Tradycyjny sok z czarnej porzeczki

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny sok z czarnej porzeczki podany w szklankach.
Tradycyjny sok z czarnej porzeczki
Tradycyjny sok z czarnej porzeczki to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny sok porzeczkowy.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
828 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Czarna porzeczka (1500 g)
  • Cukier - 3/4 opakowania (750 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, gaza, butelka szklana, ściereczka

Przepis na tradycyjny sok z czarnej porzeczki krok po kroku

Czarną porzeczkę wypłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i przełóż do garnka.

Porzeczki zalej wodą, aby były w całości przykryte i gotuj je na małej mocy palnika przez około 20 minut.

Następnie porzeczki w garnku odstaw na dobę w chłodne miejsce (garnek z owocami przykryj ściereczką).

Następnie sok przelej przez sito wyłożone gazą. Owoce przeciśnij w gazie, aby wycisnąć z nich pozostały sok.

Do garnka z sokiem dodaj cukier i zagotuj. Sok gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz zniknięcia piany.

Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie butelki postaw na dekielkach i pozostaw do wystudzenia.

Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na tradycyjny sok z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnego soku z czarnej porzeczki

Tradycyjny sok z czarnej porzeczki bez pasteryzowania to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Domowy sok świetnie sprawdzi się do przygotowania napoju, który warto podać jako dodatek do obiadu. Sok z czarnej porzeczki możesz wykorzystać również jako składnik drinków. Przepis na tradycyjny sok z czarnej porzeczki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania soku potrzebne będą jedynie dwa produkty: czarna porzeczka oraz cukier.

A jak zrobić tradycyjny sok z czarnej porzeczki? Czarną porzeczkę wypłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i przełóż do garnka. Porzeczki zalej wodą, aby były w całości przykryte i gotuj je na małej mocy palnika przez około 20 minut. Następnie porzeczki w garnku odstaw na dobę w chłodne miejsce (garnek z owocami przykryj ściereczką). Następnie sok przelej przez sito wyłożone gazą. Owoce przeciśnij w gazie, aby wycisnąć z nich pozostały sok. Do garnka z sokiem dodaj cukier i zagotuj. Sok gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz zniknięcia piany. Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie butelki postaw na dekielkach i pozostaw do wystudzenia. Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny, domowy sok z czarnej porzeczki bez gotowania słoiczków (czyli pasteryzowania). Sok z czarnej porzeczki świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego kompotu. Sok jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto wykonać go z porzeczek wyhodowanych we własnym ogródku.

Alergeny w tradycyjnym soku z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla tradycyjnego soku z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tradycyjny sok z czarnej porzeczki

Wartości odżywcze tradycyjnego soku z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjny sok z czarnej porzeczki to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Czarna porzeczka stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzysta je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
165.67
828.33
Białko (g)
0.93
4.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
42.40
212.00
Węglowodany przyswajalne (g)
39.53
197.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
14.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.24
1.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.33
6.67
Witamina B6 (mg)
0.05
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.33
136.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.33
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Ryboflawina (mg)
0.04
0.20
Niacyna (mg)
0.07
0.33
Foliany (µg (mcg))
5.33
26.67
Beta karoten (µg (mcg))
16.67
83.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.00
5.00
Potas (mg)
184.00
920.00
Wapń (mg)
22.33
111.67
Fosfor (mg)
29.33
146.67
Magnez (mg)
8.67
43.33
Żelazo (mg)
0.68
3.42
Cynk (mg)
0.16
0.78
Miedź (mg)
0.08
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnego soku z czarnej porzeczki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnego soku z czarnej porzeczki

Koszt składników
98.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
1500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 12
96.00
Za 1500 g
Cukier
750 g
3/4 opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 g
Koszt składników
98.50