Sok z winogron z sokownika

Opublikowano: 27.07.2023 r., 11:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sok z winogron z sokownika podany w szklankach.
Sok z winogron z sokownika
Sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Sok świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie na parze 60 min
443 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Winogrona (3000 g)
  • Cukier 20 płaskich łyżek stołowych (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, sokownik

Przepis na sok z winogron z sokownika krok po kroku

Winogrona wypłucz i pozbaw ogonków.

Do spodniego naczynia sokownika wlej około 2 litrów wody, winogrona przesyp na sito.

Winogrona gotuj w sokowniku przez około godzinę. Co 30 minut zlej powstały sok do garnka.

Po godzinie do powstałego soku znajdującego się w garnku dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Wrzący sok przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pozostaw do wystudzenia.

Przed podaniem sok rozcieńcz wodą.

Jak oceniasz przepis na sok z winogron z sokownika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,0% osób

Więcej informacji na temat soku z winogron z sokownika

Sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Sok najlepiej wykonać z winogrona ogrodowego. To ile cukru wykorzystać do przygotowania soku zależy od tego jak słodkich winogron użyjesz. Przepis na sok z winogron z sokownika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania soku potrzebujesz jedzenie winogron oraz cukru.

A jak zrobić sok z winogron z sokownika? Winogrona wypłucz i pozbaw ogonków. Do spodniego naczynia sokownika wlej około 2 litrów wody, winogrona przesyp na sito. Winogrona gotuj w sokowniku przez około godzinę. Co 30 minut zlej powstały sok do garnka. Po godzinie do powstałego soku znajdującego się w garnku dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Wrzący sok przelej do wyparzonych słoiczków lub do butelek, zakręć je i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem sok rozcieńcz wodą.

Winogrona są bogatym źródłem witaminy A oraz C, a także składników mineralnych takich jak magnez, wapń, miedź czy jod. Winogrona zawierają naturalne substancje przeciwutleniające chroniące nasz organizm przed powstaniem nowotworów. Owoce winogron mają także szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je do produkcji wina, można jeść je na surowo, suszyć a z pestek wytwarza się olej. Witamina C spożywana w odpowiedniej ilości przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego - jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności.

Cukier w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Przed podaniem sok warto rozcieńczyć przegotowaną wodą, ponieważ jest bardzo słodki. Do wykonania soku warto wykorzystać samodzielnie wyhodowane winogrona ogrodowe. Sok możesz przechowywać w słoiczkach lub szklanych butelkach.

Alergeny w soku z winogron z sokownika

Lista alergenów dla soku z winogron z sokownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z winogron z sokownika

Wartości odżywcze soku z winogron z sokownika

na 100g gotowej potrawy

Sok z winogron z sokownika to doskonała propozycja na przetwory domowe. Winogrona stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
88.75
443.75
Białko (g)
0.67
3.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
23.19
115.97
Węglowodany przyswajalne (g)
22.35
111.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
4.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.57
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.28
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
2.81
14.06
Witamina B6 (mg)
0.08
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.00
15.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.18
0.89
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.33
Ryboflawina (mg)
0.07
0.33
Niacyna (mg)
0.18
0.89
Foliany (µg (mcg))
1.88
9.38
Beta karoten (µg (mcg))
36.56
182.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.94
9.69
Potas (mg)
179.19
895.94
Wapń (mg)
9.44
47.19
Fosfor (mg)
18.75
93.75
Magnez (mg)
6.56
32.81
Żelazo (mg)
0.34
1.70
Cynk (mg)
0.07
0.33
Miedź (mg)
0.12
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z winogron z sokownika 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z winogron z sokownika

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona
3000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 6
48.00
Za 3000 g
Cukier
200 g
20 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
50.50