- Borówka amerykańska 500 g
- Sok z cytryny 60 ml
- Cukier 50 g 2 łyżki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g 2 łyżki
Przepis na frużelina z borówki amerykańskiej krok po kroku
Borówki umyj i włóż do garnka.
Wsyp cukier i zacznij gotować.
Dodaj sok z cytryny, gotuj do momentu, aż owoce lekko rozpadną się.
Do 50 ml zimnej wody dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do borówki i zamieszaj.
Gotuj jeszcze minutę.

Informacje dietetyczne - frużelina z borówki amerykańskiej
Wartości odżywcze frużeliny z borówki amerykańskiej
W podobny sposób możesz przygotować frużelinę z dowolnych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w frużelinie z borówki amerykańskiej
Lista alergenów dla frużeliny z borówki amerykańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelina z borówki amerykańskiej
Więcej informacji na temat frużeliny z borówki amerykańskiej
Frużelina z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na dodatek do wielu rodzajów słodyczy. Nie musisz kupować gotowych sosów do deserów tylko w szybki i prosty sposób przygotować domową frużelinę na bazie owoców. Ja postawiłam na borówkę amerykańską, jednak frużelina wyjdzie z dowolnych owoców jagodowych, do których zaliczamy: jagody, poziomi, maliny.
Zatem, jak zrobić frużelinę z borówki amerykańskiej?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować, kilku składników takich jak: cukier, mąka ziemniaczana, sok z cytryny.
W przepisie została użyta zwykła mąka ziemniaczana, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu przygotować tą frużelinę.
W moim przepisie użyłam cukier trzcinowy, zamiast niego możesz użyć cukier biały nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W pierwszej kolejności umyj borówki i przełóż do garnka, wsyp cukier i zacznij podgrzewać. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a owoce rozpaść na niewielkie cząstki.
W międzyczasie dodaj sok z cytryny i wymieszaj całość.
Gdy frużelina będzie odpowiedniej konsystencji, dodaj mąkę ziemniaczaną, która zagęści nam owocowy mus.
Przestań ogrzewać frużelinę i odstaw do ostygnięcia lub podawaj na ciepło.
Przepis na frużelinę z borówki amerykańskiej to idealny pomysł na dodatek do ciasta, gofrów czy naleśników. Śmiało możesz wykorzystać ją nawet do porannej owsianki, w połączeniu z płatkami owsianymi w ciepłej formie na pewno zrobi na Tobie wrażenie.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak dobra w smaku jest domowa frużelina. W innych moich propozycjach przedstawiam inne rodzaje owocowych dodatków.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny z borówki amerykańskiej
Data aktualizacji przepisu: 24.10.2023