Frużelina brzoskwiniowa

Opublikowano: 21.04.2022 r., 16:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
frużelina brzoskwiniowa
Frużelina brzoskwiniowa
Frużelina brzoskwiniowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu słodkich dań.
Przygotowanie 20 min
23 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (500 g)
  • Cukier 1,5 łyżki (15 g)
  • Mąka ziemniaczana 1,5 łyżki (15 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, szklanka

Przepis na frużelinę brzoskwiniową krok po kroku

W garnku umieść pokrojone owoce.

Wsyp cukier i sok z cytryny.

Podgrzewaj, aż całość się zagotuje.

Odlej ok. 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką.

Wlej do garnka i wymieszaj.

Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Jak oceniasz przepis na frużelinę brzoskwiniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat frużeliny brzoskwiniowej

Domowa frużelina brzoskwiniowa to fantastyczny pomysł na owocowy, słodki dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do ciast, na przykład do tortu, biszkoptów, czy tart, ale również słodkich placków, naleśników, gofrów, owsianek, czy słodkich kanapek. Jednak możliwości jej wykorzystania wcale nie ograniczają się wyłącznie do słodkich potraw. Jeśli lubisz niecodzienne połączenia smakowe, możesz wypróbować ją jako dodatek do pieczonych mięs, na przykład kaczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frużelinę z brzoskwiń, która będzie pyszna, idealnie słodka i dobra do większości przygotowywanych do Ciebie dań, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis – na pewno będzie dla Ciebie świetną, praktyczną wskazówką i dzięki niemu przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut, a pysznym smakiem będziesz cieszyć się przez długi czas. Do przygotowania frużeliny będą Ci potrzebne oczywiście brzoskwinie – najlepiej te świeże, sezonowe, ale śmiało możesz wykorzystać również mrożone. Dodatkowo potrzebny będzie cukier, skrobia ziemniaczana oraz soku z cytryny, lub limonki. Warto rozważyć zastąpienie cukru ksylitolem – jest on mniej kaloryczny oraz ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu cała frużelina brzoskwiniowa będzie zdecydowanie zdrowsza. Przepis na frużelinę z brzoskwiń jest banalnie prosty – wystarczy, że w dużym garnku będziesz podgrzewać pokrojone w kostkę brzoskwinie razem z dodatkiem wszystkich pozostałych składników, do uzyskania lekko galaretowatej konsystencji. To wszystko! Frużelina brzoskwiniowa w tak krótkim czasie jest już gotowa do podania i wykorzystania jako dodatek do wielu słodkich dań. Ma idealną konsystencję, słodki smak, przełamany kwaśnym smakiem soku, dzięki czemu nie jest zbyt mdła i z pewnością trafi w Twoje gusta, jeśli lubisz słodkie, owocowe dania.

Alergeny w frużelinie brzoskiwniowej

Lista alergenów dla frużeliny brzoskwiniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę brzoskwiniową

Wartości odżywcze frużeliny brzoskwiniowej

na 100g gotowej potrawy

Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
59.91
23.96
Białko (g)
1.04
0.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
14.55
5.82
Węglowodany przyswajalne (g)
13.00
5.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.07
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
22.22
8.89
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.62
1.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.68
0.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.85
0.34
Foliany (µg (mcg))
6.62
2.65
Beta karoten (µg (mcg))
207.43
82.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
13.61
5.44
Potas (mg)
142.70
57.08
Wapń (mg)
5.65
2.26
Fosfor (mg)
25.19
10.07
Magnez (mg)
9.32
3.73
Żelazo (mg)
0.36
0.14
Cynk (mg)
0.23
0.09
Miedź (mg)
0.08
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny brzoskwiniowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny brzoskwiniowej

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brzoskwinie (całe, świeże)
500 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cukier
15 g
1,5 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
16.50