Frużelina z czarnej porzeczki
- Czarna porzeczka (500 g)
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki (15 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
Przepis na frużelinę z czarnej porzeczki krok po kroku
W garnku umieść owoce.
Wsyp cukier i sok z cytryny.
Podgrzewaj, aż całość się zagotuje.
Odlej ok. 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką.
Wlej do garnka i wymieszaj.
Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.
Więcej informacji na temat frużeliny z czarnej porzeczki
Domowa frużelina z czarnej porzeczki to fantastyczny pomysł na owocowy dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do ciast, na przykład tortów, ale również naleśników, gofrów, owsianek, słodkich kanapek. Jednak wcale nie musisz ograniczać jej wykorzystania wyłącznie do słodkich potraw. Jeśli lubisz mieszane smaki, możesz wypróbować ją jako dodatek do pieczonych mięs, na przykład kaczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frużelinę z czarnej porzeczki, która będzie pyszna i dobra do większości przygotowywanych do Ciebie dań, koniecznie poznaj nasz przepis – na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i dzięki niemu przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut, a pysznym smakiem będziesz cieszyć się bardzo długo. Co będzie Ci potrzebne do jej przygotowania? Oczywiście czarne porzeczki – najlepiej te świeże, sezonowe, ale śmiało możesz wykorzystać również mrożone. Dodatkowo potrzebny będzie cukier, mąka/skrobia ziemniaczana oraz odrobina soku z cytryny. Cukier warto jednak zastąpić ksylitolem – ma on mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu cała frużelina będzie zdrowsza. Przepis na frużelinę z czarnej porzeczki jest banalnie prosty – wystarczy w dużym garnku podgrzewać czarne porzeczki z dodatkiem wszystkich pozostałych składników, do uzyskania lekko galaretowatej konsystencji. To wszystko! Frużelina z czarnej porzeczki jest już gotowa do podania i wykorzystania jako dodatek do wielu słodkich dań i deserów. Ma idealny, słodki smak, przełamany kwaśnym smakiem soku z cytryny i świeżych porzeczek, dzięki czemu nie jest zbyt mdła i z pewnością trafi w Twoje gusta, jeśli lubisz słodkie, owocowe dania.
Alergeny w frużelinie z czarnej porzeczki
Lista alergenów dla frużeliny z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę z czarnej porzeczki
Wartości odżywcze frużeliny z czarnej porzeczki
Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.