Penicillin

Opublikowano: 22.09.2021 r., 17:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Penicillin w szklance na blacie
Penicillin
Penicillin to stosunkowo nowy drink powstał on w roku 2005 w jednym z barów Nowego Jorku. Połączenie whisky z miodem i sokiem imbirowym jest ciekawym doznaniem smakowym.
Przygotowanie 5 min
367 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Whisky - 3 kieliszki (120 ml)
  • Miód (40 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
  • Sok imbirowy (60 ml)
  • Lód (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
shaker, szklanka typu old fashioned

Przepis na penicillin krok po kroku

Lód umieść w szklankach.

Wszystkie składniki umieść w shakerze i wstrząśnij.

Przelej drink do szklanek.

Jak oceniasz przepis na penicillin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat penicillin

Penicillin to pomysł na pyszny, domowy drink na bazie whisky i soku imbirowego. Przepis na drinka penicillin jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do wykonania drinka potrzebne będą następujące składniki: whisky lub bourbon, sok z cytryny, miód lub syrop miodowy, sok imbirowy, kostki lodu.

Jak zrobić drinka penicillin? Potrzebujesz do tego shakera aby wymieszać dokładnie wszystkie składniki, podawać drinka najlepiej w szklankach typu old fashioned. W szklankach umieść kostki lodu. Do shakera wlej whisky, sok z cytryny, sok imbirowy i miód, wymieszaj dokładnie i przelej do szklanek. Możesz udekorować drink kostką kandyzowanego imbiru.

Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia. Sok imbirowy możesz kupić w sklepie gotowy, pamiętaj aby wybrać ten bez dodatku cukru. Bulwy imbiru z których powstaje sok są źródłem cennych olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew dlatego nie powinny go spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Podsumowując pomysł na drinka penicillin zrodził się nie tak dawno w jednym z Nowojorskich barów serwujących koktajle. Proporcje składników w drinku pozwalają na przełamanie mocnego smaku whisky. Koktajl idealnie sprawdzi się podany na imprezę ze znajomymi, jest szybki do zrobienia, można go zrobić więcej, a składniki do jego przygotowania są proste i jest ich nie wiele.

Alergeny w penicillin

Lista alergenów dla penicillin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na penicillin

Wartości odżywcze penicillin

na 100g gotowej potrawy

Koktajle alkoholowe powinny występować stosunkowo rzadko w naszej diecie. Alkohol obciąża naszą wątrobę, ponieważ to ona zajmuje się rozłożeniem alkoholu spożytego przez nas. Alkohol jest także wyrobem wysokokalorycznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
159.93
367.84
Białko (g)
0.09
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
16.33
37.56
Węglowodany przyswajalne (g)
16.26
37.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
0.03
0.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
1.14
2.63
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
112.36
258.42
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.36
12.32
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny penicillin 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania penicillin

Koszt składników
86.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Whisky
120 ml
3 kieliszki
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 120 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Sok imbirowy
60 ml
14.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.36
Za 60 ml
Lód
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
86.00