Przepis na nalewkę z gruszek krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
słoik, gaza, butelka szklana, gumka recepturka

Przygotuj gruszki. Obierz je, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Pokrój owoce w plastry o szerokości 1-2 cm.

Gruszki dodaj do słoika.

Wsyp cukier.

Przykryj otwór gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw na 24 h.

Po dobie dolej wódkę i dodaj laskę wanilii.

Zakręć słoik obrze i odstaw w miejsce bez dostępu światła. Codziennie mieszaj jeden raz i powtarzaj czynność przez tydzień.

Po tygodniu przelej całość przez gazę tak, by dobrze przefiltrować alkohol. Ma nie być w nim kawałków owoców czy wanilii. Powinien być klarowny. Przelej ją w czystą i świeżą butelkę.

Zaleca się odłożyć nalewkę na minimum miesiąc.

Nalewka z gruszek
Nalewka z gruszek
Koszt przygotowania dania
31.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
133 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
52

Nalewka z gruszek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce z gruszek

Nalewka z gruszek

Domowa nalewka z gruszek na wódce w butelce, inaczej zwana gruszkówką. Pyszna, słodka i z lekką nutką wanilii – pyszny, domowy alkohol łatwy i szybki do przygotowania. Tak naprawdę gruszkówka może być zrobiona na innych alkoholach, na przykład na spirytusie lub na bimbrze. Do zrobienia wystarczą zaledwie trzy składniki. Co do samego przygotowania jest to kilkanaście minut. W przypadku nalewki gruszkowej ważne jest, by po jej zrobieniu odpowiednio długo leżakowała. Zobacz jak zrobienie nalewki z gruszek na wódce jest proste.

Gruszkówka jest to smaczny alkohol, który możesz zrobić w domu. Do przepisu na nalewkę z gruszek możesz użyć różnych trunków. Jak wspomniano, nalewka z gruszek będzie dobra na wódce, na bimbrze albo na spirytusie. Może być także wykorzystany każdy inny, Twój ulubiony alkohol.

Przepis na nalewkę z gruszek wymaga posiadania dużego pojemnika szklanego, np. słoika z zakrętą, gazy oraz gumki recepturki. Nalewkę będziesz przechowywać w butelce (najlepiej szklanej). Jak zrobić nalewkę z gruszek? Przygotowanie składników to dosłownie kilkanaście minut. Reszta czasu to tylko czekanie i mieszanie. Po włożeniu owoców do naczynia i wsypania cukru trzeba odczekać jeden dzień. Po tym dodaje się alkohol i przyprawy i zamyka się szczelnie na tydzień. Tutaj należy codziennie jeden raz przemieszać napój. Kolejna rzecz to odcedzenie alkoholu od reszty składników (owoców, przypraw) i przelanie klarownej całości do butelki. Ostatni etap to odstawienie alkoholu (leżakowanie) przez co najmniej miesiąc.

Przepis na nalewkę z gruszek ze spirytusem i z bimbrem będzie się nieco różnić od tej zrobionej z wódki. W przypadku tych dwóch mocnych alkoholi zaleca się zwiększenie ilości cukru o około 190 g. Ilość alkoholu wzrasta dwukrotnie. Wszystko to w odniesieniu do 1 kilograma gruszek. Można balansować pomiędzy mocą nalewki gruszkowej. Jeżeli nalewka będzie dla Ciebie zbyt mocna dodaj wodę.

Jak zrobić nalewkę z gruszek, by miała wspaniały smak? Nalewka gruszkowa może być robiona z cukrem. Fajnie sprawdzi się także gruszkówka z miodem. Zrobienie tego alkoholu wymaga dodania cukru albo miodu, by powstał sok z owoców. Jeśli nalewka z gruszek będzie zrobiona z miodem polecam dodać do niej przyprawy, które ożywią smak alkoholu. Na uznanie zasługuje przede wszystkim cynamon i goździki. Warto jest także dodać nieco soku z cytryny.

Nalewka gruszkowa jest dobra do picia już po miesiącu.

UWAGA: im dłużej nalewka z gruszek w butelce jest przetrzymywana (leżakuje) tym staje się lepsza.

Wartości odżywcze nalewki z gruszek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
133.45 kcal
133.45 kcal
Białko
0.22 g
0.22 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg

Węglowodany w nalewce z gruszek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
16.25 g
16.25 g
Węglowodany przyswajalne
14.32 g
14.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.93 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.14 g
0.14 g
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.03 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.11 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z gruszek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.62 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.67 mg
2.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg
Niacyna
0.10 mg
0.10 mg
Foliany
4.35 µg (mcg)
4.35 µg (mcg)
Beta karoten
8.70 µg (mcg)
8.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z gruszek

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
1.00 mg
1.00 mg
Potas
72.81 mg
72.81 mg
Wapń
5.66 mg
5.66 mg
Fosfor
8.70 mg
8.70 mg
Magnez
4.35 mg
4.35 mg
Żelazo
0.13 mg
0.13 mg
Cynk
0.08 mg
0.08 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z gruszek 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z gruszek

Lista alergenów dla nalewki z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z gruszek

Cena przygotowania nalewki z gruszek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
1000 g
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Wódka
500 ml
25.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Koszt składników
34.70
Jak oceniasz przepis na nalewkę z gruszek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób