Płatki kukurydziane - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w płatkach kukurydzianych oraz jakie alergie mogą powodować.
Płatki kukurydziane - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze płatków kukurydzianych - tabela

Energia i białka

Płatki kukurydziane słodzone Płatki kukurydziane bez cukru
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w płatkach kukurydzianych
Białko 7.50 g 8.10 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w płatkach kukurydzianych

Płatki kukurydziane słodzone Płatki kukurydziane bez cukru
na 100 g na 100 g
Węglowodany 84.10 g 79.70 g
Węglowodany przyswajalne 80.80 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.30 g b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Płatki kukurydziane słodzone Płatki kukurydziane bez cukru
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.40 g 2.20 g
Tłuszcze nasycone 0.13 g b/d
Tłuszcze nienasycone 0.27 g b/d
Tłuszcze jednonasycone 0.07 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.20 g b/d
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg b/d

Witaminy w przepisie na płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane słodzone Płatki kukurydziane bez cukru
na 100 g na 100 g
Witamina A 490.00 µg (mcg) b/d
Witamina B6 1.79 mg b/d
Witamina B12 5.00 µg (mcg) b/d
Witamina C 21.00 mg b/d
Witamina D 3.60 µg (mcg) b/d
Witamina E 0.12 mg b/d
Retinol 481.00 µg (mcg) b/d
Tiamina 1.34 mg b/d
Ryboflawina 1.52 mg b/d
Niacyna 17.90 mg b/d
Foliany 357.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 83.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane słodzone Płatki kukurydziane bez cukru
na 100 g na 100 g
Sód 729.00 mg b/d
Potas 168.00 mg b/d
Wapń 5.00 mg b/d
Fosfor 102.00 mg b/d
Magnez 39.00 mg b/d
Żelazo 28.90 mg b/d
Cynk 1.00 mg b/d
Miedź 0.20 mg b/d
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101716/nutrients
  • https://www.frisco.pl/pid,87209/n,eko-wital-platki-kukurydziane-bio/stn,product

Alergie w płatkach kukurydzianych

  • Płatki kukurydziane słodzone - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z płatkami kukurydzianymi

Przepisy z płatkami kukurydzianymi

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto