Ziemniaki duszone

Opublikowano: 25.03.2024 r., 13:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste ziemniaki z cebulą
Ziemniaki duszone
Puree ziemniaczane to jeden z najlepszych dodatków do obiadu dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jak uniwersalne ma zastosowanie to kremowe puree z ziemniaków.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
117 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ziemniaki duszone krok po kroku

Obierz ziemniaki i przełóż do garnka z zimną wodą.

Gotuj ziemniaki do miękkości przez 30 minut.

Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków.

Poduś ziemniaki za pomocą praski, dodaj mleko i masło.

Gdy ziemniaki będą miały kremową konsystencję, są dobre do podania.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków duszonych

Ziemniaki duszone z cebulą to pyszne danie, które idealnie pasuje do wielu dań kuchni polskiej. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na ziemniaki duszone. Sprawdzą się one idealnie nie tylko do gulaszu, ale też do mięsa pieczonego w piekarniku.

To idealna propozycja na obiad, zapewniająca domowy, przytulny klimat na talerzu.

Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Przygotowanie ziemniaków duszonych nie wymaga wielu skomplikowanych kroków, a prosty przepis sprawia, że danie to staje się, dostępne, dla każdego amatora kuchni. Ziemniaki, obficie pokrojone i zanurzone w cudownie gęstym sosie, zyskują delikatną konsystencję i pełnię smaku. Jeśli masz już ugotowane ziemniaki, śmiało poduś je praską.

Jak dusić ziemniaki?

W pierwszej kolejności wlej odrobinę mleka i dodaj masło. Tak będzie zdecydowanie łatwiej.

Dodatkową warstwę aromatu i smaku wprowadza cebula, która podczas duszenia ziemniaków uwalnia swoje bogactwo smakowe, nadając potrawie wyjątkowy charakter. To pomysł na dobre danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy dobrej dawki przyjemności kulinarnej.

Ziemniaki duszone to prawdziwa uczta dla podniebienia, będąca symbolem prostoty i smaku. Idealne na obiad, to danie z cebulą doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie innych dań, tworząc harmonijną i pełnowartościową kompozycję smakową.

Jeśli już wiesz, jak zrobić ziemniaki duszone koniecznie przygotuj je dla swojej rodziny.

Alergeny w ziemniakach duszonych

Lista alergenów dla ziemniaków duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ziemniaków duszonych

na 100g gotowej potrawy

Do ziemniaczanego puree możesz dodać odrobinę gotowanej marchewki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
117.70
117.70
Białko (g)
2.25
2.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
13.30
13.30
Węglowodany przyswajalne (g)
11.83
11.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
1.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.47
6.47
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
4.41
Tłuszcze nienasycone (g)
2.06
2.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
1.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.26
Cholesterol (mg)
17.79
17.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
55.16
55.16
Witamina B6 (mg)
0.22
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Witamina C (mg)
13.74
13.74
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Witamina E (mg)
0.18
0.18
Retinol (µg (mcg))
54.02
54.02
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Niacyna (mg)
0.77
0.77
Foliany (µg (mcg))
10.67
10.67
Beta karoten (µg (mcg))
13.35
13.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
13.79
13.79
Potas (mg)
333.07
333.07
Wapń (mg)
38.65
38.65
Fosfor (mg)
64.93
64.93
Magnez (mg)
18.98
18.98
Żelazo (mg)
0.57
0.57
Cynk (mg)
0.31
0.31
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków duszonych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków duszonych

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
9.50