Śmietanowiec na zimno

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser śmietanowy z owocami
Śmietanowiec na zimno
Śmietanowiec na zimno to niezwykle smaczne ciasto, które można przygotować w kilka chwil bez użycia piekarnika. Pięknie się prezentuje ze względu na kolorowe galaretki.
Przygotowanie 20 min
333 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Galaretka - truskawkowa (77 g)
  • Galaretka - cytrynowa (77 g)
  • Galaretka - agrestowa (77 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (600 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (600 g)
  • Cukier (60 g)
  • Żelatyna (35 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
mikser, tortownica 24 cm, trzepaczka do jajek, lodówka

Przepis na śmietanowiec na zimno krok po kroku

Każdą galaretkę roztop w 250 ml gorącej wody, w osobnych miseczkach. Odstaw do stężenia.

Tortownicę zabezpiecz papierem do pieczenia. Ostudzone galaretki pokrój w drobną kostkę.

Jogurt przełóż do miski. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie trzepaczką lub łyżką.

Żelatynę namocz w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej, mieszaj, aż się rozpuści.

Dodaj 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszaj trzepaczką, a następnie dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.

Śmietanę ubij na sztywno i wmieszaj delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszaj kostki galaretek. Masę wyłóż do tortownicy.

Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.

Jak oceniasz przepis na śmietanowiec na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,9% osób

Więcej informacji na temat śmietanowca na zimno

Śmietanowiec na zimno to niezwykle smaczne ciasto, które można przygotować w kilka chwil bez użycia piekarnika. Pięknie się prezentuje ze względu na kolorowe galaretki.

Przepis na śmietanowiec na zimno to doskonała opcja na deser do kawy. Sprawdzi się na niedzielę, ale również na każde święto. Ciasto robi się bez pieczenia, więc sprawdzi się, nawet jeśli nie masz piekarnika. Powstaje z niego niezwykle miękkie i puszyste ciasto, które będzie idealnym wyborem na wszelkiego rodzaju przyjęcia. W tym przepisie robi się go ze śmietanki, połączonej z jogurtem naturalnym to idealne połączenie, które sprawia, że masa na ciasto wychodzi bardzo spójna i gęsta. To gwarantuje, że całość odpowiednio zastygnie. Wydawać się może, że ciasto ze śmietany, nie będzie zbyt smaczne, jednak nie jest to prawda. Odpowiedni dodatek cukru i galaretek sprawia, że całość nie jest zbyt słodka, a jednocześnie smakuje pysznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śmietanowiec, by był pyszny i dobry również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ciasto śmietanowe to smaczny sposób na wykorzystanie słodkiej śmietanki w kuchni. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki tak pięknemu i niebanalnemu wyglądowi stanowi wspaniałą ozdobę wszystkich stołów imprezowych. To ciasto, choć prezentuje się niezwykle efektownie, wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga pieczenia. To idealny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie naprawdę proste przepisy, które można odtworzyć w domu w kilka minut. To świetna propozycja dla początkujących kucharzy, którzy chcą zacząć od czegoś prostego, a przy tym naprawdę dekoracyjnego. By wykonać to ciasto nie trzeba nawet posiadać piekarnika, co jest jego dodatkowym atutem. Ciasto robi się z galaretkami, dzięki czemu nie trzeba dbać o dodatkowe dekoracje. Kolorowe galaretki pięknie się prezentują i nadają całości pysznego smaku. Najlepiej wybierać galaretki w różnych kolorach, by całość prezentowała się nawet ciekawiej.

Alergeny w śmietanowcu na zimno

Lista alergenów dla śmietanowca na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze śmietanowca na zimno

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
217.75
333.15
Białko (g)
8.45
12.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
19.10
29.22
Węglowodany przyswajalne (g)
18.96
29.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
11.90
18.21
Tłuszcze nasycone (g)
11.88
18.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
23.33
35.70
Szacunkowy indeks glikemiczny śmietanowca na zimno 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śmietanowca na zimno

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
77 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Galaretka
77 g
agrestowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
600 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 4
7.33
Za 600 ml
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Żelatyna
35 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 35 g
Koszt składników
36.10