Frużelina porzeczkowa

Opublikowano: 21.04.2022 r., 19:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodki deser owocowy z porzeczek
Frużelina porzeczkowa
Poznaj przepis na pyszną frużelinę porzeczkową idealną do deserów.
Przygotowanie 15 min
40 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Czarna porzeczka (500 g)
  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżeczki (15 g)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na frużelinę porzeczkową krok po kroku

W garnku umieść umyte i przebrane owoce.

Wsyp cukier i dodaj sok z cytryny.

Podgrzewaj, aż całość się zagotuje.

Odlej ok. 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką.

Wlej do garnka i wymieszaj.

Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Jak oceniasz przepis na frużelinę porzeczkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat frużeliny porzeczkowej

Frużelina porzeczkowa to świetny pomysł na owocowy dodatek do wielu dań na słodko. Idealnie sprawdzi się do ciast, na przykład tortów okolicznościowych, ale również gofrów, naleśników, owsianek, słodkich kanapek i innych deserów. Jednak wcale nie trzeba ograniczać możliwości jej wykorzystania wyłącznie do dań na słodko. Jeśli lubisz mieszane smaki, frużelina z czarnej porzeczki, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych mięs, na przykład kaczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić frużelinę porzeczkową, która będzie pyszna i dobra do większości przygotowywanych do Ciebie dań, koniecznie poznaj nasz przepis, będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby ją przygotować potrzebne Ci będą czarne porzeczki, cukier, mąka lub skrobia ziemniaczana oraz odrobina soku z cytryny. Owoce najlepiej wybierać te świeże, sezonowe, ale śmiało możesz wykorzystać również mrożonki, kiedy dostępność świeżych produktów jest ograniczona. Cukier warto natomiast zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, które mają mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu cała frużelina będzie zdecydowanie lepsza dla zdrowia. Przepis na frużelinę porzeczkową jest bardzo prosty i szybki, przygotujesz ją w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy, że w dużym garnku będziesz podgrzewać czarne porzeczki z dodatkiem pozostałych składników, cały czas mieszając, do uzyskania lekko galaretowatej konsystencji. To wszystko, co musisz zrobić. Frużelina porzeczkowa ma idealnie słodki smak, przełamany przez kwaśność soku z cytryny i świeżych porzeczek, przez co na pewno trafi w gusta większości miłośników słodkich dań.

Alergeny w frużelinie porzeczkowej

Lista alergenów dla frużeliny porzeczkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frużelinę porzeczkową

Wartości odżywcze frużeliny porzeczkowej

na 100g gotowej potrawy

Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
80.26
40.13
Białko (g)
1.43
0.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
19.95
9.98
Węglowodany przyswajalne (g)
15.98
7.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.97
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
1.77
0.88
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.75
18.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Niacyna (mg)
0.18
0.09
Foliany (µg (mcg))
8.45
4.23
Beta karoten (µg (mcg))
22.16
11.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.43
1.22
Potas (mg)
273.66
136.83
Wapń (mg)
31.19
15.60
Fosfor (mg)
43.68
21.84
Magnez (mg)
13.44
6.72
Żelazo (mg)
0.93
0.46
Cynk (mg)
0.22
0.11
Miedź (mg)
0.10
0.05
Mangan (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frużeliny porzeczkowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frużeliny porzeczkowej

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
40.50