Tofurnik oreo
- Tofu wzbogacane wapniem (540 g)
- Ciasteczka oreo - 18 ciastek (198 g)
- Krem czekoladowy typu nutella - 2 łyżki (30 g)
- Cukier (165 g)
- Mleczko kokosowe - tylko stała część, 1 puszka (300 ml)
Przepis na tofurnik oreo krok po kroku
13 ciastek rozdziel: ciastko do oddzielnej miski, nadzienie do drugiej miski.
Zblenduj ciastka, a następnie wymieszaj je z nutellą.
Wyłóż masę z ciasteczek i nutelli na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przyklep, by spód się połączył i nie był luźny. Odstaw do lodówki, by spód się schłodził.
Mleczko kokosowe (stała część!) dodaj do garnka i zagotuj wraz z cukrem.
Jak cukier się rozpuści, dodaj 1 łyżkę agaru. Wszystko mieszaj i gotuj maksymalnie 2 minuty.
Zblenduj tofu wraz z sokiem z połowy cytryny oraz aromatem waniliowym.
Do tofu dodaj mleczko kokosowe (może być ciepłe), nadzienie z oreo i bardzo dokładnie zblenduj.
Wlej krem na schłodzony spód.
Wierzch ciasta ozdób pozostałymi ciasteczkami: 2 sztuki zostaw podzielone na pół lub w całości i ułóż na 3 pokruszone ciasteczka.
Ciasto odstaw do lodówki do stężenia na całą noc.
Więcej informacji na temat tofurnika oreo
Skusisz się na deser z ciasteczkami oreo, który jest dobry dla wegetarian? Tofurnik oreo jest fantastyczny: pyszny, szybki i bez konieczności pieczenia. Tak pyszne ciasto składa się tylko z kilku składników. Ten prosty przepis na wegetariańskie ciasto może być doskonałym pomysłem na to, by poczęstować nim osobę na diecie wegetariańskiej. Placek nie jest pieczony, więc nie potrzebujesz piekarnika do zrobienia tego prostego przepisu. Nie wiesz, jak zrobić tofurnik oreo? Zobacz, że jest to szybkie i łatwe.
Tofurnik oreo to fantastyczny sposób na oswojenie się z tofu. Tofurnik z ciastkami oreo jest naprawdę pyszny i prosty. W deserach tak właśnie powinno być: pysznie i prosto. Przepis na tofurnik oreo składa się ze spodu, w którego skład wchodzą dwa proste składniki: nutella z ciastkami. Na spodzie znajduje się krem. Najlepszy pomysł na wierzch to po prostu ciastka oreo. Jak zrobisz tofurnik oreo, prawdopodobnie nie poczujesz, że jest zrobione z tofu. Składniki użyte do tofurnika można zliczyć na palcach jednej ręki.
Wegetariańskie ciasto, jakim jest tofurnik oreo, świetnie sprawdzi się jako dobry pomysł na deser nie tylko dla wegetarian. Ciasto jest pyszne i ma idealną konsystencję. Jak zrobić tofurnik oreo? To prosty przepis na placek, który nie jest pieczony w piekarniku, więc wykonanie jest szybkie. Z racji tego, że jest to ciasto bez pieczenia, przepis na tofurnik oreo warto jest zrobić, dzień przed planowanym podaniem. Musi się ono stężeć i o tym trzeba pamiętać, zanim zaczniesz przygotowania. Odłóż 5 ciasteczek, bo posłużą do dekoracji. Z reszty przygotuj spód: potrzebne są ciasteczka oraz nutella. Wystarczy zblendować nutellę z ciasteczkami (ale nadzienie należy odłożyć do kremu). Masę należy dobrze rozprowadzić na dnie. Dobre będzie dokładne przyklepanie składników, ponieważ zbyt luźny spód może się kruszyć i być niestabilny podczas krojenia i nakładania ciasta. Kolej na krem: w przepisie na tofurnik z oreo z mleczka kokosowego używa się wyłącznie stałej części. Ją należy rozpuścić z cukrem i następnie krótko gotować z agarem. Tofu trzeba zblendować (z cytryną i aromatem dla lepszego smaku). Rozdrobnione tofu połącz wraz z resztą (mleczko kokosowe z cukrem i nadzieniem z ciasteczek). Przelej krem na spód. Pozostało udekorowanie ciasta. 3 ciasteczka skrusz, 2 natomiast podziel na pół lub zostaw w całości. Posyp wierzch ciasta pokruszonymi ciastkami i ułóż dwie pozostałe sztuki. Tofurnik oreo powinien spędzić w lodówce minimum całą noc. Ciasto będzie dobre, jak się odpowiednio stężeje.
Alergeny w tofurniku oreo
Lista alergenów dla tofurnika oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Ciasteczka oreo
- krem czekoladowy typu nutella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
W przepisie na tofurnik oreo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- agar
Wartości odżywcze tofurnika oreo
W cieście nie ma nabiału ani jajek. Przepis nie nadaje się na ciasto bezglutenowe, gdyż ciasteczka są wykonane z mąki pszennej.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.