Figi - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w figach oraz jakie alergie mogą powodować.
Figi - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze fig - tabela

Energia i białka

Figi świeże figi suszone
na 100 g na 100 g
Białko 0.75 g 3.30 g
Fenyloalanina 0.02 mg 0.08 mg

Węglowodany w figach

Figi świeże figi suszone
na 100 g na 100 g
Węglowodany 19.20 g 63.90 g
Węglowodany przyswajalne 16.30 g 54.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.90 g 9.80 g
Sacharoza (cukier) b/d 0.07 g
Glukoza b/d 24.80 g
Fruktoza b/d 22.90 g
Skrobia b/d 5.07 g
Laktoza b/d 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Figi świeże figi suszone
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.30 g 0.93 g
Tłuszcze nasycone 0.09 g 0.42 g
Tłuszcze nienasycone 0.21 g 0.51 g
Tłuszcze jednonasycone 0.07 g 0.16 g
Tłuszcze wielonasycone 0.14 g 0.35 g
Tłuszcze trans 0.00 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na figi

Figi świeże figi suszone
na 100 g na 100 g
Witamina A 7.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.11 mg 0.11 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 2.00 mg 1.20 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.11 mg 0.35 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.06 mg 0.09 mg
Ryboflawina 0.05 mg 0.08 mg
Niacyna 0.40 mg 0.62 mg
Foliany 6.00 µg (mcg) 9.00 µg (mcg)
Beta karoten 85.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na figi

Figi świeże figi suszone
na 100 g na 100 g
Sód 1.00 mg 10.00 mg
Potas 232.00 mg 680.00 mg
Wapń 35.00 mg 162.00 mg
Fosfor 14.00 mg 67.00 mg
Magnez 17.00 mg 68.00 mg
Żelazo 0.37 mg 2.03 mg
Cynk 0.15 mg 0.55 mg
Miedź 0.07 mg 0.29 mg
Mangan 0.13 mg 0.51 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173021/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174665/nutrients

Alergie w figach

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z figami

Przepisy z figami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto