Wafle kukurydziane - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w waflach kukurydzianych oraz jakie alergie mogą powodować.
Wafle kukurydziane - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
wafle kukurydziane 87 71
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego wafli kukurydzianych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak wafle kukurydziane indeks glikemiczny wynosi 87, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z waflami kukurydzianymi
Kukurydza, Makaron kukurydziany, Płatki kukurydziane, Wafle ryżowe, Mąka kukurydziana, Chrupki kukurydziane, Skrobia kukurydziana, Kasza kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla wafli kukurydzianych

wafle kukurydziane
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 87
(wysoki)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto