Kuwertura
- Kuwertura z gorzkiej czekolady (100 g)
Przepis na kuwerturę krok po kroku
Kuwerturę posiekaj drobno ostrym nożem.
Przygotuj kąpiel wodną. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na wierzch połóż miskę, by nie dotykała wody w garnku.
Do miseczki dodaj 2/3 pokrojonej kuwertury. Roztapiaj, mieszając od czasu do czasu. Regularnie sprawdzaj temperaturę, aż osiągnie około 43 stopnie.
Kuwerturę odłóż na parapet i powoli studź. Dodaj pozostałą część kuwertury i wymieszaj. Całość powinna osiągnąć około 28 stopni.
Kuwerturę ponownie podgrzewaj w kąpieli wodnej do 32 st. C, ciągle mieszając.
Sprawdź przy pomocy noża, czy kuwertura szybko zasycha. Jeśli tak użyj ja od razu.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort oreo
-
Tort kinder
-
Tort minecraftowy
-
Tort kinder bueno
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietanowy
-
Tort śmietankowy
-
Tort makowy
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Tort z mascarpone
-
Tort tiramisu
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort z owocami
-
Proste torty
Więcej informacji na temat kuwertury
Kuwertura to doskonały dodatek do słodyczy, wypieków i tortów. Z jej pomocą stworzysz idealną polewę, która jest aksamitna, gładka i naprawdę gęsta, idealna do deserów.
Przepis na kuwerturę to pomysł na urozmaicenie domowych wypieków. Kuwerturę dostaniesz w każdym sklepie, jednak domowa obróbka jest niezbędna, by móc jej użyć. Do kuwertury zwykle używana jest czekolada wysokiej jakości. Nazwa couverture pochodzi z języka francuskiego i oznacza osłonę lub pokrywę, wywodzi się ona z najczęstszego zastosowania kuwertury w rękach cukierników. Kuwertura idealnie nadaje się do przygotowania polewy. Warto jednak podkreślić, że przyrządzenie takiej polewy różni się od tej ze zwyczajnej czekolady, ponieważ w grę wchodzi tutaj proces tzw. temperowania, czyli uzyskiwania gładkiej struktury. Choć jej wykorzystanie wydaje się skomplikowane, warto po nią sięgać. Tak naprawdę wystarczy odrobina wprawy i cierpliwości, by zacząć posługiwać się kuwerturą w łatwy sposób. Jeśli kochasz desery i przygotowujesz ich naprawdę sporo, warto jest wymienić zwykłą czekoladę gorzką na kuwerturę. Polewy zamiast wychodzić matowe i smutne, staną się piękne, błyszczące i bardzo apetyczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kuwerturę, by była smaczna i dobra do większości deserów, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Kuwertura czekoladowa to czekolada bardzo wysokiej jakości, która zawiera znacznie więcej masy kakaowej niż zwykła czekolada. Jego zawartość sięga nawet 35%, co wpływa oczywiście na właściwości kuwertury. Idealnie nadaje się do ciast. W kuwerturze łączny udział miazgi kakaowej musi wynosić co najmniej 54%, a zawartość cukru ok. 45%. Pozostałe składniki kuwertury to wanilia i lecytyna sojowa. Kuwertura dostępna jest głównie w blokach. Ma przyjemny połysk, a jej łamaniu towarzyszy charakterystyczny trzask. Przekłada się to na konsystencję, sposób przetwarzania i wygląd po obróbce termicznej – chodzi o charakterystyczny, atrakcyjny połysk, który sprawia, że polewa prezentuje się wyjątkowo elegancko.
Alergeny w kuwerturze
Lista alergenów dla kuwertury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kuwerturę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kuwertura z gorzkiej czekolady
Wartości odżywcze kuwertury
To opcja, która zawiera sporo cukru oraz tłuszczów, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.