Tymbaliki z szynki
- Karkówka wieprzowa (300 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Szynka konserwowa (150 g)
- Groszek zielony (70 g)
- Żelatyna (72 g)
Przepis na tymbaliki z szynki krok po kroku
Mięso umyj i pokrój na mniejsze części. Przełóż je do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Marchewki, seler i pietruszkę obierz i dodaj do mięsa. Gotuj przez 40 minut. Po tym czasie odcedź mięso i warzywa. Pokrój mięso i marchew w drobną kostkę. Dodaj do wywaru.
Do wywaru dodaj żelatynę i porządnie wymieszaj.
Do małych naczyń włóż pokrojoną szynkę, groszek i przypraw solą i pieprzem. Zalej je wywarem z pozostałymi skladnikami.
Całość ostudź w lodówce.
Więcej informacji na temat tymbalików z szynki
Tymbaliki z szynki to wspaniałe galaretki, które zachwycają kolorem i smakiem. Świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju imprezy, gdyż wspaniale prezentują się na stole.
Przepis na tymbaliki z szynki to doskonały pomysł na pyszne przystawki na imprezę. Najlepiej zrobić je z szynki konserwowej. Galaretka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych przystawek w polskiej tradycyjnej kuchni. Nic tak nie pasuje do wszystkich uroczystości, jak pyszna galareta, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również cieszy oczy pięknym wyglądem. Z dodatkiem mięsa i marchewki jest wspaniałą przekąską, która idealnie komponuje się z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu, jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tymbaliki z szynki, by były smaczne i proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Szynka w galarecie to danie dobre dla każdego miłośnika mięsnych dań. Najlepiej smakują podane z chrzanem. Choć galareta jest daniem dość prostym, wiele osób zastanawia się jak ugotować ją w domu, gdyż zwykle zjadana jest w restauracjach. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to, co najlepsze mogło do niego przejść. Ta domowa galaretka smakuje naprawdę wybornie. To wszystko zasługa długo gotowanego wywaru i dodatku warzyw. Można do niej dodać również natkę pietruszki. To wpłynie nie tylko na lepszy smak, ale również pozwoli lepiej przyswoić kolagen w niej ukryty.
Alergeny w tymbalikach z szynki
Lista alergenów dla tymbalików z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze tymbalików z szynki
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(211g)
Węglowodany
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Witaminy
(211g)
Składniki mineralne
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.