Makaron kukurydziany - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
makaron kukurydziany | 78 | 53 |
makaron kukurydziany gotowany | 78 | 18 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu kukurydzianego
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak makaron kukurydziany indeks glikemiczny wynosi 78, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
- W przypadku produktu takiego jak makaron kukurydziany gotowany indeks glikemiczny wynosi 78, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
Makaron ryżowy,
Kukurydza,
Makarony,
Makaron sojowy,
Makaron pełnoziarnisty razowy,
Makaron durum,
Makaron z ciecierzycy,
Makaron gryczany,
Makaron z soczewicy,
Makaron orkiszowy,
Makaron z zielonego groszku,
Płatki kukurydziane,
Mąka kukurydziana,
Wafle kukurydziane,
Skrobia kukurydziana,
Kasza kukurydziana,
Makaron soba
Dowiedz się również:
Tabela informacyjna dla makaronu kukurydzianego
makaron kukurydziany | Makaron kukurydziany gotowany | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe | Produkty zbożowe |
Alergie* | b/d | b/d |
Dieta wegańska | Tak | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak | Tak |
Indeks glikemiczny |
78 (wysoki) |
78 (wysoki) |