Frużelina z czarnej porzeczki

Opublikowano: 21.04.2022 r., 16:46 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa frużelina z czarnej porzeczki
Frużelina z czarnej porzeczki
Frużelina z czarnej porzeczki to świetny dodatek do wszystkich dań i deserów na słodko.
Przygotowanie 20 min
41 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Czarna porzeczka (500 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki (15 g)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, szklanka

Przepis na frużelinę z czarnej porzeczki krok po kroku

W garnku umieść owoce.

Wsyp cukier i sok z cytryny.

Podgrzewaj, aż całość się zagotuje.

Odlej ok. 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką.

Wlej do garnka i wymieszaj.

Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Jak oceniasz przepis na frużelinę z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat frużeliny z czarnej porzeczki

Domowa frużelina z czarnej porzeczki to fantastyczny pomysł na owocowy dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do ciast, na przykład tortów, ale również naleśników, gofrów, owsianek, słodkich kanapek. Jednak wcale nie musisz ograniczać jej wykorzystania wyłącznie do słodkich potraw. Jeśli lubisz mieszane smaki, możesz wypróbować ją jako dodatek do pieczonych mięs, na przykład kaczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frużelinę z czarnej porzeczki, która będzie pyszna i dobra do większości przygotowywanych do Ciebie dań, koniecznie poznaj nasz przepis – na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i dzięki niemu przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut, a pysznym smakiem będziesz cieszyć się bardzo długo. Co będzie Ci potrzebne do jej przygotowania? Oczywiście czarne porzeczki – najlepiej te świeże, sezonowe, ale śmiało możesz wykorzystać również mrożone. Dodatkowo potrzebny będzie cukier, mąka/skrobia ziemniaczana oraz odrobina soku z cytryny. Cukier warto jednak zastąpić ksylitolem – ma on mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu cała frużelina będzie zdrowsza. Przepis na frużelinę z czarnej porzeczki jest banalnie prosty – wystarczy w dużym garnku podgrzewać czarne porzeczki z dodatkiem wszystkich pozostałych składników, do uzyskania lekko galaretowatej konsystencji. To wszystko! Frużelina z czarnej porzeczki jest już gotowa do podania i wykorzystania jako dodatek do wielu słodkich dań i deserów. Ma idealny, słodki smak, przełamany kwaśnym smakiem soku z cytryny i świeżych porzeczek, dzięki czemu nie jest zbyt mdła i z pewnością trafi w Twoje gusta, jeśli lubisz słodkie, owocowe dania.

Alergeny w frużelinie z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla frużeliny z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę z czarnej porzeczki

Wartości odżywcze frużeliny z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
82.39
41.20
Białko (g)
1.47
0.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
20.43
10.22
Węglowodany przyswajalne (g)
16.32
8.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.11
2.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.83
0.92
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.72
18.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Niacyna (mg)
0.19
0.09
Foliany (µg (mcg))
8.03
4.01
Beta karoten (µg (mcg))
22.94
11.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.49
1.24
Potas (mg)
279.93
139.96
Wapń (mg)
32.12
16.06
Fosfor (mg)
44.99
22.50
Magnez (mg)
13.72
6.86
Żelazo (mg)
0.96
0.48
Cynk (mg)
0.23
0.11
Miedź (mg)
0.11
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny z czarnej porzeczki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny z czarnej porzeczki

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
39.50