Przepis na bigos z cukinii i kapusty krok po kroku
- Kapusta biała 500 g pół małej główki
- Cukinia 300 g 1 duża sztuka
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Pomidory w puszce 800 g 2 małe puszki
- Olej rzepakowy 100 ml
Kapustę posiekaj drobno.
Cukinię zetrzyj na tarce.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
W garnku umieść kapustę i cukinię, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj 15 minut, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut.
Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos wegański
-
Bigos

(liczba kalorii)
Bigos z cukinii i kapusty - cechy przepisu
Więcej o bigosie z cukinii i kapusty
Bigos z cukinii i kapusty to świetny pomysł na pyszny bigos bez mięsa. Najlepszy delikatny bigos z dodatkiem cukinii jest bardzo szybki i dobry jako szybki posiłek. Przepis na bigos z cukinii i kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, kapusta biała, pomidory w puszce, cebula, koper, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny.
Jak zrobić bigos z cukinii i kapusty? Kapustę posiekaj drobno. Cukinię zetrzyj na tarce. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. W garnku umieść kapustę i cukinię, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 10 minut. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość kalorii i ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę. Kapusta jest bardzo często wykorzystywana w kuchni. Można ja spożywać na surowo, po obróbce termicznej oraz po poddaniu procesowi kiszenia. Cukinia jest warzywem dostępnym w sprzedaży cały rok. Jest ona bardzo często używanym warzywem. Można ją wykorzystywać do przygotowywania dań wytrawnych oraz słodkich. Cukinia zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ma także właściwości pomagające obniżyć poziom cholesterolu w naszej krwi, wysoka podaż błonnika w diecie wpływa na regulację poziomu cukru w naszej krwi.
Podsumowując sprawdzony przepis zapewni ugotowanie pysznego bigosu. Bigos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Bigos można podać także z gotowanymi ziemniakami.
Wartości odżywcze bigosu z cukinii i kapusty
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w bigosie z cukinii i kapusty
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na bigos z cukinii i kapusty
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na bigos z cukinii i kapusty
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie z cukinii i kapusty
Lista alergenów dla bigosu z cukinii i kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z cukinii i kapusty