Prosty sok z aronii z cytryną
Przepis na prosty sok z aronii z cytryną krok po kroku
Aronię obierz i umyj - pozbaw wszelkich ogonków i listków.
Aronie przełóż do dużego garnka, dodaj porwane liście wiśni. Zalej całość 2 litrami wody.
Cytryny dobrze wyszoruj i pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj do garnka z aronią.
Całość zagotuj, a następnie gotuj przez 45 minut.
Po tym czasie przecedź owoce, zostawiając sam sok w garnku.
Dodaj cukier i zagotuj.
Sok przelej do czystych i wyparzonych słoiczków.
Zakręć, odwróć i odstaw do ostudzenia.
Więcej informacji na temat prostego soku z aronii z cytryną
Sok z aronii z cytryną to prosty przetwór, który idealnie sprawdzi się na jesienne i zimowe dni. Jest niezwykle smaczny, a przy tym idealny do ciepłej herbaty.
Przepis na sok z aronii z cytryną to doskonała opcja jeśli kochasz domowe przetwory. Dowiesz się z niego jak zrobić sok z aronii z cytryną, który będzie zdrowy, szybki i aromatyczny. Ten pomysł na domowy sok to najlepszy pomysł na wykorzystanie aronii. Ze względu na swój cierpki smak wiele osób nie wie jak ją przygotować. Warto postawić na przetwory na zimę. Aronia do słoików sprawdza się właśnie idealnie. Doskonale łączy się z cytryną, ale możesz też przygotować ją z liśćmi wiśni.
Sok z aronii z cytryną to doskonały, domowy sposób na zdrowy i pyszny napój, który idealnie sprawdzi się jako przetwory na zimę. Bogaty w witaminy i antyoksydanty, sok ten nie tylko wzmocni odporność, ale także dostarczy wielu wartości odżywczych. Sok z aronii z dodatkiem cytryny ma łagodniejszy smak niż sam sok z aronii, co sprawia, że jest przyjemniejszy w odbiorze, a jednocześnie zachowuje wszystkie cenne właściwości zdrowotne. To prosty i sprawdzony przepis, który gwarantuje, że każdy słoik domowego soku będzie smakował wyśmienicie przez całą zimę.
Aronia to owoc niezwykle bogaty w antocyjany, które działają jako silne przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu sok z aronii z cytryną wspiera układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na kondycję skóry, wzmacniając ją i opóźniając procesy starzenia. Aronia jest także doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K, a także witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Dodatek cytryny jeszcze wzbogaca sok o witaminę C oraz nadaje mu świeżości i delikatnego kwaśnego smaku. Dzięki cytrynie sok nie tylko jest smaczniejszy, ale również łatwiej przyswajalny.
Przygotowanie soku z aronii z cytryną w domu jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Zaczynamy od starannego przemycia aronii, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Aby zniwelować cierpkość owoców, warto je wcześniej przemrozić, ale nie jest to konieczne. Po ten sposób sięgaj, gdy nie przepadasz za cierpkim smakiem.
Alergeny w prostym soku z aronii z cytryną
Lista alergenów dla prostego soku z aronii z cytryną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na prosty sok z aronii z cytryną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście wiśni
Wartości odżywcze prostego soku z aronii z cytryną
To świetny dodatek do wody czy herbaty ze względu na wysoką ilość antyoksydantów, jednak ma również sporo cukru, więc powinny na niego uważać osoby, które cierpią z powodu cukrzycy.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.