Fit babeczki
- Szpinak (20 g)
- Szynka z piersi kurczaka (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Płatki owsiane (70 g)
- Serek wiejski (100 g)
Przepis na fit babeczki krok po kroku
Szynkę i szpinak grubo posiekaj, włóż do miski.
Dodaj jajka, serek wiejski, płatki owsiane i szczyptę soli.
Ciasto rozłóż do foremek na muffiny i piecz ok.25 min w 180 st. C.
Więcej informacji na temat fit babeczek
Fit babeczki to niezwykle smaczne danie, które idealnie sprawdza się na co dzień, jak smaczna przekąska lub podwieczorek. Te babeczki zrobisz w kilka chwil.
Przepis na fit babeczki to doskonały pomysł na dietetyczne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Choć są wytrawne, robią taką samą furorę jak te na słodko. To smaczne muffinki dla całej rodziny. Choć to muffiny śniadaniowe, można je również podawać na kolację czy podwieczorek. Są naprawdę sycące i pożywne, wszystko to ze względu na dodatek jajek i sera feta. To idealna przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Odpowiednia ilość czosnku sprawia, że wcale nie jest mdły czy bez smaku. Do tego dania równie dobrze można wykorzystać świeży szpinak, który wystarczy lekko poddusić. W tym przepisie możesz również spokojnie sięgnąć po szpinak mrożony, który jest tani i łatwo dostępny, dzięki temu można po niego sięgać w każdej chwili. Bardzo często znajduje się w domowej spiżarni. Choć może się wydawać, że w wersji mrożonej szpinak ma mniej wartości odżywczych, nie jest to do końca prawda. Mrożenie tylko nieznacznie wpływa na spadek ilości witamin i składników mineralnych, dlatego nie trzeba się wcale go obawiać i śmiało można, sięgać po zamrożone warzywa. W tym wypadku szpinak dodaje całości całkiem sporo substancji prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, która wspiera zdrowie układu krwionośnego. Jest też bogaty w chlorofil, zielony barwnik, który dostarcza magnezu, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed wpływem niekorzystnego działania czynników zewnętrznych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit babeczki, by był smaczne, szybkie i łatwe to ten sprawdzony przepis stanowi dobre rozwiązanie. Te wytrawne babeczki są tak pyszne, że na pewno z chęcią sięgniesz po nie na śniadanie, kolację, czy po prostu jako przekąskę. Wystarczy tylko 15 minut, by cieszyć się ich smakiem. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Możesz dowolnie modyfikować dodatki do babeczek, by cieszyć się ciągle nowym ich smakiem.
Alergeny w fit babeczkach
Lista alergenów dla fit babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek wiejski
Wartości odżywcze fit babeczek
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i minerałów.
Energia i białka
(147g)
Węglowodany
(147g)
Tłuszcze
(147g)
Witaminy
(147g)
Składniki mineralne
(147g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.