Frużelina do tortu

Opublikowano: 04.09.2022 r., 16:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
frużelina do tortu
Frużelina do tortu
Frużelina do tortu to świetny dodatek także do wielu innych słodkich potraw. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i gofrów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
199 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Truskawki (500 g)
  • Cytryna 1 sztuka (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na frużelina do tortu krok po kroku

Truskawki umyj i usuń szypułki, przekrój na ćwiartki.

Włóż owoce do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj.

Dodaj sok z cytryny, gdy owoce rozpadną się dodaj mąkę ziemniaczaną.

Gdy mus się zagęści pozostaw go do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na frużelina do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat frużeliny do tortu

Frużelina do tortu to świetny pomysł na dodatek do wielu rodzajów słodyczy. Nie musisz kupować gotowych sosów do deserów tylko w szybki i prosty sposób przygotować domową frużelinę na bazie owoców. Ja postawiłam na truskawki, jednak frużelina wyjdzie z dowolnych owoców jagodowych, do których zaliczamy: jagody, poziomi, maliny.

Zatem, jak zrobić frużelinę do tortu?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować, kilku składników takich jak: owoce – u mnie będą to truskawki, cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny.

W przepisie została użyta zwykła mąka ziemniaczana, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu przygotować tę frużelinę.

W moim przepisie użyłam cukier trzcinowy, zamiast niego, możesz użyć cukier biały nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

W pierwszej kolejności umyj owoce i przełóż do garnka, wsyp cukier i zacznij podgrzewać. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a owoce rozpaść na niewielkie cząstki.

W międzyczasie dodaj sok z cytryny i wymieszaj całość za pomocą łyżki lub rózgi.

Gdy frużelina będzie odpowiedniej konsystencji, dodaj mąkę ziemniaczaną, która zagęści nam owocowy mus.

Przestań ogrzewać frużelinę i odstaw do ostygnięcia lub podawaj na ciepło.

Przepis na frużelinę do tortu to idealny pomysł na dodatek do ciasta, gofrów czy naleśników. Śmiało możesz wykorzystać ją nawet do porannej owsianki, w połączeniu z płatkami owsianymi w ciepłej formie na pewno zrobi na Tobie wrażenie.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak dobra w smaku jest domowa frużelina. W innych moich propozycjach przedstawiam inne rodzaje owocowych dodatków.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w frużelinie do tortu

Lista alergenów dla frużeliny do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelina do tortu

Wartości odżywcze frużeliny do tortu

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować frużelinę z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
99.55
199.10
Białko (g)
0.78
1.57
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.35
50.70
Węglowodany przyswajalne (g)
23.47
46.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
3.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.81
1.61
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
46.68
93.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Niacyna (mg)
0.37
0.74
Foliany (µg (mcg))
18.26
36.51
Beta karoten (µg (mcg))
5.10
10.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.58
5.17
Potas (mg)
148.39
296.78
Wapń (mg)
16.14
32.28
Fosfor (mg)
22.77
45.53
Magnez (mg)
11.54
23.09
Żelazo (mg)
0.33
0.66
Cynk (mg)
0.12
0.24
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny do tortu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny do tortu

Koszt składników
18.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
18.80