Gruszka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w gruszce oraz jakie alergie mogą powodować.
Gruszka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze gruszki - tabela

Energia i białka

Gruszka Gruszki suszone Sok gruszkowy Nektar z gruszki
na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml
Białko 0.36 g 1.87 g 0.00 g 0.11 g
Fenyloalanina 0.01 mg b/d 0.00 mg b/d

Węglowodany w gruszce

Gruszka Gruszki suszone Sok gruszkowy Nektar z gruszki
na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml
Węglowodany 15.20 g 69.70 g 11.90 g 15.80 g
Węglowodany przyswajalne 12.10 g 62.20 g 11.80 g 15.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.10 g 7.50 g 0.10 g 0.60 g
Sacharoza (cukier) 0.71 g b/d b/d b/d
Glukoza 2.60 g b/d b/d b/d
Fruktoza 6.42 g b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d
Laktoza 0.00 g b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Gruszka Gruszki suszone Sok gruszkowy Nektar z gruszki
na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml
Tłuszcz 0.19 g 0.63 g 0.00 g 0.01 g
Tłuszcze nasycone 0.02 g 0.35 g 0.00 g 0.01 g
Tłuszcze nienasycone 0.17 g 0.28 g 0.00 g 0.00 g
Tłuszcze jednonasycone 0.08 g 0.13 g 0.00 g 0.00 g
Tłuszcze wielonasycone 0.09 g 0.15 g 0.00 g 0.00 g
Tłuszcze trans 0.00 g b/d b/d 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na gruszkę

Gruszka Gruszki suszone Sok gruszkowy Nektar z gruszki
na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml
Witamina A 1.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.03 mg 0.07 mg 0.01 mg 0.01 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 4.30 mg 7.00 mg 33.80 mg 27.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.06 mg 0.09 mg b/d
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.00 mg
Ryboflawina 0.03 mg 0.15 mg 0.03 mg 0.01 mg
Niacyna 0.16 mg 1.37 mg 0.30 mg 0.13 mg
Foliany 7.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Beta karoten 14.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na gruszkę

Gruszka Gruszki suszone Sok gruszkowy Nektar z gruszki
na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml
Sód 1.00 mg 6.00 mg 8.00 mg 4.00 mg
Potas 116.00 mg 533.00 mg 130.00 mg 13.00 mg
Wapń 9.00 mg 34.00 mg 12.00 mg 5.00 mg
Fosfor 12.00 mg 59.00 mg 12.00 mg 3.00 mg
Magnez 7.00 mg 33.00 mg 8.00 mg 3.00 mg
Żelazo 0.18 mg 2.10 mg 0.00 mg 0.26 mg
Cynk 0.10 mg 0.39 mg 0.08 mg 0.07 mg
Miedź 0.08 mg 0.37 mg 0.07 mg 0.07 mg
Mangan 0.05 mg b/d b/d 0.03 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169118/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102636/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167718/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168186/nutrients

Alergie w gruszce

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z gruszką

Przepisy z gruszką

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto