Bigos z cukinii

bigos z cukinii

Bigos z cukinii - jest to pomysł na alternatywę dla tradycyjnego bigosu, który przyrządza się z kapusty. Głównym warzywem, jaki zawiera w sobie przepis na bigos z cukinii jest oczywiście cukinia. Jednak najczęściej podaje się go z kiełbasą, papryką, marchewką, czy też pomidorami. Jest to smaczny posiłek na obiad lub kolację. Ponadto bigos z cukinii będzie doskonale sprawdzać się jako rozwiązanie na przetwory na zimę. Można serwować go samodzielnie do pieczywa lub jako dodatek do różnych dań na obiad.

Bigos z cukinii - proste przepisy na bigos w nietypowej odsłonie

Sezon na cukinię jest bardzo obfity. Nawet jeżeli nie mamy własnego ogródka, to cukinia w sklepach jest bardzo łatwo dostępna, a także możemy ją zakupić w atrakcyjnej cenie. Natomiast mając ją posadzoną w swoim ogrodzie, możemy oczekiwać, że plony będą naprawdę duże.  Przekonajmy się zatem, jak zrobić bigos z cukinii, a także, co powinniśmy zrobić, aby wyszedł on naprawdę bardzo dobry.

Cukinia - dlaczego warto ją jeść?

Pyszny obiad z cukinią w roli głównej, to nie tylko raj dla naszych kubków smakowych. Nie zapominajmy także o wartościach odżywczych, które kryje w sobie to warzywo. Przede wszystkim powinniśmy mieć na uwadze, iż cukinia jest niesamowitym źródłem A, C, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w niej bardzo duże pokłady potasu, żelaza, jodu, fosforu, a także sodu.

Kolejną zaletą jest bardzo niska kaloryczność, jak i również niski indeks glikemiczny. Pomysł na cukinię na obiad lub inne posiłki jest również bardzo dobry ze względu nie pochłaniania przez warzywo metali ciężkich. W 100 g cukinii znajdziemy ok. 16-17 kcal, a także zaledwie 2,5 g węglowodanów. Regularne spożywanie cukinii korzystnie wpłynie na nasz układ nerwowy. Warzywo doskonale sprawdza się w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto udowodniono, iż związki znajdujące się w pestkach cukinii, wspierają walkę z pasożytami w układzie pokarmowym.

Przepis na bigos z cukinii

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić bigos z cukinii, pod żadnym pozorem nie musimy się obawiać skomplikowanego przepisu. Oczywiście istnieją różne wersje, ale każda z nich pozwala uzyskać pyszny bigos z tego zdrowego warzywa. Wszystko będzie zależeć od tego, na jakie dodatki chcemy się zdecydować, aby były w takim bigosie. Jednak warto poznać najbardziej podstawowy przepis na bigos z cukinii, do którego będziemy mogli dodawać ulubione warzywa.

Aby przygotować wyjątkowo smaczny bigos z cukinii na obiad, będziemy potrzebowali takich składników jak:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 0,5 kg cebuli już po obraniu
  • 4 duże pomidory
  • 5 łyżek wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Jak się robi prosty przepis na bigos z cukinii? Zaczynamy od przygotowania cukinii, którą należy obrać. Jeżeli warzywo jest już bardzo dojrzałe, to możemy pozbawić je większych pestek. Natomiast młode cukinie kroimy w całości na małe kawałki. Kolejnym krokiem jest posolenie do smaku całej cukinii, którą odstawiamy mniej więcej na kwadrans.

Po tym czasie przelewamy cukinię wodą, aby wypłukać nadmiar soli. Po tym kroku podsmażamy ją na patelni, dodajemy wodę, a następnie podduszamy pod przykrywką przez ok. 15 minut. W tym czasie siekamy drobno cebulę, po czym musimy ją zeszklić na patelni. Aby bigos z cukinii wyszedł naprawdę dobry, koniecznie musimy podsmażyć cebulę na osobnej patelni. Po obróbce termicznej cebuli i cukinii łączymy je ze sobą.

Ostatnim składnikiem są pomidory. Jeżeli zależy nam na tym, aby bigos był bardzo smaczny, a także wyróżniał się przyjemną konsystencją, warto wcześniej pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jeżeli skórki nam nie przeszkadzają, możemy dodać je wyłącznie po wcześniejszym pokrojeniu w drobne cząstki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze jest sprawdzić, czy bigos jest smaczny i w razie potrzeby dalej doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Jak zrobić bigos z cukinii z kiełbasą?

Wcześniejsza wersja bigosu była całkowicie wegańska. Jeżeli jednak lubimy dania na obiad z mięsem, to doskonale sprawdzi się przepis na bigos z cukinii z kiełbasą. W tym celu do bigosu dodajemy wcześniej pokrojoną i podsmażoną kiełbasę. Oczywiście wszystko później dokładnie dusimy, aby zarówno warzywa, jak i również kiełbasa były odpowiednio miękkie.

Mając pomysł na pyszny bigos z cukinii z kiełbasą, pewnie zastanawiamy się, jakie gatunki kiełbas będą najlepsze. Okazuje się, że pod tym względem możemy liczyć na prawdziwą dowolność. Ponieważ z jednej strony możemy zdecydować się na tradycyjne kiełbasy, takie jak podwawelska, czy też śląska. Jednak, jeżeli będzie zależeć nam na tym, aby bigos z cukinii był nie tylko smaczny, ale również wyjątkowy, to doskonałą propozycją będzie dodanie do niego chorizo. Kolejnym pomysłem na bigos z kiełbasą, będzie dodanie kiełbasy wędzonej.

Jak się robi bigos z papryką?

Już wiemy, że przepis na bigos z cukinii pod żadnym pozorem nie musi się ograniczać tylko i wyłącznie do jednej receptury. Ponieważ możemy dodawać do niego również inne składniki. Dlatego ciekawym połączeniem będzie na pewno bigos z cukinii z papryką. Wtedy taki bigos może przypominać nam w smaku nieco leczo. Jednak nadal taki bigos z papryką będzie delikatniejszy w smaku w porównaniu do tradycyjnego bigosu z kapusty.

Jak się robi bigos z papryką i cukinią? Oprócz cukinii do bigosu dodajemy również pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Również ją podsmażamy przez chwilę na oleju lub oliwie z oliwek. Następnie całość dusimy przez kilkanaście minut, aż papryka zmięknie. Do takiego bigosu z papryką możemy oczywiście dodać mięso. Najczęściej przygotowujemy pyszny bigos z kiełbasą, a nawet parówkami. Chociaż może sprawdzić się także mięso wieprzowe lub drobiowe.

Przepis na bigos z cukinii i marchewki

Już wiemy, jak zrobić bigos z cukinii, który będzie bardzo dobry w smaku. Nie zapominajmy jednak, że możemy dodawać do niego dowolne dodatki, które będą odpowiadać naszym upodobaniom kulinarnym. Do najczęściej spotykanych propozycji, znajdziemy pomysł na pyszny bigos z cukinii i marchewki. Aby taki bigos z marchewki wyszedł naprawdę smaczny, musimy ją wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Starte marchewki następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok. 3 minuty, po czym dodajemy je do duszących się już cukinii. Mając na uwadze to, jak zrobić bigos z cukinii i marchewki, koniecznie powinniśmy pamiętać o dodaniu większej ilości wody do warzyw. Inaczej będziemy mogli je bardzo szybko przypalić. Ponadto nie musimy dodawać do nich pomidorów, ale w zupełności wystarczy koncentrat pomidorowy. Taki bigos z cukinii i marchewki przyprawiamy wyłącznie solą i pieprzem.

Jak zrobić bigos z cukinii - wybór dodatków

Pomysł na pyszny obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw pozwoli nam podróżować często po zupełnie nowych smakach. Dlatego właśnie bigos z cukinii cieszy się coraz większą popularnością. Już wiemy, że możemy go przyrządzić nie tylko z papryką, czy też z kiełbasą. Ale również świetnym dodatkiem są młode marchewki, czy też pomidory. Warto jednak sprawdzić, jak się robi pyszny bigos cukiniowy z innymi dodatkami.

Do takich dodatków możemy zaliczyć m.in. pieczarki, które nadadzą nie tylko intensywniejszy smak, ale również wyjątkowy aromat potrawie. Pieczarki z powodzeniem możemy zastąpić boczniakami, które stają się w polskiej kuchni coraz popularniejsze. Jeżeli interesuje nas pomysł na wegański bigos, to zamiast kiełbasy, możemy dodać do bigosu tofu wędzone. Smaczny przepis na bigos z cukinii uzyskamy, jeżeli do potrawy dodamy bakłażana bądź fasolkę szparagową.

Pyszny bigos z cukinii na obiad - przyprawy

Przeglądając większość przepisów na bigos z cukinii, znajdziemy raczej bardzo okrojoną ilość przypraw. Rzeczywiście bardzo dobry bigos wyjdzie, jeżeli doprawimy go wyłącznie solą i pieprzem. To jednocześnie pokazuje, jak niewiele potrzeba, aby wydobyć wspaniały smak tej potrawy. Oczywiście nie ma najmniejszego problemu, aby bardzo dobry bigos z cukinii, marchewki, kiełbasą i z papryką przyprawić podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik.

W tym celu sprawdzi się pomysł na dodanie ziela angielskiego, liścia laurowego, słodkiej, czy nawet ostrej papryki. Jeżeli chcemy sprawdzić, jak się robi dobrze przyprawiony bigos z cukinii w wiosennej odsłonie, to z powodzeniem możemy dodać do niego również natkę świeżej pietruszki lub koperek. Oczywiście możemy eksperymentować także z takimi przyprawami, jak bazylia, oregano, kolendra, tymianek, bądź estragon. Wtedy na pewno uzyskamy nie tylko bardzo dobry bigos z cukinii na obiad, ale również niezwykle aromatyczny.

Pozostałe potrawy z cukinii

Bigos z cukinii nie jest jedynym pomysłem na smaczny posiłek w sezonie letnim lub nawet jesiennym. Jeśli jednak mamy dostęp do cukinii z własnego ogródka, to możemy rozpocząć prawdziwy cukiniowy sezon. Tutaj warto wspomnieć o takich potrawach jak:

  • Faszerowana cukinia mięsem mielonym - chyba jest to jedno z najpopularniejszych dań, które podajemy w sezonie na cukinię. Jak się robi taką potrawę? Jest ona bardzo prosta, ponieważ cukinię przekrawamy na pół, a następnie wydrążamy jej środek. Wydrążonego miąższu nie wyrzucamy, ale drobno siekamy i dokładnie mieszamy z mięsem mielonym. Do farszu dodajemy zeszkloną, drobno pokrojoną cebulkę. Następnie farszem wypełniamy cukinię, a na ich wierzch posypujemy starty ser. Całość zapiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia warzyw.
  • Grillowana cukinia - bardzo dobry pomysł na grillowaną potrawę, szczególnie jeżeli ktoś nie przepada za mięsem. W tym celu cukinię przekrawamy na pół lub też kroimy ją na dość grube plasterki. Warzywa obtaczamy w oliwie z oliwek i ulubionych przyprawach. Najlepiej marynujemy ją przez kilka godzin przed wyłożeniem na grilla.
  • Placki z cukinii - jeżeli wiemy, jak się robi placki ziemniaczane, to ich doskonałym zamiennikiem będą właśnie placki z cukinii. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, odrobiną mąki. Do ciasta możemy dodać posiekaną pietruszkę. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Lasagne z cukinią - będąc wielbicielem włoskiej lasagne, a jednocześnie nie mogąc sobie odmówić cukinii, możemy dokonać niesamowitego połączenia. Wystarczy, że pokroimy cukinię w cienkie plastry, ale wzdłuż warzywa. Wtedy będziemy mogli zastąpić makaron cukinią. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.

Widząc już, że bigos z cukinii nie jest wcale tak pracochłonny w porównaniu do tradycyjnego bigosu, z pewnością będziemy chcieli spróbować go w swojej kuchni. Bardzo ważne jest to, aby korzystać nie tylko z gotowych przepisów, ale również nie bać się eksperymentowania. Tylko w ten sposób będziemy mogli trafić na swoje smaki, które będą nam najbardziej odpowiadać.

Bigos z cukinii nie tylko w sezonie letnim. Zobacz, jak zrobić bigos z cukinii, a także jakie dodatki będą do niego najlepsze, czy to ma być bigos z kiełbasą, czy może z papryką.

Bigos z cukinii - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto