Kompot z gruszek
- Gruszka - 15 dużych sztuk (3000 g)
- Cukier - 4 niepełne szklanki (700 g)
Przepis na kompot z gruszek krok po kroku
Gruszki umyj dokładnie, odetnij od nich ogonki. W zależności jak dużych gruszek używasz podziel je na 4 lub 6 części.
W garnku zagotuj 3 litry wody z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią oraz korą cynamonu.
Wyparz słoiki i pokrywki.
W słoiki układaj gruszki, aby wypełnione były owocami w 1/2 objętości.
Gruszki zalej gorącą wodą z cukrem i zakręć dokładnie.
Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości.
Słoiki z kompotem gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie słoiki wyjmij i postaw dnem do góry.
Wystudzone słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat kompotu z gruszek
Kompot z gruszek to świetna propozycja na domowy napój w słoiki na zimę. Kompot możesz przygotować bez cukru z dodatkiem ksylitolu, taki kompot dobrze sprawdzi się dla osób chorych na cukrzycę, czy też ograniczających spożycie cukru. Przepis na kompot z gruszek jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kompotu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gruszki, cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz kora cynamonu.
Jak zrobić kompot z gruszek. Gruszki umyj dokładnie, odetnij od nich ogonki. W zależności jak dużych gruszek używasz podziel je na 4 lub 6 części. W garnku zagotuj wodę z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią oraz korą cynamonu. Wyparz słoiki i pokrywki, w słoiki układaj gruszki aby wypełnione były owocami w 1/2 objętości, zalewaj gorącą wodą z cukrem i zakręć dokładnie. Słoiki wstaw do garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, po tym czasie słoiki wyjmij, sprawdź czy każdy słoik się zamkną i postaw na nakrętkach. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Gruszki są niskokaloryczne, dlatego dobrze sprawdzają się jako przekąska u osób na diecie redukcyjnej. Gruszki są także owocami z dużą ilością błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit.
Podsumowując kompot z gruszek dobrze sprawdzi się zimą do obiadu. Kompot możesz także przygotować bez pasteryzowania, należy go wówczas spożyć w ciągu 2-3 dni i przechowywać w lodówce. Kompot możesz także przygotować z suszonych gruszek z goździkami, gruszki umieść w wodzie, dodaj cukier i gotuj 20 minut. Możesz go podawać bezpośrednio do picia lub pasteryzować. Kompot z suszonych gruszek podaje się bardzo często na wigilię.
Alergeny w kompotem z gruszek
Lista alergenów dla kompotu z gruszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z gruszek
Wartości odżywcze kompotu z gruszek
Domowy kompot to dobra propozycja dla gotowych napoi gazowanych ze sklepu. Możesz użyć do posłodzenia kompotu ksylitolu, będzie on wtedy zawierał mniej kalorii. Jeśli chcesz przygotować kompot bez cukru nie należy go pasteryzować lecz spożyć od razu.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.