Ziemniaki duszone
- Ziemniaki późne (300 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Mleko 3,2% (100 ml)
Przepis na ziemniaki duszone krok po kroku
Obierz ziemniaki i przełóż do garnka z zimną wodą.
Gotuj ziemniaki do miękkości przez 30 minut.
Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków.
Poduś ziemniaki za pomocą praski, dodaj mleko i masło.
Gdy ziemniaki będą miały kremową konsystencję, są dobre do podania.
-
Puree ziemniaczane
-
Puree z dyni
-
Puree z kalafiora
-
Puree z ziemniaków
-
Puree z batata
-
Puree z groszku
-
Puree z selera
-
Puree z marchewki
-
Puree z brokułów
-
Puree z zielonego groszku
-
Puree ziemniaczane z cebulą
-
Puree z topinamburu
-
Mus dyniowy
-
Puree ziemniaczane z chrzanem
-
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
-
Puree
Więcej informacji na temat ziemniaków duszonych
Ziemniaki duszone z cebulą to pyszne danie, które idealnie pasuje do wielu dań kuchni polskiej. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na ziemniaki duszone. Sprawdzą się one idealnie nie tylko do gulaszu, ale też do mięsa pieczonego w piekarniku.
To idealna propozycja na obiad, zapewniająca domowy, przytulny klimat na talerzu.
Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Przygotowanie ziemniaków duszonych nie wymaga wielu skomplikowanych kroków, a prosty przepis sprawia, że danie to staje się, dostępne, dla każdego amatora kuchni. Ziemniaki, obficie pokrojone i zanurzone w cudownie gęstym sosie, zyskują delikatną konsystencję i pełnię smaku. Jeśli masz już ugotowane ziemniaki, śmiało poduś je praską.
Jak dusić ziemniaki?
W pierwszej kolejności wlej odrobinę mleka i dodaj masło. Tak będzie zdecydowanie łatwiej.
Dodatkową warstwę aromatu i smaku wprowadza cebula, która podczas duszenia ziemniaków uwalnia swoje bogactwo smakowe, nadając potrawie wyjątkowy charakter. To pomysł na dobre danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy dobrej dawki przyjemności kulinarnej.
Ziemniaki duszone to prawdziwa uczta dla podniebienia, będąca symbolem prostoty i smaku. Idealne na obiad, to danie z cebulą doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie innych dań, tworząc harmonijną i pełnowartościową kompozycję smakową.
Jeśli już wiesz, jak zrobić ziemniaki duszone koniecznie przygotuj je dla swojej rodziny.
Alergeny w ziemniakach duszonych
Lista alergenów dla ziemniaków duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ziemniaków duszonych
Do ziemniaczanego puree możesz dodać odrobinę gotowanej marchewki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.