Sok z winogron
Przepis na sok z winogron krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Winogrona umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.
Oddziel winogrona od szypułek, aby pozbyć się zbędnych części.
Umieść oddzielone winogrona w blenderze lub sokowirówce.
Delikatnie zblenduj winogrona, aż uzyskasz gładką masę.
Użyj sitka, aby odcedzić sok winogronowy z pulpy.
Cukier rozpuść w delikatnie podgrzanej wodzie i wymieszaj z owocami.
Przelej sok do szklanych butelek lub karafki.
Więcej informacji na temat soku z winogron
Sok z winogron może być przygotowywany w domu ze świeżych winogron lub kupowany gotowy w sklepie. Zdecydowanie lepiej poświęcić chwilę i przygotować domowy sok z czarnego winogrona. Będzie to idealny pomysł na napój dla dzieci.
Przygotowując sok z winogron w domu, masz kontrolę nad składnikami i jakością. Wiesz, ile cukru zawiera Twój sok. Będzie on zdecydowanie bardziej naturalny i nie będzie zawierał dodatków chemicznych czy konserwantów.
Przy domowym przygotowywaniu masz możliwość dostosowania smaku, słodzenia i konsystencji soku według własnych upodobań. Świeżo przygotowany sok z winogron ma intensywny smak i aromat, co może sprawić większą przyjemność podczas picia.
Domowy sok jest pozbawiony konserwantów ani dodatków chemicznych, co jest korzystne dla zdrowia.
Sok kupiony w sklepie jest łatwiej dostępny, ma dłuższą trwałość, co pozwala na jego przechowywanie przez dłuższy czas. Jednak sklepowe soki z winogron często zawierają spore ilości cukru, dodanego co nie wpływa korzystanie na nasze zdrowie.
Zatem, jak zrobić sok z winogron?
W pierwszej kolejności przygotuj winogrona, cukier i wodę. Dodatkowo przygotuj szklankę wody. Winogrona umyj pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Oddziel winogrona od szypułek, aby pozbyć się zbędnych części. Umieść oddzielone winogrona w blenderze lub sokowirówce. Delikatnie zblenduj winogrona, aż uzyskasz gładką masę. Użyj sitka, aby odcedzić sok winogronowy z pulpy. Cukier rozpuść w delikatnie podgrzanej wodzie i wymieszaj z owocami. Przelej sok do szklanych butelek lub karafki.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na sok z winogron na zimę. Domowe przetwory mają wiele zalet dlatego koniecznie postaw na pyszny sok dobry dla wszystkich członków rodziny.
Podsumowując, zarówno domowy sok z winogron, jak i sok kupny mają swoje zalety. Domowy sok pozwala na kontrolę nad składnikami i smakiem, natomiast sok kupny jest wygodny i dostępny o każdej porze roku. Ostatecznie wybór zależy od Twoich preferencji i czasu, jaki jesteś gotów/a poświęcić na przygotowanie własnego soku.
Alergeny w soku z winogron
Lista alergenów dla soku z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z winogron
Wartości odżywcze soku z winogron
Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju winogron użyjesz.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.