Makaron kukurydziany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie kukurydzianym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron kukurydziany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego - tabela

Energia i białka

makaron kukurydzianyMakaron kukurydziany gotowany
na 100 gna 100 g
Białko7.46 g2.63 g
Fenyloalanina0.37 mg0.13 mg

Węglowodany w makaronie kukurydzianym

makaron kukurydzianyMakaron kukurydziany gotowany
na 100 gna 100 g
Węglowodany79.30 g27.90 g
Węglowodany przyswajalne68.30 g23.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)11.00 g4.80 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron kukurydzianyMakaron kukurydziany gotowany
na 100 gna 100 g
Tłuszcz2.08 g0.73 g
Tłuszcze nasycone0.62 g0.21 g
Tłuszcze nienasycone1.46 g0.52 g
Tłuszcze jednonasycone0.54 g0.19 g
Tłuszcze wielonasycone0.92 g0.33 g
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron kukurydziany

makaron kukurydzianyMakaron kukurydziany gotowany
na 100 gna 100 g
Witamina A9.00 µg (mcg)3.00 µg (mcg)
Witamina B60.21 mg0.06 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg
Witamina Db/db/d
Witamina Eb/db/d
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.23 mg0.05 mg
Ryboflawina0.09 mg0.02 mg
Niacyna2.43 mg0.56 mg
Foliany25.00 µg (mcg)6.00 µg (mcg)
Beta karotenb/db/d

Składniki mineralne w przepisie na makaron kukurydziany

makaron kukurydzianyMakaron kukurydziany gotowany
na 100 gna 100 g
Sód3.00 mg0.00 mg
Potas294.00 mg31.00 mg
Wapń4.00 mg1.00 mg
Fosfor253.00 mg76.00 mg
Magnez119.00 mg36.00 mg
Żelazo0.93 mg0.25 mg
Cynk1.79 mg0.63 mg
Miedź0.20 mg0.06 mg
Mangan0.48 mg0.15 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168899/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168900/nutrients

Alergie w makaronie kukurydzianym

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z makaronem kukurydzianym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto