Makaron kukurydziany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronie kukurydzianym oraz jakie alergie mogą powodować.
Makaron kukurydziany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego - tabela

Energia i białka

makaron kukurydziany Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g na 100 g
Białko 7.46 g 2.63 g
Fenyloalanina 0.37 mg 0.13 mg

Węglowodany w makaronie kukurydzianym

makaron kukurydziany Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g na 100 g
Węglowodany 79.30 g 27.90 g
Węglowodany przyswajalne 68.30 g 23.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 11.00 g 4.80 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

makaron kukurydziany Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.08 g 0.73 g
Tłuszcze nasycone 0.62 g 0.21 g
Tłuszcze nienasycone 1.46 g 0.52 g
Tłuszcze jednonasycone 0.54 g 0.19 g
Tłuszcze wielonasycone 0.92 g 0.33 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na makaron kukurydziany

makaron kukurydziany Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g na 100 g
Witamina A 9.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.21 mg 0.06 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D b/d b/d
Witamina E b/d b/d
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.23 mg 0.05 mg
Ryboflawina 0.09 mg 0.02 mg
Niacyna 2.43 mg 0.56 mg
Foliany 25.00 µg (mcg) 6.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na makaron kukurydziany

makaron kukurydziany Makaron kukurydziany gotowany
na 100 g na 100 g
Sód 3.00 mg 0.00 mg
Potas 294.00 mg 31.00 mg
Wapń 4.00 mg 1.00 mg
Fosfor 253.00 mg 76.00 mg
Magnez 119.00 mg 36.00 mg
Żelazo 0.93 mg 0.25 mg
Cynk 1.79 mg 0.63 mg
Miedź 0.20 mg 0.06 mg
Mangan 0.48 mg 0.15 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168899/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168900/nutrients

Alergie w makaronie kukurydzianym

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makaronem kukurydzianym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto