Przepis na cukinia z papryką w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Cukinię pokrój w słupki.

Paprykę oczyść a gniazd nasiennych i pokrój w grube paski.

W garnku umieść 2 l wody i ocet.

Dodaj cukier, sól i wymieszaj.

Zagotuj zalewę.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść w nich cukinię oraz paprykę, dodaj gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie.

Zalej warzywa gorącą zalewą i zakręć szczelnie.

Umieść słoiki w garnku i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i postaw do góry dnem.

Często zadawane pytania

Cukinia z papryką w zalewie octowej podane w słoikach.
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
24.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
21

Cukinia z papryką w zalewie octowej - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii z papryką w zalewie octowej

Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to doskonały pomysł na długie przechowywanie warzyw bez utraty składników odżywczych. Warzywa można przygotować w słoikach na zimę. Przepis na cukinię z papryką w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia warzyw w zalewie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Jak zrobić cukinię z papryką w zalewie octowej? Cukinię pokrój w słupki. Paprykę oczyść a gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. W garnku umieść wodę i ocet. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Zagotuj zalewę. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w nich cukinię oraz paprykę, dodaj gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej warzywa gorącą zalewą i zakręć szczelnie. Umieść słoiki w garnku i wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i postaw do góry dnem.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach. Jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo. Zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma także wpływ na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu w naszej krwi. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Nie powinny jej spożywać między innymi osoby z problemami żołądkowymi.

Podsumowując pyszna cukinia z papryką w zalewie to doskonały dodatek do obiadu zimą. Najlepsze warzywa do słoików przygotowane latem własnoręcznie są bardzo zdrowe i pożywne. Przyprawy idealnie pasujące do zalewy octowej to liść laurowy i ziele angielskie. Jako dodatek do cukinii można dodać także curry lub papryczkę chilli. Proporcje na zalewę octową to 2 części wody na 1 część octu. To, ile octu dodać zależy od wielkości przygotowywanej porcji.

Wartości odżywcze cukinii z papryką w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
59.79 kcal
298.93 kcal
Białko
0.78 g
3.92 g
Fenyloalanina
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w cukinii z papryką w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
13.94 g
69.72 g
Węglowodany przyswajalne
13.06 g
65.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
4.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.24 g
1.19 g
Tłuszcze nasycone
0.14 g
0.70 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.33 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na cukinia z papryką w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
33.27 µg (mcg)
166.37 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.69 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
61.74 mg
308.72 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.32 mg
1.62 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.28 mg
Niacyna
0.49 mg
2.46 mg
Foliany
21.35 µg (mcg)
106.76 µg (mcg)
Beta karoten
353.02 µg (mcg)
1765.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cukinia z papryką w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
142.46 mg
712.28 mg
Potas
168.75 mg
843.74 mg
Wapń
10.16 mg
50.78 mg
Fosfor
23.13 mg
115.66 mg
Magnez
10.86 mg
54.29 mg
Żelazo
0.30 mg
1.51 mg
Cynk
0.19 mg
0.96 mg
Miedź
0.04 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii z papryką w zalewie octowej 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii z papryką w zalewie octowej

Lista alergenów dla cukinii z papryką w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania cukinii z papryką w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1000 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Papryka żółta
500 g
2 duże sztuki
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
5.00
Za 500 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Sól
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na cukinia z papryką w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób