Bigos z cukinii wegetariański

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z cukinii wegetariański podany w patelni.
Bigos z cukinii wegetariański
Bigos z cukinii wegetariański to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe bez mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na bigos z cukinii.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
134 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (200 g)
  • Cukinia 4 małe sztuki (1000 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Passata pomidorowa (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na bigos z cukinii wegetariański krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj po pół łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu, soli i papryki ostrej oraz 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.

Następnie dodaj marchew, wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty.

Po tym czasie dodaj cukinię i duś na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu.

Na koniec dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i duś 5 minut.

Gotowy bigos z cukinii podawaj z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na bigos z cukinii wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu z cukinii wegetariańskiego

Bigos z cukinii wegetariański to doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Bigos warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub z pieczywem. Przepis na wegetariański bigos z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bigosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, marchew, cukinia, olej rzepakowy, passata pomidorowa oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, ziele angielskie i liść laurowy).

A jak zrobić wegetariański bigos z cukinii? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj po pół łyżeczki papryki wędzonej, pieprzu, soli i papryki ostrej oraz 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj marchew, wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj cukinię i duś na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Składniki wymieszaj od czasu do czasu. Na koniec dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i duś 5 minut. Gotowy bigos z cukinii podawaj z pieczywem lub z ugotowanymi ziemniakami.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować bigos z cukinii. Łatwy i szybki w przygotowaniu bigos świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Bigos z cukinii warto podać z dodatkiem pieczywa. Produkty niezbędne do wykonania bigosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w bigosie z cukinii wegetariańskim

Lista alergenów dla bigosu z cukinii wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z cukinii wegetariański

Wartości odżywcze bigosu z cukinii wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Bigos z cukinii wegetariański to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
42.13
134.81
Białko (g)
1.26
4.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
5.48
17.53
Węglowodany przyswajalne (g)
4.06
13.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.10
6.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.80
5.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
3.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.86
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
112.68
360.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.21
45.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.52
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
2.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.14
64.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1139.60
3646.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
50.59
161.89
Potas (mg)
289.82
927.43
Wapń (mg)
19.58
62.65
Fosfor (mg)
37.46
119.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.41
55.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.96
Cynk (mg)
0.31
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z cukinii wegetariańskiego 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z cukinii wegetariańskiego

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
200 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukinia
1000 g
4 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Passata pomidorowa
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
28.50