Tarta z figami
- Ciasto francuskie (300 g)
- Ser Feta (100 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Figi świeże (280 g)
- Rozmaryn świeży (20 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na tartę z figami krok po kroku
Rozwiń płat ciasta francuskiego i nakłuj ciasto widelcem. Boki ciasta lekko posmaruj wodą. Brzeg złóż do wewnątrz tak, by tworzył ramkę o szerokości 1 centymetra.
Ciasto wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
W tym czasie pokrój figi i cebulę na kawałki, a orzechu posiekaj.
Na podpieczony blat wylej oliwę i poukładaj figi, cebulę i orzechy. Posyp pokruszoną fetą i rozmarynem.
Włóż tartę ponownie do piekarnika.
Piecz około 7-10 minut, aż ciasto solidnie się zarumieni.
Więcej informacji na temat tarty z figami
Tarta z figami to przepyszny pomysł na naprawdę ciekawe danie, które zachwyca wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem. Sprawdzi się idealnie na jesienne wieczory.
Przepis na tartę z figami to idealna opcja, jeśli chcesz stworzyć naprawdę ciekawy posiłek. Możesz do niego wykorzystać zarówno świeże figi, ale również suszone figi się w niej sprawdzą. To owoce, które doskonale komponują się z serem typu feta. Jest słona, więc świetnie przykrywa ich nadmierną słodycz. Ta domowa tarta będzie świetną opcją na smaczny obiad, ale również pyszną kolację. Jej głównym składnikiem są figi. To owoce, które nie cieszą się zbyt dużą popularnością w Polsce. Warto to jednak zmienić, nie tylko ze względu na ich smak, ale również właściwości zdrowotne. Figi są doskonałym źródłem potasu w diecie. Ten pierwiastek wspiera układ krwionośny, ale również mięśniowy. Dodatkowo, figi to również świetne źródło wapnia. To świetna wiadomość dla osób, które eliminują nabiał z diety. Bogate są w niego szczególnie suszone owoce, a to danie jest doskonałym sposobem na włączenie ich do swojej diety, w prosty sposób. Figi to źródło witaminy B6, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także regulacji aktywności hormonalnej.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec tartę z figami, by była smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak zrobić to smaczne danie w piekarniku w kilka chwil. Dowiesz się, jaki jest najlepszy czas pieczenia i z jakich składników najlepiej skorzystać. Do przygotowania tego dania używa się ciasta francuskiego. Dzięki temu całość jest znacznie szybsza. Najlepiej skorzystać już z gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że znalezienie w sklepie opcji z dobrym składem jest bardzo trudne, to wcale nie trzeba aż tak się martwić. Jeśli chcesz, możesz szukać takiego, o jak najkrótszej liście składników. Możesz też sięgnąć po inne ciasto. Zamiast francuskiego dobrze sprawdza się kruche.
Alergeny w tarcie z figami
Lista alergenów dla tarty z figami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze tarty z figami
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc powinna pojawiać się w diecie z rozwagą.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Witaminy
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.