Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego - tabela
Energia i białka
makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g
na 100 g
Białko
7.46 g
2.63 g
Fenyloalanina
0.37 mg
0.13 mg
Węglowodany w makaronie kukurydzianym
makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g
na 100 g
Węglowodany
79.30 g
27.90 g
Węglowodany przyswajalne
68.30 g
23.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
11.00 g
4.80 g
Sacharoza (cukier)
b/d
b/d
Glukoza
b/d
b/d
Fruktoza
b/d
b/d
Skrobia
b/d
b/d
Laktoza
b/d
b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Tłuszcze
makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g
na 100 g
Tłuszcz
2.08 g
0.73 g
Tłuszcze nasycone
0.62 g
0.21 g
Tłuszcze nienasycone
1.46 g
0.52 g
Tłuszcze jednonasycone
0.54 g
0.19 g
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
0.33 g
Tłuszcze trans
b/d
b/d
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Witaminy w przepisie na makaron kukurydziany
makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g
na 100 g
Witamina A
9.00 µg (mcg)
3.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
b/d
b/d
Witamina E
b/d
b/d
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.02 mg
Niacyna
2.43 mg
0.56 mg
Foliany
25.00 µg (mcg)
6.00 µg (mcg)
Beta karoten
b/d
b/d
Składniki mineralne w przepisie na makaron kukurydziany
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.