Penicillin
- Whisky - 3 kieliszki (120 ml)
- Miód (40 g)
- Sok z cytryny (40 ml)
- Sok imbirowy (60 ml)
- Lód (20 g)
Przepis na penicillin krok po kroku
Lód umieść w szklankach.
Wszystkie składniki umieść w shakerze i wstrząśnij.
Przelej drink do szklanek.
Więcej informacji na temat penicillin
Penicillin to pomysł na pyszny, domowy drink na bazie whisky i soku imbirowego. Przepis na drinka penicillin jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do wykonania drinka potrzebne będą następujące składniki: whisky lub bourbon, sok z cytryny, miód lub syrop miodowy, sok imbirowy, kostki lodu.
Jak zrobić drinka penicillin? Potrzebujesz do tego shakera aby wymieszać dokładnie wszystkie składniki, podawać drinka najlepiej w szklankach typu old fashioned. W szklankach umieść kostki lodu. Do shakera wlej whisky, sok z cytryny, sok imbirowy i miód, wymieszaj dokładnie i przelej do szklanek. Możesz udekorować drink kostką kandyzowanego imbiru.
Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia. Sok imbirowy możesz kupić w sklepie gotowy, pamiętaj aby wybrać ten bez dodatku cukru. Bulwy imbiru z których powstaje sok są źródłem cennych olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew dlatego nie powinny go spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Podsumowując pomysł na drinka penicillin zrodził się nie tak dawno w jednym z Nowojorskich barów serwujących koktajle. Proporcje składników w drinku pozwalają na przełamanie mocnego smaku whisky. Koktajl idealnie sprawdzi się podany na imprezę ze znajomymi, jest szybki do zrobienia, można go zrobić więcej, a składniki do jego przygotowania są proste i jest ich nie wiele.
Alergeny w penicillin
Lista alergenów dla penicillin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na penicillin
Wartości odżywcze penicillin
Koktajle alkoholowe powinny występować stosunkowo rzadko w naszej diecie. Alkohol obciąża naszą wątrobę, ponieważ to ona zajmuje się rozłożeniem alkoholu spożytego przez nas. Alkohol jest także wyrobem wysokokalorycznym.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.