeny w cukinii z papryką w zalewie octowej
Lista alergenów dla cukinii z papryką w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze cukinii z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Warzywa są niskokaloryczne i sprawdzą się doskonale jako przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Warzywa są także źródłem składników mineralnych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.