Drink z arbuza
- Arbuz - Ćwiartka małej sztuki (400 g)
- Wódka (100 ml)
- Prosecco (400 g)
- Syrop migdałowy (150 ml)
- Lód (200 g)
Przepis na drink z arbuza krok po kroku
Arbuza pokrój w drobną kostkę i umieść w kieliszku.
Do shakera dodaj kruszony lód oraz syrop migdałowy i wódkę, wymieszaj dokładnie.
Wlej po równo do każdego kieliszka i uzupełnij prosecco.
Udekoruj listkami mięty.
Więcej informacji na temat drinka z arbuza
Drink z arbuza to doskonała propozycja na łatwy orzeźwiający drink na bazie wódki i arbuza. Przepis na drinka z arbuza jest łatwy do przygotowania dlatego możesz od niego zacząć swoją przygodę barmańską. Do zrobienia drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: świeży arbuz, wódka, prosecco, syrop migdałowy, kostki lodu.
Jak zrobić drinka z arbuza? Arbuza pokrój w drobną kostkę i umieść w kieliszku do wina. Do shakera włóż kruszony lód przygotowany w następujący sposób: do torebki strunowej włóż kostki lodu, przykryj ścierką i rozbij tłuczkiem do mięsa. Umieść w shakerze wódkę i syrop z kwiatów czarnego bzu, wymieszaj dokładnie. Przelej dzieląc po równo do każdego kieliszka, uzupełnij każdy kieliszek prosecco i udekoruj miętą.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Prosecco to wino musujące o barwie białej lub różowej, produkowane w regionach Wenecji we Włoszech, w ostatnich latach prosecco mocno zyskało na popularności. Pierwsze wzmianki o produkcji Prosecco sięgają XII wieku. Od 2009 roku Prosecco jest chronioną nazwą dla wina pochodzącego z regionu Wenecja, wino musujące produkuje się z winogron szczepu glera. Prosecco w odróżnieniu od szampana jest produkowane poprzez fermentację w metalowych kadziach, do których dodaje się dwutlenek węgla. Prosecco butelkuje się już gotowe nie musi ono dojrzewać w butelkach tak jak tradycyjny szampan.
Podsumowując pomysł na drink alkoholowy z arbuzem idealnie nadaje się na domówkę. Szybki do zrobienia drink alkoholowy jest pyszny i orzeźwiający. Proporcje dostosuj w zależności od swoich potrzeb, jeśli wolisz mocniejsze trunki dodaj więcej wódki.
Alergeny w drinku z arbuza
Lista alergenów dla drinka z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Prosecco
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Syrop migdałowy
Wartości odżywcze drinka z arbuza
Koktajle na bazie alkoholu powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu. Koktajle są wysokokaloryczne dlatego powinny na nie uważać osoby na diecie redukcyjnej. Alkohol zawiera "puste kalorie", gdyż nie ma żadnych składników odżywczych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.