Frużelina porzeczkowa
- Czarna porzeczka (500 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżeczki (15 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na frużelinę porzeczkową krok po kroku
W garnku umieść umyte i przebrane owoce.
Wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.
Podgrzewaj, aż całość się zagotuje.
Odlej ok. 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką.
Wlej do garnka i wymieszaj.
Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.
Więcej informacji na temat frużeliny porzeczkowej
Frużelina porzeczkowa to świetny pomysł na owocowy dodatek do wielu dań na słodko. Idealnie sprawdzi się do ciast, na przykład tortów okolicznościowych, ale również gofrów, naleśników, owsianek, słodkich kanapek i innych deserów. Jednak wcale nie trzeba ograniczać możliwości jej wykorzystania wyłącznie do dań na słodko. Jeśli lubisz mieszane smaki, frużelina z czarnej porzeczki, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych mięs, na przykład kaczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frużelinę porzeczkową, która będzie pyszna i dobra do większości przygotowywanych do Ciebie dań, koniecznie poznaj nasz przepis, będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby ją przygotować potrzebne Ci będą czarne porzeczki, cukier, mąka lub skrobia ziemniaczana oraz odrobina soku z cytryny. Owoce najlepiej wybierać te świeże, sezonowe, ale śmiało możesz wykorzystać również mrożonki, kiedy dostępność świeżych produktów jest ograniczona. Cukier warto natomiast zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, które mają mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu cała frużelina będzie zdecydowanie lepsza dla zdrowia. Przepis na frużelinę porzeczkową jest bardzo prosty i szybki, przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy, że w dużym garnku będziesz podgrzewać czarne porzeczki z dodatkiem pozostałych składników, cały czas mieszając, do uzyskania lekko galaretowatej konsystencji. To wszystko, co musisz zrobić. Frużelina porzeczkowa ma idealnie słodki smak, przełamany przez kwaśność soku z cytryny i świeżych porzeczek, przez co na pewno trafi w gusta większości miłośników słodkich dań.
Alergeny w frużelinie porzeczkowej
Lista alergenów dla frużeliny porzeczkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę porzeczkową
Wartości odżywcze frużeliny porzeczkowej
Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.