Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronach oraz jakie alergie mogą powodować.
Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze makaronów - tabela

Energia i białka

Makaron bezjajeczny Makaron z semoliny Makaron kolorowy fusilli Makaron muszelki Makaron penne Makaron fusilli Makaron kokardki Makaron orzo makaron spaghetti Makaron cannelloni makaron do lasagne Makaron łazanki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 13.00 g 13.50 g 13.00 g 13.00 g 13.00 g 13.00 g 13.00 g 12.50 g 13.50 g 13.50 g 13.50 g 13.00 g
Fenyloalanina 0.67 mg b/d 0.67 mg 0.67 mg 0.67 mg 0.67 mg 0.67 mg b/d b/d b/d b/d 0.67 mg

Węglowodany w makaronach

Makaron bezjajeczny Makaron z semoliny Makaron kolorowy fusilli Makaron muszelki Makaron penne Makaron fusilli Makaron kokardki Makaron orzo makaron spaghetti Makaron cannelloni makaron do lasagne Makaron łazanki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 74.70 g 73.10 g 74.70 g 74.70 g 74.70 g 74.70 g 74.70 g 78.57 g 73.10 g 73.10 g 73.10 g 74.70 g
Węglowodany przyswajalne 71.50 g 63.00 g 71.50 g 71.50 g 71.50 g 71.50 g 71.50 g 74.97 g 63.00 g 63.00 g 63.00 g 71.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.20 g 10.10 g 3.20 g 3.20 g 3.20 g 3.20 g 3.20 g 3.60 g 10.10 g 10.10 g 10.10 g 3.20 g
Sacharoza (cukier) 0.48 g 0.60 g 0.48 g 0.48 g 0.48 g 0.48 g 0.48 g b/d 0.60 g 0.60 g 0.60 g 0.48 g
Glukoza 0.12 g 0.20 g 0.12 g 0.12 g 0.12 g 0.12 g 0.12 g b/d 0.20 g 0.20 g 0.20 g 0.12 g
Fruktoza 0.11 g 0.20 g 0.11 g 0.11 g 0.11 g 0.11 g 0.11 g b/d 0.20 g 0.20 g 0.20 g 0.11 g
Skrobia 62.40 g 57.40 g 62.40 g 62.40 g 62.40 g 62.40 g 62.40 g b/d 57.40 g 57.40 g 57.40 g 62.40 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makaron bezjajeczny Makaron z semoliny Makaron kolorowy fusilli Makaron muszelki Makaron penne Makaron fusilli Makaron kokardki Makaron orzo makaron spaghetti Makaron cannelloni makaron do lasagne Makaron łazanki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 1.51 g 2.68 g 1.51 g 1.51 g 1.51 g 1.51 g 1.51 g 1.79 g 2.68 g 2.68 g 2.68 g 1.51 g
Tłuszcze nasycone 0.78 g 1.47 g 0.78 g 0.78 g 0.78 g 0.78 g 0.78 g 1.79 g 1.47 g 1.47 g 1.47 g 0.78 g
Tłuszcze nienasycone 0.73 g 1.21 g 0.73 g 0.73 g 0.73 g 0.73 g 0.73 g b/d 1.21 g 1.21 g 1.21 g 0.73 g
Tłuszcze jednonasycone 0.17 g 0.28 g 0.17 g 0.17 g 0.17 g 0.17 g 0.17 g b/d 0.28 g 0.28 g 0.28 g 0.17 g
Tłuszcze wielonasycone 0.56 g 0.93 g 0.56 g 0.56 g 0.56 g 0.56 g 0.56 g b/d 0.93 g 0.93 g 0.93 g 0.56 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg b/d b/d b/d 0.00 mg

Witaminy w przepisie na makarony

Makaron bezjajeczny Makaron z semoliny Makaron kolorowy fusilli Makaron muszelki Makaron penne Makaron fusilli Makaron kokardki Makaron orzo makaron spaghetti Makaron cannelloni makaron do lasagne Makaron łazanki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.14 mg 0.28 mg 0.14 mg 0.14 mg 0.14 mg 0.14 mg 0.14 mg b/d 0.28 mg 0.28 mg 0.28 mg 0.14 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg b/d b/d b/d 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.11 mg 0.17 mg 0.11 mg 0.11 mg 0.11 mg 0.11 mg 0.11 mg b/d 0.17 mg 0.17 mg 0.17 mg 0.11 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.09 mg 0.37 mg 0.09 mg 0.09 mg 0.09 mg 0.09 mg 0.09 mg 1.00 mg 0.37 mg 0.37 mg 0.37 mg 0.09 mg
Ryboflawina 0.06 mg 0.19 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.30 mg 0.19 mg 0.19 mg 0.19 mg 0.06 mg
Niacyna 1.70 mg 7.95 mg 1.70 mg 1.70 mg 1.70 mg 1.70 mg 1.70 mg 5.36 mg 7.95 mg 7.95 mg 7.95 mg 1.70 mg
Foliany 18.00 µg (mcg) 59.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) b/d 59.00 µg (mcg) 59.00 µg (mcg) 59.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makarony

Makaron bezjajeczny Makaron z semoliny Makaron kolorowy fusilli Makaron muszelki Makaron penne Makaron fusilli Makaron kokardki Makaron orzo makaron spaghetti Makaron cannelloni makaron do lasagne Makaron łazanki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 6.00 mg 11.00 mg 6.00 mg 6.00 mg 6.00 mg 6.00 mg 6.00 mg 0.00 mg 11.00 mg 11.00 mg 11.00 mg 6.00 mg
Potas 223.00 mg 366.00 mg 223.00 mg 223.00 mg 223.00 mg 223.00 mg 223.00 mg b/d 366.00 mg 366.00 mg 366.00 mg 223.00 mg
Wapń 21.00 mg 27.00 mg 21.00 mg 21.00 mg 21.00 mg 21.00 mg 21.00 mg 0.00 mg 27.00 mg 27.00 mg 27.00 mg 21.00 mg
Fosfor 189.00 mg 287.00 mg 189.00 mg 189.00 mg 189.00 mg 189.00 mg 189.00 mg b/d 287.00 mg 287.00 mg 287.00 mg 189.00 mg
Magnez 53.00 mg 104.00 mg 53.00 mg 53.00 mg 53.00 mg 53.00 mg 53.00 mg b/d 104.00 mg 104.00 mg 104.00 mg 53.00 mg
Żelazo 1.30 mg 3.33 mg 1.30 mg 1.30 mg 1.30 mg 1.30 mg 1.30 mg 3.21 mg 3.33 mg 3.33 mg 3.33 mg 1.30 mg
Cynk 1.41 mg 2.40 mg 1.41 mg 1.41 mg 1.41 mg 1.41 mg 1.41 mg b/d 2.40 mg 2.40 mg 2.40 mg 1.41 mg
Miedź 0.29 mg 0.43 mg 0.29 mg 0.29 mg 0.29 mg 0.29 mg 0.29 mg b/d 0.43 mg 0.43 mg 0.43 mg 0.29 mg
Mangan 0.92 mg 2.24 mg 0.92 mg 0.92 mg 0.92 mg 0.92 mg 0.92 mg b/d 2.24 mg 2.24 mg 2.24 mg 0.92 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/465734/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients

Alergie w makaronach

  • Makaron bezjajeczny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron z semoliny - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron kolorowy fusilli - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron muszelki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron penne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron fusilli - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron kokardki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron orzo - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • makaron spaghetti - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron cannelloni - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • makaron do lasagne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Makaron łazanki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makaronami

Przepisy z makaronami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makaronami

makaron ze szpinakiem kcal, lasagne kcal, spaghetti bolognese kcal, łazanki kcal, spaghetti kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto