Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, laska wanilii
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, ściereczka

Przepis na gruszki w syropie krok po kroku

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój je wzdłuż w ćwiartki i umyj.

Włóż owoce do słoików (pionowo).

Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj go wraz z cukrem, ziarnami laski wanilii oraz sokiem z połowy cytryny. Cukier ma się rozpuścić.

Gorący syrop wlać do słoików, zalać owoce w całości.

Zakręć dokładnie słoiki i umieść je w garnku (na dnie ułóż ściereczkę) tak, by nic się ze sobą nie stykało.

Wlej wody, by przykryły 3/4 wysokości słoików.

Zagotuj i gotuj przez 15 minut po tym, jak woda zacznie wrzeć.

Wyjmij gorące słoiki i ułóż dnem do góry.

Jak ostygną sprawdź, czy wieczko jest zassane i schowaj je w chłodnym miejscu.

Gruszki w syropie
Często zadawane pytania
Gruszki w syropie - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - gruszki w syropie

W skrócie
Kalorii w porcji
132 kcal
Wielkość
jednej porcji
114 g
Indeks glikemiczny
57

Wartości odżywcze gruszek w syropie

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się prawie z samych węglowodanów ze śladową ilością białka. Także tłuszczu jest niewiele. Gruszki dostarczają wiele witamin i składników mineralnych, m.in. bor. Działa on korzystnie na wygląd cery oraz włosów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(114g)
Energia (kcal)
116.15
132.41
Białko (g)
0.30
0.34
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(114g)
Węglowodany (g)
30.42
34.68
Węglowodany przyswajalne (g)
27.88
31.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.54
2.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(114g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(114g)
Witamina A (µg (mcg))
0.82
0.93
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.52
4.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.13
0.15
Foliany (µg (mcg))
5.74
6.54
Beta karoten (µg (mcg))
11.48
13.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(114g)
Sód (mg)
1.00
1.14
Potas (mg)
95.44
108.80
Wapń (mg)
7.56
8.62
Fosfor (mg)
9.84
11.21
Magnez (mg)
5.74
6.54
Żelazo (mg)
0.16
0.18
Cynk (mg)
0.08
0.10
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek w syropie 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gruszkach w syropie

Lista alergenów dla gruszek w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki w syropie

Więcej informacji na temat gruszek w syropie

Zrób gruszki w syropie na zimę już dzisiaj. To bardzo proste i szybkie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gruszki w syropie to poznaj ten pomysł na smaczne owoce do słoików. Przepis na gruszki w syropie zajmie niecałą godzinę. Owoce w słoikach można jeść na wiele sposobów. Można dodać je do ciasta i do mini deserów. Z syropem cukrowym także można coś zrobić – możesz na przykład nasączyć tort. Gruszki są doskonałe na deser w każdym wydaniu. W ten sposób możesz łatwo zrobić przetwory domowe i delektować się nimi w zimie.

Gruszki w syropie to pyszne przetwory do słoików, idealne na zimę. Deser z taką gruszką jest super sposobem na coś słodkiego. Owoce w syropie cukrowym są słodkim pomysłem na dobry dodatek do wypieków i nie tylko. Możesz zrobić placuszki, naleśniki, owsiankę, kaszkę i wiele różnych propozycji śniadaniowych lub obiadowych. Przepis na gruszki w syropie to tylko 4 proste składniki. Są bardzo smaczne nawet jedzone same, bez żadnych dodatków. To fajny sposób, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Bardzo dobrze zaspokoją ochotę na słodycze. Jak zrobisz gruszki w syropie, sam syrop można wypić, uprzednio dodając do niego wodę.

Dobre gruszki w syropie mogą być podstawą wspaniałych deserów. Przygotowanie ich jest naprawdę banalne i ekspresowe. Nie wiesz, jak zrobić gruszki w syropie? Wybierz gruszki, które nie są przejrzałe. Należy je obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki (wzdłuż) i umyć. Do przepisu na gruszki w syropie, owoce można pokroić też na pół. Owoce przełóż w słoiki. Ułóż je pionowo. Przygotuj syrop cukrowy. W tym celu zagotuj wodę z cukrem, ziarnami wanilii oraz sokiem z cytryny. Gorący syrop wlej do słoików. Należy zalać owoce tak, by były przykryte całkowicie. Dobrze zakręć słoiki. Trzeba je zapasteryzować. Wystarczy umieścić w garnku ściereczkę na dnie, a słoiki ustawić tak, by się nie dotykały ani ze sobą, ani z garnkiem. Gdyby słoiki się stykały, mogłyby pęknąć. Wlej wodę, mają sięgać ¾ wysokości słoików. Gotuj 15 minut po zagotowaniu wody. Po pasteryzacji wyłóż słoiki do góry dnem i odstaw do schłodzenia. Jeżeli wieczko się nie zassało, dokręć słoik i powtórz pasteryzację. Taki pomysł na pyszne owoce w syropie cukrowym na zimę jest gotowy do odstawienia w chłodne miejsce.

Sok z cytryny to obowiązek. Dodanie go zapewni ładny kolor owoców. Gruszki mogą ciemnieć, więc dobre będzie dodanie go – zapobiegnie ciemnieniu. Ponadto dobrze zbalansuje smak. Nie trzeba dodawać wanilii, ale wtedy owoce stają się pyszniejsze. Jeżeli nie masz laski wanilii, możesz wykorzystać cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy.

Szacunkowy koszt przygotowania gruszek w syropie

Koszt składników
16.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
2000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
13.33
Za 2000 g
Cukier
440 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 440 g
Koszt składników
16.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na gruszki w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób