Fabada

Opublikowano: 11.03.2024 r., 14:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna asturyjska potrawa fasolowa
Fabada
Fabada to tradycyjna hiszpańska zupa. Sprawdź, jak zrobić ją samodzielnie w domu.
Przygotowanie 40 min
430 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion wołowy (1000 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Fasola biała w puszce (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (40 ml)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Kiełbasa chorizo (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na fabada krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie.

Dodaj plastry chorizo, koncentrat, przyprawy i wymieszaj.

Podsmażaj kilka minut.

Dodaj fasolę, bulion, pomidory z puszki.

Gotuj, aż zupa zgęstnieje.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na fabada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat fabada

Fabada to pyszna, hiszpańska zupa charakterystyczna w szczególności dla regionu Asturii. To gęsta, rozgrzewająca zupa na bazie warzyw i kiełbasy chorizo. Jest bardzo treściwa i sycąca. Niektórzy podają ją również w formie gulaszu w towarzystwie na przykład ziemniaków, ryżu, czy kaszy. Tradycyjnie przygotowywano ją głównie zimą, była świetnym sposobem na wykorzystanie resztek mięsa czy warzyw. Zastanawiasz się jak zrobić fabadę? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, z którego powstanie najlepsza, wiejska, hiszpańska zupa dobra na każdą okazję. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego na pewno sobie z nią poradzisz, nawet jeśli na co dzień dużo nie gotujesz. Przy minimalnym wysiłku i nakładzie czasu powstaje smaczna, sycąca zupa. Składniki, które będą Ci potrzebne to fasola, chorizo, wywar mięsny lub warzywny, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, cebula oraz przyprawy. Ta pyszna jednogarnkowa zupa powstanie w niecałą godzinę, zwłaszcza jeśli wykorzystasz już ugotowaną fasolę z puszki. Jeśli planujesz wykorzystać surową fasolę, musisz uwzględnić czas jej namaczania i gotowania, co w praktyce oznacza, że zupę najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Przepis na fabadę przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom mięsnych, sycących, treściwych posiłków, którymi bez problemu można się najeść, a jednocześnie są bardzo proste w przygotowaniu. Ze względu na dużą ilość białka i błonnika już jedną porcją tej zupy możesz najeść się na wiele godzin. Chcesz przygotować tą pyszną, tradycyjną hiszpańską zupę w swoim domu? Wypróbuj nasz przepis, na pewno zostanie z Tobą na długo.

Alergeny w fabada

Lista alergenów dla fabada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze fabada

na 100g gotowej potrawy

U osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, fabada może powodować nasilenie objawów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
81.29
430.85
Białko (g)
4.05
21.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
6.09
32.26
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
25.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
7.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
4.69
24.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
7.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
16.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.50
13.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
3.63
Cholesterol (mg)
9.95
52.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
2.40
12.72
Witamina B6 (mg)
0.11
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.60
Witamina C (mg)
2.16
11.44
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.74
Witamina E (mg)
0.79
4.18
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.37
Ryboflawina (mg)
0.07
0.36
Niacyna (mg)
1.29
6.82
Foliany (µg (mcg))
17.31
91.75
Beta karoten (µg (mcg))
28.24
149.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
362.82
1922.96
Potas (mg)
216.07
1145.15
Wapń (mg)
27.40
145.20
Fosfor (mg)
49.92
264.58
Magnez (mg)
17.59
93.23
Żelazo (mg)
1.13
5.98
Cynk (mg)
0.47
2.51
Miedź (mg)
0.09
0.49
Mangan (mg)
0.14
0.72
Brak danych dla: cebula, kiełbasa chorizo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fabada 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fabada

Koszt składników
77.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion wołowy
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola biała w puszce
400 g
4.40
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Oliwa z oliwek
40 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Kiełbasa chorizo
200 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Koszt składników
77.20