Przepis na bigos z cukinii i kapusty krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Kapustę posiekaj drobno.

Cukinię zetrzyj na tarce.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

W garnku umieść kapustę i cukinię, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj 15 minut, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Bigos z cukinii i kapusty podany w brązowej misce.
Bigos z cukinii i kapusty
Koszt przygotowania dania
9.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25
Zobacz inne przepisy na bigos z cukinii

Bigos z cukinii i kapusty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bigosie z cukinii i kapusty

Bigos z cukinii i kapusty to świetny pomysł na pyszny bigos bez mięsa. Najlepszy delikatny bigos z dodatkiem cukinii jest bardzo szybki i dobry jako szybki posiłek. Przepis na bigos z cukinii i kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, kapusta biała, pomidory w puszce, cebula, koper, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny.

Jak zrobić bigos z cukinii i kapusty? Kapustę posiekaj drobno. Cukinię zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. W garnku umieść kapustę i cukinię, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę. Kapusta jest bardzo często wykorzystywana w kuchni. Można ja spożywać na surowo, po obróbce termicznej oraz po poddaniu procesowi kiszenia. Cukinia jest warzywem dostępnym w sprzedaży cały rok. Jest ona bardzo często używanym warzywem. Można ją wykorzystywać do przygotowywania dań wytrawnych oraz słodkich. Cukinia zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także właściwości pomagające obniżyć poziom cholesterolu w naszej krwi, wysoka podaż błonnika w diecie wpływa na regulację poziomu cukru w naszej krwi.

Podsumowując sprawdzony przepis zapewni ugotowanie pysznego bigosu. Bigos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos można podać także z gotowanymi ziemniakami.

Wartości odżywcze bigosu z cukinii i kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
72.60 kcal
181.50 kcal
Białko
1.32 g
3.31 g

Węglowodany w bigosie z cukinii i kapusty

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.23 g
15.58 g
Węglowodany przyswajalne
4.44 g
11.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
4.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.20 g
13.00 g
Tłuszcze nasycone
0.46 g
1.16 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
11.84 g
Tłuszcze jednonasycone
3.32 g
8.30 g
Tłuszcze wielonasycone
1.42 g
3.54 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bigos z cukinii i kapusty

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
7.15 µg (mcg)
17.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.62 mg
41.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.56 mg
1.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.40 µg (mcg)
56.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
80.25 µg (mcg)
200.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bigos z cukinii i kapusty

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
80.70 mg
201.75 mg
Potas
220.75 mg
551.88 mg
Wapń
29.45 mg
73.63 mg
Fosfor
29.35 mg
73.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.20 mg
38.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
1.81 mg
Cynk
0.23 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z cukinii i kapusty 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z cukinii i kapusty

Lista alergenów dla bigosu z cukinii i kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z cukinii i kapusty

Cena przygotowania bigosu z cukinii i kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
21.60
Jak oceniasz przepis na bigos z cukinii i kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób