Przepis na syrop z czarnej porzeczki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, sitko, butelka szklana

Dodatkowo przygotuj 3 szklanki wody.

Owoce oczyść i oberwij gałązki, a następnie wsadź do garnka.

Zalej owoce wodą (2 szklanki), gotuj na niewielkim ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców.

Odcedź powstały sok od owoców i wlej ponownie do garnka.

Dodaj szklankę wody i cukier.

Gotuj na niewielkim ogniu, do momentu rozpuszczenia cukru.

Rozlej syrop do szklanych butelek.

syrop z czarnej porzeczki
Syrop z czarnej porzeczki
Koszt przygotowania dania
96.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
257 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
80

Syrop z czarnej porzeczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o syropie z czarnej porzeczki

Domowe syropy są przygotowywane przez nasze mamy i babcie od dawnych lat. Najbardziej popularny to ten z cebuli i czosnku, który przygotowuje się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ma on na celu zapewnić nam większą odporność lub zwalczyć już dolegający kaszel. Przepis na taki syrop znajdziesz w moich wcześniejszych propozycjach. Dzisiaj jednak przychodzę z syropem bardziej orzeźwiającym i słodkim. Poznaj mój przepis na syrop z czarnej porzeczki. Syrop ten powstał z dodatkiem cukru. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić syrop z czarnej porzeczki?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować owoce czarnej porzeczki, cukier lub jego substytut (ksylitol, stewia, erytrytol) oraz woda.

Dokładnie jak zrobić nasz najlepszy syrop z czarnej porzeczki opisuję krok po kroku nieco niżej. Chciałabym wspomnieć o tym, że owoce czarnej porzeczki są bogate we flawonoidy, kwasy fenolowe i organiczne, a dodatkowo w olejki czy garbniki, czyli te substancje, które naturalnie występują w herbacie. Flawonoidy należą do substancji czynnych biologicznie, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączać je do naszej diety. Czarne porzeczki charakteryzują się także zawartością soli mineralnych, a napar czy syrop z nich będzie skutecznie sprawdzał się na walkę z przeziębieniem, gorączką. Podobnie jak sok z cebuli będzie wzmacniał naszą odporność, ale też błony śluzowe naszych dróg oddechowych, co jest niezwykle ważne przy różnego rodzaju infekcjach. Dodatkowo z żywieniowego punktu widzenia owoce tej rośliny regulują trawienie, działają moczopędnie i wspomagają usuwanie toksyn z naszego organizmu poprzez regulację trawienia.

Syrop z czarnej porzeczki to idealny pomysł na najlepszy dodatek do herbaty lub po prostu wody. Skoro już znasz jego właściwości i wiesz, jak go przygotować, koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.

Wartości odżywcze syropu z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
103.00 kcal
257.50 kcal
Białko
1.20 g
3.00 g

Węglowodany w syropie z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
26.06 g
65.14 g
Węglowodany przyswajalne
22.37 g
55.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.69 g
9.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.22 g
0.54 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.29 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.26 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na syrop z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
1.71 µg (mcg)
4.29 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
35.14 mg
87.86 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.21 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.11 mg
Niacyna
0.09 mg
0.21 mg
Foliany
6.86 µg (mcg)
17.14 µg (mcg)
Beta karoten
21.43 µg (mcg)
53.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na syrop z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
1.00 mg
2.50 mg
Potas
236.00 mg
590.00 mg
Wapń
28.43 mg
71.07 mg
Fosfor
37.71 mg
94.29 mg
Magnez
11.14 mg
27.86 mg
Żelazo
0.86 mg
2.16 mg
Cynk
0.20 mg
0.50 mg
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z czarnej porzeczki 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla syropu z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z czarnej porzeczki

Cena przygotowania syropu z czarnej porzeczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
1500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 12
96.00
Za 1500 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
98.50
Jak oceniasz przepis na syrop z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób