Chutney z rabarbaru
- Imbir korzeń (50 g)
- Ocet winny (300 ml)
- Jabłko (500 g)
- Daktyle (200 g)
- Suszona żurawina (200 g)
- Cukier (400 g)
- Rabarbar (700 g)
- Cebula (500 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na chutney z rabarbaru krok po kroku
W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim posiekaną cebulę wraz z imbirem i octem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj starte jabłka, pokrojone suszone owoce, cukier i przyprawy. Duś bez przykrycia przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną.
Dodaj rabarbar i gotuj bez przykrycia, aż chutney będzie gęsty i gęsty, około 15-20 minut.
Pozostaw sos na około 10-15 minut, następnie przełóż łyżką do ciepłych, czystych słoików i odstaw do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat chutneyu z rabarbaru
Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i niezwykle słodko - kwaśna. To dobra opcja dla każdego miłośnika interesujących dodatków.
Przepis na chutney z rabarbaru jest świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha ciekawe przepisy. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekt zachwyca. Ten sos wspaniale sprawdzi się, zwłaszcza wioną i latem, kiedy to można z łatwością dostać świeży rabarbar. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, poza garnkiem z grubym dnem. Dlaczego grubym? By sos do niego nie przywierał. Tak jak w przypadku innych sosów, tak samo tu najważniejsze jest odpowiednie duszenie. Jednak zwykle zabiera ono dość sporo czasu. Dlatego przydaje się właśnie dobry garnek lub patelnia, które wyjdą z tego bez szwanku.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować chutney z rabarbaru, który jest smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Choć stworzenie całości nie zabiera zbyt dużo czasu, to naprawdę prezentuje się wspaniale. To dlatego, że rabarbar schowany jest pod dużą, białą bezą, która tworzy naprawdę fantastyczną chmurkę. Głównym składnikiem jest niewątpliwe rabarbar. To warzywo, które pojawia się w diecie niezbyt często. Głównie ze względu na krótki sezon, ale także ze względu na specyficzny, bardzo kwaśny smak. Jego wkomponowanie do diety jest więc nieco problematyczne. Jednak z tym przepisem całość jest naprawdę łatwa. To również naprawdę ciekawe warzywo, które wspaniale podkręca smak wielu potraw. Jest on doskonałym źródłem witamin A, E i C. Dostarcza też sporo potasu, który jest niezwykle istotny w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. A wszystkie te korzyści można uzyskać, włączając go do swojej codziennej diety.
Ten domowy sos wspaniale sprawdzi się zwłaszcza do mięs, jednak nie tylko. To również idealny dodatek do kanapek. Ten prosty pomysł na domowy słodki sos z rabarbaru będzie doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia tego ciekawego warzywa. W dodatku wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym sklepie.
Alergeny w chutneyu z rabarbaru
Lista alergenów dla chutneyu z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze chutneyu z rabarbaru
Ten dodatek zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(358g)
Węglowodany
(358g)
Tłuszcze
(358g)
Witaminy
(358g)
Składniki mineralne
(358g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.