Sok z winogron

Opublikowano: 05.10.2022 r., 21:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży sok z czerwonych winogron
Sok z winogron
W dzisiejszych czasach napoje kupne i soki zawierają duże ilości cukru, dlatego warto przygotowywać domowe soki. Poznaj mój przepis na sok z winogron.
Przygotowanie 30 min
260 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Winogrona (2000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na sok z winogron krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Winogrona umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Oddziel winogrona od szypułek, aby pozbyć się zbędnych części.

Umieść oddzielone winogrona w blenderze lub sokowirówce.

Delikatnie zblenduj winogrona, aż uzyskasz gładką masę.

Użyj sitka, aby odcedzić sok winogronowy z pulpy.

Cukier rozpuść w delikatnie podgrzanej wodzie i wymieszaj z owocami.

Przelej sok do szklanych butelek lub karafki.

Jak oceniasz przepis na sok z winogron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat soku z winogron

Sok z winogron może być przygotowywany w domu ze świeżych winogron lub kupowany gotowy w sklepie. Zdecydowanie lepiej poświęcić chwilę i przygotować domowy sok z czarnego winogrona. Będzie to idealny pomysł na napój dla dzieci.

Przygotowując sok z winogron w domu, masz kontrolę nad składnikami i jakością. Wiesz, ile cukru zawiera Twój sok. Będzie on zdecydowanie bardziej naturalny i nie będzie zawierał dodatków chemicznych czy konserwantów.

Przy domowym przygotowywaniu masz możliwość dostosowania smaku, słodzenia i konsystencji soku według własnych upodobań. Świeżo przygotowany sok z winogron ma intensywny smak i aromat, co może sprawić większą przyjemność podczas picia.

Domowy sok jest pozbawiony konserwantów ani dodatków chemicznych, co jest korzystne dla zdrowia.

Sok kupiony w sklepie jest łatwiej dostępny, ma dłuższą trwałość, co pozwala na jego przechowywanie przez dłuższy czas. Jednak sklepowe soki z winogron często zawierają spore ilości cukru, dodanego co nie wpływa korzystanie na nasze zdrowie.

Zatem, jak zrobić sok z winogron?

W pierwszej kolejności przygotuj winogrona, cukier i wodę. Dodatkowo przygotuj szklankę wody. Winogrona umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Oddziel winogrona od szypułek, aby pozbyć się zbędnych części. Umieść oddzielone winogrona w blenderze lub sokowirówce. Delikatnie zblenduj winogrona, aż uzyskasz gładką masę. Użyj sitka, aby odcedzić sok winogronowy z pulpy. Cukier rozpuść w delikatnie podgrzanej wodzie i wymieszaj z owocami. Przelej sok do szklanych butelek lub karafki.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na sok z winogron na zimę. Domowe przetwory mają wiele zalet dlatego koniecznie postaw na pyszny sok dobry dla wszystkich członków rodziny.

Podsumowując, zarówno domowy sok z winogron, jak i sok kupny mają swoje zalety. Domowy sok pozwala na kontrolę nad składnikami i smakiem, natomiast sok kupny jest wygodny i dostępny o każdej porze roku. Ostatecznie wybór zależy od Twoich preferencji i czasu, jaki jesteś gotów/a poświęcić na przygotowanie własnego soku.

Alergeny w soku z winogron

Lista alergenów dla soku z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z winogron

Wartości odżywcze soku z winogron

na 100g gotowej potrawy

Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju winogron użyjesz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
104.11
260.28
Białko (g)
0.64
1.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
27.16
67.89
Węglowodany przyswajalne (g)
26.36
65.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.13
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.67
6.67
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.84
7.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.42
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.06
0.16
Niacyna (mg)
0.17
0.42
Foliany (µg (mcg))
1.78
4.44
Beta karoten (µg (mcg))
34.67
86.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.89
4.72
Potas (mg)
170.00
425.00
Wapń (mg)
9.00
22.50
Fosfor (mg)
17.78
44.44
Magnez (mg)
6.22
15.56
Żelazo (mg)
0.33
0.81
Cynk (mg)
0.06
0.16
Miedź (mg)
0.12
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z winogron 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z winogron

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona
2000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 2000 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
34.50