Przepis na sok z winogron z sokownika krok po kroku
Winogrona wypłucz i pozbaw ogonków.
Do spodniego naczynia sokownika wlej około 2 litrów wody, winogrona przesyp na sito.
Winogrona gotuj w sokowniku przez około godzinę. Co 30 minut zlej powstały sok do garnka.
Po godzinie do powstałego soku znajdującego się w garnku dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Wrzący sok przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem sok rozcieńcz wodą.

Informacje dietetyczne - sok z winogron z sokownika
Wartości odżywcze soku z winogron z sokownika
Sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na przetwory domowe. Winogrona stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w soku z winogron z sokownika
Lista alergenów dla soku z winogron z sokownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z winogron z sokownika
Więcej informacji na temat soku z winogron z sokownika
Sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Sok najlepiej wykonać z winogrona ogrodowego. To ile cukru wykorzystać do przygotowania soku zależy od tego jak słodkich winogron użyjesz. Przepis na sok z winogron z sokownika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania soku potrzebujesz jedzenie winogron oraz cukru.
A jak zrobić sok z winogron z sokownika? Winogrona wypłucz i pozbaw ogonków. Do spodniego naczynia sokownika wlej około 2 litrów wody, winogrona przesyp na sito. Winogrona gotuj w sokowniku przez około godzinę. Co 30 minut zlej powstały sok do garnka. Po godzinie do powstałego soku znajdującego się w garnku dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Wrzący sok przelej do wyparzonych słoiczków lub do butelek, zakręć je i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem sok rozcieńcz wodą.
Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Owoce winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej. Witamina C spożywana w odpowiedniej ilości przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego - jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.
Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Przed podaniem sok warto rozcieńczyć przegotowaną wodą, ponieważ jest bardzo słodki. Do wykonania soku warto wykorzystać samodzielnie wyhodowane winogrona ogrodowe. Sok możesz przechowywać w słoiczkach lub szklanych butelkach.
Szacunkowy koszt przygotowania soku z winogron z sokownika
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023