Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Produkty zbożowe
Wartości odżywcze makaronów - tabela
Energia i białka
Makaron bezjajeczny | Makaron z semoliny | Makaron kolorowy fusilli | Makaron muszelki | Makaron penne | Makaron fusilli | Makaron kokardki | Makaron orzo | makaron spaghetti | Makaron cannelloni | makaron do lasagne | Makaron łazanki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 13.00 g | 13.50 g | 13.00 g | 13.00 g | 13.00 g | 13.00 g | 13.00 g | 12.50 g | 13.50 g | 13.50 g | 13.50 g | 13.00 g |
Fenyloalanina | 0.67 mg | b/d | 0.67 mg | 0.67 mg | 0.67 mg | 0.67 mg | 0.67 mg | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.67 mg |
Węglowodany w makaronach
Makaron bezjajeczny | Makaron z semoliny | Makaron kolorowy fusilli | Makaron muszelki | Makaron penne | Makaron fusilli | Makaron kokardki | Makaron orzo | makaron spaghetti | Makaron cannelloni | makaron do lasagne | Makaron łazanki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 74.70 g | 73.10 g | 74.70 g | 74.70 g | 74.70 g | 74.70 g | 74.70 g | 78.57 g | 73.10 g | 73.10 g | 73.10 g | 74.70 g |
Węglowodany przyswajalne | 71.50 g | 63.00 g | 71.50 g | 71.50 g | 71.50 g | 71.50 g | 71.50 g | 74.97 g | 63.00 g | 63.00 g | 63.00 g | 71.50 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 3.20 g | 10.10 g | 3.20 g | 3.20 g | 3.20 g | 3.20 g | 3.20 g | 3.60 g | 10.10 g | 10.10 g | 10.10 g | 3.20 g |
Sacharoza (cukier) | 0.48 g | 0.60 g | 0.48 g | 0.48 g | 0.48 g | 0.48 g | 0.48 g | b/d | 0.60 g | 0.60 g | 0.60 g | 0.48 g |
Glukoza | 0.12 g | 0.20 g | 0.12 g | 0.12 g | 0.12 g | 0.12 g | 0.12 g | b/d | 0.20 g | 0.20 g | 0.20 g | 0.12 g |
Fruktoza | 0.11 g | 0.20 g | 0.11 g | 0.11 g | 0.11 g | 0.11 g | 0.11 g | b/d | 0.20 g | 0.20 g | 0.20 g | 0.11 g |
Skrobia | 62.40 g | 57.40 g | 62.40 g | 62.40 g | 62.40 g | 62.40 g | 62.40 g | b/d | 57.40 g | 57.40 g | 57.40 g | 62.40 g |
Laktoza | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Tłuszcze
Makaron bezjajeczny | Makaron z semoliny | Makaron kolorowy fusilli | Makaron muszelki | Makaron penne | Makaron fusilli | Makaron kokardki | Makaron orzo | makaron spaghetti | Makaron cannelloni | makaron do lasagne | Makaron łazanki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 1.51 g | 2.68 g | 1.51 g | 1.51 g | 1.51 g | 1.51 g | 1.51 g | 1.79 g | 2.68 g | 2.68 g | 2.68 g | 1.51 g |
Tłuszcze nasycone | 0.78 g | 1.47 g | 0.78 g | 0.78 g | 0.78 g | 0.78 g | 0.78 g | 1.79 g | 1.47 g | 1.47 g | 1.47 g | 0.78 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.73 g | 1.21 g | 0.73 g | 0.73 g | 0.73 g | 0.73 g | 0.73 g | b/d | 1.21 g | 1.21 g | 1.21 g | 0.73 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.17 g | 0.28 g | 0.17 g | 0.17 g | 0.17 g | 0.17 g | 0.17 g | b/d | 0.28 g | 0.28 g | 0.28 g | 0.17 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.56 g | 0.93 g | 0.56 g | 0.56 g | 0.56 g | 0.56 g | 0.56 g | b/d | 0.93 g | 0.93 g | 0.93 g | 0.56 g |
Tłuszcze trans | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Cholesterol | 0.00 mg | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | b/d | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na makarony
Makaron bezjajeczny | Makaron z semoliny | Makaron kolorowy fusilli | Makaron muszelki | Makaron penne | Makaron fusilli | Makaron kokardki | Makaron orzo | makaron spaghetti | Makaron cannelloni | makaron do lasagne | Makaron łazanki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.14 mg | 0.28 mg | 0.14 mg | 0.14 mg | 0.14 mg | 0.14 mg | 0.14 mg | b/d | 0.28 mg | 0.28 mg | 0.28 mg | 0.14 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | b/d | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | b/d | 0.00 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 0.11 mg | 0.17 mg | 0.11 mg | 0.11 mg | 0.11 mg | 0.11 mg | 0.11 mg | b/d | 0.17 mg | 0.17 mg | 0.17 mg | 0.11 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.09 mg | 0.37 mg | 0.09 mg | 0.09 mg | 0.09 mg | 0.09 mg | 0.09 mg | 1.00 mg | 0.37 mg | 0.37 mg | 0.37 mg | 0.09 mg |
Ryboflawina | 0.06 mg | 0.19 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | 0.30 mg | 0.19 mg | 0.19 mg | 0.19 mg | 0.06 mg |
Niacyna | 1.70 mg | 7.95 mg | 1.70 mg | 1.70 mg | 1.70 mg | 1.70 mg | 1.70 mg | 5.36 mg | 7.95 mg | 7.95 mg | 7.95 mg | 1.70 mg |
Foliany | 18.00 µg (mcg) | 59.00 µg (mcg) | 18.00 µg (mcg) | 18.00 µg (mcg) | 18.00 µg (mcg) | 18.00 µg (mcg) | 18.00 µg (mcg) | b/d | 59.00 µg (mcg) | 59.00 µg (mcg) | 59.00 µg (mcg) | 18.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na makarony
Makaron bezjajeczny | Makaron z semoliny | Makaron kolorowy fusilli | Makaron muszelki | Makaron penne | Makaron fusilli | Makaron kokardki | Makaron orzo | makaron spaghetti | Makaron cannelloni | makaron do lasagne | Makaron łazanki | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 6.00 mg | 11.00 mg | 6.00 mg | 6.00 mg | 6.00 mg | 6.00 mg | 6.00 mg | 0.00 mg | 11.00 mg | 11.00 mg | 11.00 mg | 6.00 mg |
Potas | 223.00 mg | 366.00 mg | 223.00 mg | 223.00 mg | 223.00 mg | 223.00 mg | 223.00 mg | b/d | 366.00 mg | 366.00 mg | 366.00 mg | 223.00 mg |
Wapń | 21.00 mg | 27.00 mg | 21.00 mg | 21.00 mg | 21.00 mg | 21.00 mg | 21.00 mg | 0.00 mg | 27.00 mg | 27.00 mg | 27.00 mg | 21.00 mg |
Fosfor | 189.00 mg | 287.00 mg | 189.00 mg | 189.00 mg | 189.00 mg | 189.00 mg | 189.00 mg | b/d | 287.00 mg | 287.00 mg | 287.00 mg | 189.00 mg |
Magnez | 53.00 mg | 104.00 mg | 53.00 mg | 53.00 mg | 53.00 mg | 53.00 mg | 53.00 mg | b/d | 104.00 mg | 104.00 mg | 104.00 mg | 53.00 mg |
Żelazo | 1.30 mg | 3.33 mg | 1.30 mg | 1.30 mg | 1.30 mg | 1.30 mg | 1.30 mg | 3.21 mg | 3.33 mg | 3.33 mg | 3.33 mg | 1.30 mg |
Cynk | 1.41 mg | 2.40 mg | 1.41 mg | 1.41 mg | 1.41 mg | 1.41 mg | 1.41 mg | b/d | 2.40 mg | 2.40 mg | 2.40 mg | 1.41 mg |
Miedź | 0.29 mg | 0.43 mg | 0.29 mg | 0.29 mg | 0.29 mg | 0.29 mg | 0.29 mg | b/d | 0.43 mg | 0.43 mg | 0.43 mg | 0.29 mg |
Mangan | 0.92 mg | 2.24 mg | 0.92 mg | 0.92 mg | 0.92 mg | 0.92 mg | 0.92 mg | b/d | 2.24 mg | 2.24 mg | 2.24 mg | 0.92 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/465734/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
Alergie w makaronach
- Makaron bezjajeczny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron z semoliny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron kolorowy fusilli - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron muszelki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron penne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron fusilli - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron kokardki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron orzo - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- makaron spaghetti - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron cannelloni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- makaron do lasagne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
- Makaron łazanki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z makaronami
Przepisy z makaronami
- Zupa świąteczna20 + 30 minśredni4341 kcal
- Łazanki z białą kapustą
Makaron łazanki, biała kapusta i cebula - to główni bohaterowie tego prostego, domowego przepisu na łazanki z białą kapustą. Wystarczy trochę oleju rzepakowego, aby wydobyć pełnię smaku. Idealna propozycja na szybki obiad, który przypomni smaki dzieciństwa.
20 + 20 minłatwy4481 kcal - Zupa kurkowa z makaronem
Kurki świeże, bulion warzywny, ziemniaki, makaron orzo, śmietana 18% – te składniki są esencją pysznej zupy kurkowej z makaronem. Kurki podsmażone na oleju rzepakowym wraz z cebulą, połączone z kremowym bulionem i ziemniakami, tworzą wyśmienitą bazę. Makaron orzo dodaje całości subtelnej konsystencji, a natka pietruszki świeżości.
20 + 25 minłatwy5233 kcal - Zupa koperkowa z makaronem
Cebula, ziemniaki, marchewka i koperek – to kluczowe składniki pysznej zupy koperkowej z makaronem. Połączenie tych warzyw z bulionem warzywnym i delikatnym makaronem daje intensywny smak i aromat. Przygotowanie zupy zajmie Ci chwilę, a efekt zadowoli nawet największych smakoszy.
20 + 45 minłatwy4284 kcal - Cannelloni bolognese
Mięso mielone wieprzowe, passata pomidorowa, makaron cannelloni i ser mozzarella – te składniki tworzą idealne cannelloni bolognese. Aromatyczna mięsną mieszanka z delikatnym sosem pomidorowym wypełnia rurki makaronu, które są zapiekane w pysznym, ciągnącym się mozzarelli. Wystarczy trochę cebuli, czosnku i oleju rzepakowego, żeby dopełnić ten klasyczny, włoski smak.
30 + 30 minłatwy6267 kcal
- Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Cannelloni ze szpinakiem i fetą to połączenie makaronu cannelloni, farszu ze świeżego szpinaku, czosnku i kremowej fety. Całość zalana jest śmietaną, co nadaje potrawie aksamitną teksturę. To pyszne i sycące danie sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację dla całej rodziny.
30 + 30 minłatwy6253 kcal - Zapiekanka z porami
Por, makaron bezjajeczny, boczek i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tej pysznej zapiekanki. Soczysty por i chrupiący boczek idealnie komponują się z kremową śmietanką i mozarellą, tworząc niepowtarzalne zestawienie smaków. Dla dodania kremowego akcentu, całość posypana jest startym parmezanem, co nadaje jej wyjątkowego charakteru.
30 + 30 minśredni4642 kcal - Sałatka włoska z makaronem
Makaron bezjajeczny, ser mozzarella, pomidory koktajlowe i oliwki zielone to główne składniki tej pysznej włoskiej sałatki. Dodaj do tego świeżą bazylię, cebulę, ogórek i kapary, a całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym z odrobiną miodu. Szybka i smaczna sałatka idealna na każdą okazję.
20 + 15 minłatwy2 - Makaron z serem i brokułami
Makaron bezjajeczny, brokuły, śmietanka kremowa oraz dwie różne sery — żółty i parmezan — to główne postacie naszego dzisiejszego dania. Delikatne połączenie warzyw i kremowego sosu serowego sprawia, że makaron z serem i brokułami to hit na szybki, ale wyjątkowo smaczny obiad.
15 + 25 minśredni4788 kcal - Makaron z sosem beszamelowym
Makaron bezjajeczny, mąka pszenna, mleko i masło – to cztery podstawowe składniki, jakich potrzebujesz, żeby zrobić pyszny makaron z sosem beszamelowym. Brzmi prosto, prawda? A efekt jest naprawdę zaskakująco smaczny! Puszysty, maślany beszamel idealnie komponuje się z delikatnym makaronem i sprawia, że to danie staje się prawdziwą ucztą nawet dla wybrednych smakoszy.
15 + 25 minśredni3 - Penne z kurczakiem i szpinakiem
Makaron penne, piersi kurczaka, świeży szpinak, aromatyczny czosnek i śmietanka kremowa – to tylko kilka kluczowych składników, które tworzą prawdziwą harmonię smaków w tym daniu. Do tego dodajemy trochę oliwy z oliwek, parmezan i odrobinę cebuli, żeby całość nabrała jeszcze więcej charakteru.
15 + 45 minśredni4684 kcal
- Zapiekanka z parówek
Makaron penne, parówki, pieczarki, cukinia, ser mozzarella i przecier pomidorowy – to kluczowe składniki tej smakowitej zapiekanki, która zadowoli każdego smakosza. Dzięki połączeniu soczystych warzyw i aromatycznych składników, tworzy się pyszne danie, które powstaje z prostych i dostępnych produktów. Przygotowanie tej zapiekanki to czysta przyjemność!
30 + 20 minłatwy4154 kcal - Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym
Kurczak, śmietanka kremowa i pieczarki - to trio, które zawsze się sprawdza. Do tego odrobina czosnku i cebuli dla aromatu i mamy obiad marzeń. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym to idealne połączenie delikatnego mięsa i kremowego sosu. Podany z makaronem penne, stanowi niesamowicie sycące i smakowite danie.
30 + 20 minłatwy4377 kcal - Makaron z sosem serowym i brokułami
Makaron penne, ser cheddar, brokuły i czosnek – to zestawienie składników, które tworzy pyszne danie z sosem serowym. Ugłaska łakome brzuszki i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Połączenie aksamitnego sosu z makaronem i odrobiną brokułów tworzy prawdziwą harmonijną ucztę dla podniebienia.
40 minłatwy3524 kcal - Pasticcio
Mięso mielone, makaron penne i pomidory w puszce to kluczowe składniki pasticcio, soczystego dania z ziołową nutą pietruszki. Do tego ser feta i mozzarella nadają cudowną, kremową konsystencję, a cebula dodaje aromatu. Prosta oliwa z oliwek spaja wszystko w idealnie harmonijną całość, tworząc danie pełne smaku i przyjemności.
30 + 30 minłatwy4341 kcal - Makaron zapiekany z jabłkami
Makaron penne, świeże jabłka i cynamon tworzą pyszne połączenie w zapiekanym makaronie z jabłkami. Dodatek cukru i śmietanki kremowej sprawia, że deser jest słodki i kremowy, a jajka nadają mu odpowiednią konsystencję. Ten prosty przepis pozwala cieszyć się klasycznym smakiem, przywołującym wspomnienia domowych wypieków.
20 + 15 minłatwy3181 kcal
- Carbonare z kurczakiem
Makaron spaghetti, soczysta pierś kurczaka i aromatyczny boczek to główne elementy, które nadają tej carbonarze wyjątkowy smak. Do tego parmezan i śmietana, które tworzą kremowy sos, a całość dopełnia natka pietruszki. To szybkie i proste danie, które zaskoczy smakiem!
20 + 20 minłatwy2 - Penne carbonare
Żółtka, boczek wędzony, parmezan i solidna porcja makaronu penne to podstawa klasycznej carbonary. Idealne połączenie smaków, które zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Dodaj odrobinę masła i posiekanej pietruszki, a efektem będzie kremowy sos otulający każdy kęs makaronu. Prawdziwe comfort food w najlepszym wydaniu!
20 + 20 minłatwy2 - Kurczak z pieczarkami i makaronem
Makaron penne, soczyste piersi kurczaka i aromatyczne pieczarki to podstawa tego przepisu. Całość dopełniają kremowa śmietanka i odrobina masła, tworząc gładki, jednolity sos. To proste danie zadowoli każdego smakosza!
40 minłatwy3 - Zupa owocowa z wiśni
Wiśnie, cukier, mąka ziemniaczana i cynamon - to podstawa pysznej zupy owocowej z wiśni, która przeniesie Cię w letnie klimaty. Dodatek makaronu muszelki i odrobina śmietanki kremowej sprawiają, że danie staje się jeszcze bardziej wyjątkowe. Na koniec, chrupiące płatki migdałów dodają całości niepowtarzalnego smaku i tekstury.
20 + 15 minśredni6 - Zupa neapolitańska z makaronem
Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, makaron penne i bulion warzywny to kluczowe składniki tej zupy neapolitańskiej, która łączy klasyczne warzywa z delikatnym makaronem. Do tego dochodzi kremowa śmietanka i żółtko jajka, które dodają zupie wyjątkowej delikatności. Masło oraz ser gouda wzbogacają jej smak, a świeży szczypiorek daje fajne, rześkie wykończenie.
10 + 30 minłatwy6 - Lazania z sosem beszamelowym
Łopatka wieprzowa, mozzarella, gouda, mleko i makaron do lasagne - te składniki odgrywają główną rolę w naszej lazanii z sosem beszamelowym. W tej złożonej potrawie, poszczególne warstwy mięsa, sera i makaronu łączą się z kremowym sosem beszamelowym, tworząc przepyszne, rozgrzewające danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie.
40 + 60 minśredni4
- Lasagne ze szpinakiem i mięsem
Łopatka wieprzowa, szpinak, mozzarella i makaron do lasagne – to kluczowe składniki lasagne, która wciągnie Cię już przy pierwszym kęsie. Smażony czosnek i cebula tworzą bazę aromatyczną dla mięsa, a przecier pomidorowy wspaniale łączy wszystkie warstwy. Na wierzchu ciągnąca się mozzarella zmiksowana z goudą – prawdziwa uczta dla podniebienia!
40 + 60 minśredni4773 kcal - Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Mięso mielone wieprzowe, makaron muszelki, pomidory w puszce i ser parmezan – to tylko niektóre z głównych składników, które tworzą pyszne i sycące danie, jakim są muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym. Idealne na obiad, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego i smakowitego.
60 + 25 minłatwy5698 kcal - Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron cannelloni, sos beszamelowy z mleka i mąki pszennej, a do tego ser parmezan i wędzony boczek – to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje cannelloni będzie smakować niezwykle aromatycznie. Kombinacja tych składników to prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni włoskiej.
60 + 145 minłatwy5 - Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron penne, szpinak, serek topiony śmietankowy, czosnek i olej rzepakowy—oto główne składniki przepisu na makaron ze szpinakiem i serkiem topionym. To proste danie łączy w sobie kremowość serka, świeżość szpinaku i wyrazisty smak czosnku, tworząc smaczny i szybki obiad.
30 minłatwy2459 kcal - Makaron z łososiem w sosie śmietanowo serowym
Makaron penne, śmietanka kremowa, serek topiony, łosoś wędzony i koperek – to tylko kilka składników, które sprawią, że ten makaron z łososiem w sosie śmietanowo-serowym wyjdzie naprawdę obłędnie. Aromatyczny czosnek dopełni całość i nada wyjątkowego smaku. Lekkość koperku perfekcyjnie uzupełnia bogactwo serowego sosu.
30 minłatwy4574 kcal
- Carbonara z boczkiem
Makaron spaghetti, boczek wędzony bez kości, parmezan i żółtka jajek – oto główni bohaterowie naszej super prostej i szybkiej carbonary z boczkiem. Danie, które łączy w sobie kremowy sos, chrupiący boczek i delikatne nitki makaronu, idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
15 + 15 minśredni4502 kcal - Makaron z ricottą
Makaron penne, kremowy serek ricotta i świeży szpinak to główne składniki tego przepisu na pyszne i szybkie danie. Dodatek czosnku i oliwy z oliwek podkręca smak, a starty parmezan sprawia, że całość staje się nieodparcie apetyczna. To prosty i satysfakcjonujący pomysł na obiad.
30 + 20 minłatwy4321 kcal - Makaron z anchois
Makaron spaghetti, anchois, czosnek i papryczka chili to kluczowe elementy tego przepisu. Delikatny smak oliwy z oliwek idealnie podkreśla charakterystyczną nutę anchois, a natka pietruszki dodaje świeżości. Proste, ale wyraziste składniki tworzą niezapomniane połączenie smakowe, które zadowoli miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
15 + 10 minłatwy4535 kcal - Lasagne ze szpinakiem i ricottą
Makaron do lasagne, szpinak, serek ricotta i pomidory w puszce to kluczowe składniki tej wersji lasagne, pełnej smaku i aromatu, która łączy w sobie delikatność szpinaku i kremową konsystencję ricotty. A jeśli dodasz do tego parmezan, czosnek i cebulę, efekt będzie nie do pobicia!
40 + 30 minłatwy0 - Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Ser mozzarella, mrożony szpinak, suszone pomidory i czosnek - to kluczowe składniki, które nadają charakter tej lasagne. Delikatny smak sera, soczysty szpinak, wyraziste suszone pomidory i aromatyczny czosnek tworzą razem wyjątkowe danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
45 + 40 minłatwy4612 kcal