Nalewka winogronowa babuni

Opublikowano: 20.09.2024 r., 18:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieliszki z nalewką winogronową babuni
Nalewka winogronowa babuni
Nalewka winogronowa babuni to doskonała propozycja na domowe wyroby alkoholowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem pysznej nalewki z winogron.
Przygotowanie 90 min
897 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Winogrona (1000 g)
  • Cukier (350 g)
  • Wódka - 2 szklanki (500 ml)
  • Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sitko, słoik 5 l

Przepis na nalewkę winogronową babuni krok po kroku

Winogrona umyj dokładnie pod bieżącą wodą.

Winogrona przełóż do dużego słoja, dodaj do niego najpierw wódkę, a następnie spirytus. Delikatnie zakołysz słojem, aby składniki dobrze wymieszały się.

Słoik ze składnikami na nalewkę dobrze zakręć i odstaw na 3 tygodnie.

Po tym czasie przelej czystą nalewkę (bez owoców) do drugiego słoja, zakręć ją i odstaw.

Do słoja z winogronami dodaj cukier, delikatnie wymieszaj składniki i odstaw na tydzień w zaciemnione miejsce. Codziennie zamieszaj składniki, aby cukier rozpuścił się.

Do słoja z owocami po tygodniu dolej czystą nalewkę. Składniki dokładnie wymieszaj i przelej przez sito do innego naczynia.

Nalewkę z winogron przelej do butelek i zakorkuj je.

Nalewkę możesz spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Warto jednak pozostawić ją w piwnicy do leżakowania na około 3 miesiące.

Jak oceniasz przepis na nalewkę winogronową babuni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat nalewki winogronowej babuni

Nalewka winogronowa babuni na wódce i na spirytusie to mocna nalewka, którą warto przygotować, jeśli masz w ogrodzie własne winogrona. Mocna nalewka nie jest zalecana do spożycia przez kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie. Sprawdzony przepis na nalewkę winogronową babuni jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A jak się robi nalewkę z winogron ogrodowych? Winogrona umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Winogrona przełóż do dużego słoja, dodaj do niego najpierw wódkę, a następnie spirytus. Delikatnie zakołysz słojem, aby składniki dobrze wymieszały się. Słoik ze składnikami na nalewkę dobrze zakręć i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przelej czystą nalewkę (bez owoców) do drugiego słoja, zakręć ją i odstaw. Do słoja z winogronami dodaj cukier, delikatnie wymieszaj składniki i odstaw na tydzień w zaciemnione miejsce. Codziennie zamieszaj składniki, aby cukier rozpuścił się. Do słoja z owocami po tygodniu dolej czystą nalewkę. Składniki dokładnie wymieszaj i przelej przez sito do innego naczynia. Nalewkę z winogron przelej do butelek i zakorkuj je. Nalewkę możesz spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Warto jednak pozostawić ją w piwnicy do leżakowania na około 3 miesiące.

Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Wódkę często wykorzystuje się do przygotowania drinków lub nalewek.

Podsumowując smaczna nalewka z winogron to doskonała propozycja na domowe wyroby alkoholowe. Warto podać ją w kieliszkach podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodziną. Produkty niezbędne do przygotowania nalewki dostępne są w większości sklepów. Przepis jest dość czasochłonny, jednak nie wymaga dużego zaangażowania pracy - pamiętaj jednak, że słoik z owocami i cukrem warto przemieszać co jakiś czas.

Alergeny w nalewce winogronowej babuni

Lista alergenów dla nalewki winogronowej babuni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę winogronową babuni

Wartości odżywcze nalewki winogronowej babuni

na 100g gotowej potrawy

Nalewka z winogron to doskonała propozycja na domowe alkohole. Pamiętaj, że takich trunków nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
179.52
897.62
Białko (g)
0.34
1.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
25.22
126.10
Węglowodany przyswajalne (g)
24.79
123.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
2.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.65
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.43
7.14
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.52
7.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.04
0.19
Niacyna (mg)
0.09
0.46
Foliany (µg (mcg))
0.95
4.76
Beta karoten (µg (mcg))
18.57
92.86
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.48
7.38
Potas (mg)
91.88
459.40
Wapń (mg)
4.93
24.64
Fosfor (mg)
11.07
55.36
Magnez (mg)
3.33
16.67
Żelazo (mg)
0.19
0.95
Cynk (mg)
0.04
0.22
Miedź (mg)
0.07
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki winogronowej babuni 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki winogronowej babuni

Koszt składników
83.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Wódka
500 ml
2 szklanki
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Koszt składników
83.50