Przepis na konfiturę z winogron krok po kroku
Winogrona dokładnie umyj, a cytrynę sparz.
Przełóż owoce do garnka i dodaj cukier.
Wlej 1/2 szklanki wody i delikatnie podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się owoców.
Przełóż konfiturę do szklanych słoików i szczelnie zamknij.
-
Konfitura z wiśni
-
Konfitura z czerwonej cebuli
-
Konfitura z pigwy
-
Konfitura z żurawiny
-
Konfitura z czarnej porzeczki
-
Konfitura z róży
-
Konfitura z pomarańczy
-
Konfitura z agrestu
-
Konfitura ze śliwek
-
Konfitura z gruszek
-
Konfitura z moreli
-
Konfitura z brzoskwiń
-
Konfitura z pomidorów
-
Konfitura z derenia
-
Konfitura

(liczba kalorii)
Konfitura z winogron - cechy przepisu
Więcej o konfiturze z winogron
Konfitura to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę konfitura podobnie, jak dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę z winogron, który przygotujesz błyskawicznie. Konfitura to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory do słoików na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.
Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.
Winogrona to bogactwo witamin C i A, witaminy z grupy B, potasu, fosforu zawierają wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Dodatkowo należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Owoce te zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że owoce te mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem ci, krok po kroku jak powstaje domowa konfitura z winogron, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.
Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika konfitury na jeden raz. Tradycyjna konfitura nie dosyć, że jest smaczna, to mamy pewność, że jest ona wolna od barwników i konserwantów. Dlatego będzie dobra jako naturalny dodatek do np. naleśników.
Jak zrobić konfiturę z winogron ogrodowych, która jest pyszna, krok po kroku przedstawiam nieco niżej, będzie to dobry pomysł na domowe łakocie i słodki dodatek.
Wartości odżywcze konfitury z winogron
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w konfiturze z winogron
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na konfiturę z winogron
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na konfiturę z winogron
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w konfiturze z winogron
Lista alergenów dla konfitury z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z winogron