Śmietanowiec z bitą śmietaną

Opublikowano: 14.08.2023 r., 11:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ubijanie śmietany w metalowej misce
Śmietanowiec z bitą śmietaną
Śmietanowiec z bitą śmietaną to doskonała propozycja na orzeźwiający dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia.
Przygotowanie 45 min
432 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Galaretka - o smaku truskawkowym (75 g)
  • Galaretka - o smaku cytrynowym (75 g)
  • Galaretka - o smaku kiwi (75 g)
  • Galaretka - krystaliczna (75 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - schłodzona (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, czajnik, folia spożywcza, miseczki, lodówka, tortownica 28 cm

Przepis na śmietanowca z bitą śmietaną krok po kroku

Każdą z galaretek (poza krystaliczną) rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do całkowitego stężenia.

Stężałe galaretki pokrój w kostkę.

Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku i pozostaw do przestudzenia (delikatnego stężenia).

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie dodaj do niej tężejącą galaretkę krystaliczną i dokładnie wymieszaj.

Do ubitej śmietany dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż folią spożywczą, przelej do niej masę śmietanową i wyrównaj ją.

Śmietanowiec odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Śmietanowiec podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na śmietanowca z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat śmietanowca z bitą śmietaną

Śmietanowiec z bitą śmietaną to doskonały pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto śmietanowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszny śmietanowiec warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi jako zimny deser. Przepis na śmietanowiec z bitą śmietaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deserów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: galaretka krystaliczna, galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi oraz śmietanka 36%.

A jak zrobić śmietanowiec z bitą śmietaną? Każdą z galaretek (poza krystaliczną) rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki pokrój w kostkę. Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku i pozostaw do przestudzenia (delikatnego stężenia). Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie dodaj do niej tężejącą galaretkę krystaliczną i dokładnie wymieszaj. Do ubitej śmietany dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, przelej do niej masę śmietanową i wyrównaj ją. Śmietanowiec odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Ciasto podawaj na zimno.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.

Podsumowując smaczny śmietanowiec z bitą śmietaną to doskonała propozycja na orzeźwiający dodatek do kawy lub herbaty. Śmietanowiec jest dobry do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu masy śmietanowej. Ciasto warto przygotować na święta lub uroczystości rodzinne. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska w sezonie letnim. Ciasto najlepiej podawać z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w śmietanowcu z bitą śmietaną

Lista alergenów dla śmietanowca z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze śmietanowca z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Śmietanowiec z bitą śmietaną to doskonała propozycja na pyszny deser. Śmietanowiec świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do kawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
345.92
432.40
Białko (g)
4.40
5.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
21.42
26.77
Węglowodany przyswajalne (g)
21.32
26.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
27.69
34.62
Tłuszcze nasycone (g)
27.69
34.62
Szacunkowy indeks glikemiczny śmietanowca z bitą śmietaną 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śmietanowca z bitą śmietaną

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
o smaku truskawkowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
o smaku cytrynowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
o smaku kiwi
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
krystaliczna
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Śmietanka kremowa 36%
1000 ml
schłodzona
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 ml
Koszt składników
23.20