Nalewka winogronowa babuni
- Winogrona (1000 g)
- Cukier (350 g)
- Wódka - 2 szklanki (500 ml)
- Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na nalewkę winogronową babuni krok po kroku
Winogrona umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
Winogrona przełóż do dużego słoja, dodaj do niego najpierw wódkę, a następnie spirytus. Delikatnie zakołysz słojem, aby składniki dobrze wymieszały się.
Słoik ze składnikami na nalewkę dobrze zakręć i odstaw na 3 tygodnie.
Po tym czasie przelej czystą nalewkę (bez owoców) do drugiego słoja, zakręć ją i odstaw.
Do słoja z winogronami dodaj cukier, delikatnie wymieszaj składniki i odstaw na tydzień w zaciemnione miejsce. Codziennie zamieszaj składniki, aby cukier rozpuścił się.
Do słoja z owocami po tygodniu dolej czystą nalewkę. Składniki dokładnie wymieszaj i przelej przez sito do innego naczynia.
Nalewkę z winogron przelej do butelek i zakorkuj je.
Nalewkę możesz spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Warto jednak pozostawić ją w piwnicy do leżakowania na około 3 miesiące.
Więcej informacji na temat nalewki winogronowej babuni
Nalewka winogronowa babuni na wódce i na spirytusie to mocna nalewka, którą warto przygotować, jeśli masz w ogrodzie własne winogrona. Mocna nalewka nie jest zalecana do spożycia przez kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie. Sprawdzony przepis na nalewkę winogronową babuni jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A jak się robi nalewkę z winogron ogrodowych? Winogrona umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Winogrona przełóż do dużego słoja, dodaj do niego najpierw wódkę, a następnie spirytus. Delikatnie zakołysz słojem, aby składniki dobrze wymieszały się. Słoik ze składnikami na nalewkę dobrze zakręć i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie przelej czystą nalewkę (bez owoców) do drugiego słoja, zakręć ją i odstaw. Do słoja z winogronami dodaj cukier, delikatnie wymieszaj składniki i odstaw na tydzień w zaciemnione miejsce. Codziennie zamieszaj składniki, aby cukier rozpuścił się. Do słoja z owocami po tygodniu dolej czystą nalewkę. Składniki dokładnie wymieszaj i przelej przez sito do innego naczynia. Nalewkę z winogron przelej do butelek i zakorkuj je. Nalewkę możesz spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. Warto jednak pozostawić ją w piwnicy do leżakowania na około 3 miesiące.
Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Wódkę często wykorzystuje się do przygotowania drinków lub nalewek.
Podsumowując smaczna nalewka z winogron to doskonała propozycja na domowe wyroby alkoholowe. Warto podać ją w kieliszkach podczas spotkań z przyjaciółmi lub rodziną. Produkty niezbędne do przygotowania nalewki dostępne są w większości sklepów. Przepis jest dość czasochłonny, jednak nie wymaga dużego zaangażowania pracy - pamiętaj jednak, że słoik z owocami i cukrem warto przemieszać co jakiś czas.
Alergeny w nalewce winogronowej babuni
Lista alergenów dla nalewki winogronowej babuni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę winogronową babuni
Wartości odżywcze nalewki winogronowej babuni
Nalewka z winogron to doskonała propozycja na domowe alkohole. Pamiętaj, że takich trunków nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.