Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronach oraz jakie alergie mogą powodować.
Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze makaronów - tabela

Energia i białka

Makaron bezjajecznyMakaron z semolinyMakaron kolorowy fusilliMakaron muszelkiMakaron penneMakaron fusilliMakaron kokardkiMakaron orzomakaron spaghettiMakaron cannellonimakaron do lasagneMakaron łazanki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Białko13.00 g13.50 g13.00 g13.00 g13.00 g13.00 g13.00 g12.50 g13.50 g13.50 g13.50 g13.00 g
Fenyloalanina0.67 mgb/d0.67 mg0.67 mg0.67 mg0.67 mg0.67 mgb/db/db/db/d0.67 mg

Węglowodany w makaronach

Makaron bezjajecznyMakaron z semolinyMakaron kolorowy fusilliMakaron muszelkiMakaron penneMakaron fusilliMakaron kokardkiMakaron orzomakaron spaghettiMakaron cannellonimakaron do lasagneMakaron łazanki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany74.70 g73.10 g74.70 g74.70 g74.70 g74.70 g74.70 g78.57 g73.10 g73.10 g73.10 g74.70 g
Węglowodany przyswajalne71.50 g63.00 g71.50 g71.50 g71.50 g71.50 g71.50 g74.97 g63.00 g63.00 g63.00 g71.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)3.20 g10.10 g3.20 g3.20 g3.20 g3.20 g3.20 g3.60 g10.10 g10.10 g10.10 g3.20 g
Sacharoza (cukier)0.48 g0.60 g0.48 g0.48 g0.48 g0.48 g0.48 gb/d0.60 g0.60 g0.60 g0.48 g
Glukoza0.12 g0.20 g0.12 g0.12 g0.12 g0.12 g0.12 gb/d0.20 g0.20 g0.20 g0.12 g
Fruktoza0.11 g0.20 g0.11 g0.11 g0.11 g0.11 g0.11 gb/d0.20 g0.20 g0.20 g0.11 g
Skrobia62.40 g57.40 g62.40 g62.40 g62.40 g62.40 g62.40 gb/d57.40 g57.40 g57.40 g62.40 g
Laktoza0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 gb/d0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makaron bezjajecznyMakaron z semolinyMakaron kolorowy fusilliMakaron muszelkiMakaron penneMakaron fusilliMakaron kokardkiMakaron orzomakaron spaghettiMakaron cannellonimakaron do lasagneMakaron łazanki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz1.51 g2.68 g1.51 g1.51 g1.51 g1.51 g1.51 g1.79 g2.68 g2.68 g2.68 g1.51 g
Tłuszcze nasycone0.78 g1.47 g0.78 g0.78 g0.78 g0.78 g0.78 g1.79 g1.47 g1.47 g1.47 g0.78 g
Tłuszcze nienasycone0.73 g1.21 g0.73 g0.73 g0.73 g0.73 g0.73 gb/d1.21 g1.21 g1.21 g0.73 g
Tłuszcze jednonasycone0.17 g0.28 g0.17 g0.17 g0.17 g0.17 g0.17 gb/d0.28 g0.28 g0.28 g0.17 g
Tłuszcze wielonasycone0.56 g0.93 g0.56 g0.56 g0.56 g0.56 g0.56 gb/d0.93 g0.93 g0.93 g0.56 g
Tłuszcze trans0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mgb/d0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mg

Witaminy w przepisie na makarony

Makaron bezjajecznyMakaron z semolinyMakaron kolorowy fusilliMakaron muszelkiMakaron penneMakaron fusilliMakaron kokardkiMakaron orzomakaron spaghettiMakaron cannellonimakaron do lasagneMakaron łazanki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/db/db/d0.00 µg (mcg)
Witamina B60.14 mg0.28 mg0.14 mg0.14 mg0.14 mg0.14 mg0.14 mgb/d0.28 mg0.28 mg0.28 mg0.14 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C0.00 mgb/d0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.00 mgb/db/db/d0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/db/db/d0.00 µg (mcg)
Witamina E0.11 mg0.17 mg0.11 mg0.11 mg0.11 mg0.11 mg0.11 mgb/d0.17 mg0.17 mg0.17 mg0.11 mg
Retinol0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/db/db/d0.00 µg (mcg)
Tiamina0.09 mg0.37 mg0.09 mg0.09 mg0.09 mg0.09 mg0.09 mg1.00 mg0.37 mg0.37 mg0.37 mg0.09 mg
Ryboflawina0.06 mg0.19 mg0.06 mg0.06 mg0.06 mg0.06 mg0.06 mg0.30 mg0.19 mg0.19 mg0.19 mg0.06 mg
Niacyna1.70 mg7.95 mg1.70 mg1.70 mg1.70 mg1.70 mg1.70 mg5.36 mg7.95 mg7.95 mg7.95 mg1.70 mg
Foliany18.00 µg (mcg)59.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)b/d59.00 µg (mcg)59.00 µg (mcg)59.00 µg (mcg)18.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/db/db/db/d0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makarony

Makaron bezjajecznyMakaron z semolinyMakaron kolorowy fusilliMakaron muszelkiMakaron penneMakaron fusilliMakaron kokardkiMakaron orzomakaron spaghettiMakaron cannellonimakaron do lasagneMakaron łazanki
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Sód6.00 mg11.00 mg6.00 mg6.00 mg6.00 mg6.00 mg6.00 mg0.00 mg11.00 mg11.00 mg11.00 mg6.00 mg
Potas223.00 mg366.00 mg223.00 mg223.00 mg223.00 mg223.00 mg223.00 mgb/d366.00 mg366.00 mg366.00 mg223.00 mg
Wapń21.00 mg27.00 mg21.00 mg21.00 mg21.00 mg21.00 mg21.00 mg0.00 mg27.00 mg27.00 mg27.00 mg21.00 mg
Fosfor189.00 mg287.00 mg189.00 mg189.00 mg189.00 mg189.00 mg189.00 mgb/d287.00 mg287.00 mg287.00 mg189.00 mg
Magnez53.00 mg104.00 mg53.00 mg53.00 mg53.00 mg53.00 mg53.00 mgb/d104.00 mg104.00 mg104.00 mg53.00 mg
Żelazo1.30 mg3.33 mg1.30 mg1.30 mg1.30 mg1.30 mg1.30 mg3.21 mg3.33 mg3.33 mg3.33 mg1.30 mg
Cynk1.41 mg2.40 mg1.41 mg1.41 mg1.41 mg1.41 mg1.41 mgb/d2.40 mg2.40 mg2.40 mg1.41 mg
Miedź0.29 mg0.43 mg0.29 mg0.29 mg0.29 mg0.29 mg0.29 mgb/d0.43 mg0.43 mg0.43 mg0.29 mg
Mangan0.92 mg2.24 mg0.92 mg0.92 mg0.92 mg0.92 mg0.92 mgb/d2.24 mg2.24 mg2.24 mg0.92 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/465734/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients

Alergie w makaronach

  • Makaron bezjajeczny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron z semoliny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron kolorowy fusilli - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron muszelki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron penne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron fusilli - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron kokardki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron orzo - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • makaron spaghetti - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron cannelloni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • makaron do lasagne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron łazanki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makaronami

Przepisy z makaronami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makaronami

makaron ze szpinakiem kcal, lasagne kcal, spaghetti bolognese kcal, łazanki kcal, spaghetti kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto