Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon cały
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kompot z gruszek krok po kroku

Gruszki umyj dokładnie, odetnij od nich ogonki. W zależności jak dużych gruszek używasz podziel je na 4 lub 6 części.

W garnku zagotuj 3 litry wody z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią oraz korą cynamonu.

Wyparz słoiki i pokrywki.

W słoiki układaj gruszki, aby wypełnione były owocami w 1/2 objętości.

Gruszki zalej gorącą wodą z cukrem i zakręć dokładnie.

Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości.

Słoiki z kompotem gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw dnem do góry.

Wystudzone słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Kompot z gruszek podany w dzbanku, który stoi na drewnianym blacie.
Kompot z gruszek - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kompot z gruszek

W skrócie
Kalorii w porcji
714 kcal
Wielkość
jednej porcji
600 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze kompotu z gruszek

na 100g gotowej potrawy

Domowy kompot to dobra propozycja dla gotowych napoi gazowanych ze sklepu. Możesz użyć do posłodzenia kompotu ksylitolu, będzie on wtedy zawierał mniej kalorii. Jeśli chcesz przygotować kompot bez cukru nie należy go pasteryzować lecz spożyć od razu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
119.05
714.32
Białko (g)
0.29
1.75
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
31.17
187.01
Węglowodany przyswajalne (g)
28.65
171.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
15.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
0.21
1.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.83
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
0.81
4.86
Witamina B6 (mg)
0.02
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.49
20.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Niacyna (mg)
0.13
0.78
Foliany (µg (mcg))
5.68
34.05
Beta karoten (µg (mcg))
11.35
68.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
1.00
6.00
Potas (mg)
94.43
566.59
Wapń (mg)
7.49
44.92
Fosfor (mg)
9.73
58.38
Magnez (mg)
5.68
34.05
Żelazo (mg)
0.16
0.93
Cynk (mg)
0.08
0.50
Miedź (mg)
0.07
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z gruszek 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompotem z gruszek

Lista alergenów dla kompotu z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z gruszek

Więcej informacji na temat kompotu z gruszek

Kompot z gruszek to świetna propozycja na domowy napój w słoiki na zimę. Kompot możesz przygotować bez cukru z dodatkiem ksylitolu, taki kompot dobrze sprawdzi się dla osób chorych na cukrzycę, czy też ograniczających spożycie cukru. Przepis na kompot z gruszek jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kompotu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gruszki, cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz kora cynamonu.

Jak zrobić kompot z gruszek. Gruszki umyj dokładnie, odetnij od nich ogonki. W zależności jak dużych gruszek używasz podziel je na 4 lub 6 części. W garnku zagotuj wodę z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią oraz korą cynamonu. Wyparz słoiki i pokrywki, w słoiki układaj gruszki aby wypełnione były owocami w 1/2 objętości, zalewaj gorącą wodą z cukrem i zakręć dokładnie. Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, po tym czasie słoiki wyjmij, sprawdź czy każdy słoik się zamkną i postaw na nakrętkach. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Gruszki są niskokaloryczne, dlatego dobrze sprawdzają się jako przekąska u osób na diecie redukcyjnej. Gruszki są także owocami z dużą ilością błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit.

Podsumowując kompot z gruszek dobrze sprawdzi się zimą do obiadu. Kompot możesz także przygotować bez pasteryzowania, należy go wówczas spożyć w ciągu 2-3 dni i przechowywać w lodówce. Kompot możesz także przygotować z suszonych gruszek z goździkami, gruszki umieść w wodzie, dodaj cukier i gotuj 20 minut. Możesz go podawać bezpośrednio do picia lub pasteryzować. Kompot z suszonych gruszek podaje się bardzo często na wigilię.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z gruszek

Koszt składników
22.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
3000 g
15 dużych sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 17
20.00
Za 3000 g
Cukier
700 g
4 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Koszt składników
22.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kompot z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób