Marynata do łososia
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Bazylia świeża (30 g)
Przepis na marynatę do łososia krok po kroku
Oliwę przelej do miseczki i wymieszaj ją z sokiem z cytryny.
Dodaj drobno posiekaną bazylię.
Do miski wsyp szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki chili. Całość wymieszaj.
W marynacie możesz marynować 400 g ryby.
Marynuj przez 30 min do 4 h.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do łososia
Marynata do łososia jest doskonałym dodatkiem do ryby, która sprawia, że jest ona smaczna, miękka i soczysta. Ta z przepisu jest niezwykle aromatyczna i pełna cytryn.
Przepis na marynatę do łososia to wspaniały pomysł na pyszną rybę. To właśnie w marynacie leży sukces idealnego smaku. Jego bazą jest tylko kilka składników. A najważniejszym są przyprawy. Dzięki nim jest bardzo aromatyczna i ziołowa. Użycie marynaty pozwala na osiągnięcie pożądanej soczystości i kruchości mięsa. Dzięki licznym kombinacjom przypraw marynata może znacząco poprawić jakość i smak potrawy. Marynata poprzez odpowiednią kwasowość pozwala również na ochronę mięsa przed różnymi drobnoustrojami, a także szkodliwymi substancjami powstającymi podczas grillowania. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Ryba może smakować naprawdę fantastycznie. Jednak należy ją dobrze zamarynować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do łososia, by była szybka, smaczna i łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Marynata do ryby musi być lekka i orzeźwiająca. W innym wypadku ryba będzie niezbyt atrakcyjna. Do ryb niezwykle pasują orzeźwiające cytrusy. Wspaniale komponuje się z nimi cytryna, czy limonka. Również w tym przepisie można używać ich zamiennie. Oprócz limonki dobrze z rybą współgra pieprz ziołowy, który choć ostry, jest też niezwykle orzeźwiający. To sprawia, że kompozycja jest lekka i smaczna. To najlepsza marynata, która nadaje się nie tylko do łososia, ale również innych ryb. Choć z łososiem współgra najlepiej. Tak przygotowaną rybę można później usmażyć, upiec lub zgrillować. W każdym wypadku będzie smakować równie doskonale. Wszystkie przyprawy, które są używane w tym przepisie, z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. W większości masz je pewnie również w swojej spiżarni. Ta zalewa doskonale sprawdza się, gdy nie masz zbyt dużo czasu. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Dzięki odpowiedniej długości marynowania ryba staje się krucha, pyszna i soczysta. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa ryby.
Alergeny w marynacie do łososia
Lista alergenów dla marynaty do łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
W przepisie na marynatę do łososia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze marynaty do łososia
To zdrowy dodatek.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.