Frużelina jabłkowa

Opublikowano: 26.04.2022 r., 18:03 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frużelina jabłkowa w słoiku
Frużelina jabłkowa
Frużelina jabłkowa to doskonały pomysł na dodatek do deserów. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
436 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Jabłko (500 g)
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki (20 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na frużelinę jabłkową krok po kroku

Owoce obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Przekładamy je do garnka. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem. Podgrzewamy je na małym ogniu i mieszamy raz na jakiś czas. Owoce powinny puścić sok. Gotujemy je około 15 minut.

Następnie garnek zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Frużelinę przechowujemy w chłodnym miejscu, natomiast przed dodaniem jej do deseru ocieplamy ją tak, aby konsystencja była bardziej lejąca.

Jak oceniasz przepis na frużelinę jabłkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat frużeliny jabłkowej

Pyszna frużelina jabłkowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciast lub deseru na zimno. Dodatek do słodkości z jabłek, cynamonu i soku z cytryny jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że deser zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić frużelinę jabłkową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku owoce obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem. Podgrzewamy je na małym ogniu i mieszamy raz na jakiś czas. Owoce powinny puścić sok. Gotujemy je około 15 minut. Następnie garnek zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Frużelinę przechowujemy w chłodnym miejscu, natomiast przed dodaniem jej do deseru ocieplamy ją tak, aby konsystencja była bardziej lejąca.

Sprawdzony przepis na frużelinę jabłkową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Domowa i najlepsza frużelina do deserów i tortów odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku.

Alergeny w frużelinie jabłkowej

Lista alergenów dla frużeliny jabłkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę jabłkową

Wartości odżywcze frużeliny jabłkowej

na 100g gotowej potrawy

Frużelina ma niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy dodawać ją do deserów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
83.91
436.33
Białko (g)
4.93
25.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
15.93
82.84
Węglowodany przyswajalne (g)
13.75
71.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.18
11.35
Sacharoza (cukier) (g)
5.32
27.67
Glukoza (g)
1.75
9.10
Fruktoza (g)
5.59
29.05
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.02
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
2.73
14.18
Witamina B6 (mg)
0.05
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.85
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Niacyna (mg)
0.09
0.47
Foliany (µg (mcg))
4.40
22.88
Beta karoten (µg (mcg))
22.73
118.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
13.53
70.34
Potas (mg)
96.62
502.41
Wapń (mg)
11.47
59.66
Fosfor (mg)
11.36
59.09
Magnez (mg)
6.07
31.58
Żelazo (mg)
0.20
1.06
Cynk (mg)
0.05
0.23
Miedź (mg)
0.15
0.76
Mangan (mg)
0.04
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny jabłkowej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny jabłkowej

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Żelatyna
30 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
11.50