Wafle kukurydziane - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
wafle kukurydziane | 87 | 71 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego wafli kukurydzianych
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak wafle kukurydziane indeks glikemiczny wynosi 87, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
Kukurydza, Makaron kukurydziany, Płatki kukurydziane, Wafle ryżowe, Mąka kukurydziana, Chrupki kukurydziane, Skrobia kukurydziana, Kasza kukurydziana
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze wafli kukurydzianych?
Tabela informacyjna dla wafli kukurydzianych
wafle kukurydziane | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 87 (wysoki) |