Przepis na penicillin krok po kroku

Składniki
  • whisky 120 ml 3 kieliszki
  • Miód 40 g
  • Sok z cytryny 40 ml
  • Sok imbirowy 60 ml
  • Lód 20 g
To będzie niezbędne
shaker, szklanka typu old fashioned

Lód umieść w szklankach.

Wszystkie składniki umieść w shakerze i wstrząśnij.

Przelej drink do szklanek.

Penicillin podane jest w szklance, która stoi na drewnianym blacie.
Penicillin
Koszt przygotowania dania
12.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
58

Penicillin - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o penicillin

Penicillin to pomysł na pyszny, domowy drink na bazie whisky i soku imbirowego. Przepis na drinka penicillin jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do wykonania drinka potrzebne będą następujące składniki: whisky lub bourbon, sok z cytryny, miód lub syrop miodowy, sok imbirowy, kostki lodu.

Jak zrobić drinka penicillin? Potrzebujesz do tego shakera aby wymieszać dokładnie wszystkie składniki, podawać drinka najlepiej w szklankach typu old fashioned. W szklankach umieść kostki lodu. Do shakera wlej whisky, sok z cytryny, sok imbirowy i miód, wymieszaj dokładnie i przelej do szklanek. Możesz udekorować drink kostką kandyzowanego imbiru.

Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia. Sok imbirowy możesz kupić w sklepie gotowy, pamiętaj aby wybrać ten bez dodatku cukru. Bulwy imbiru z których powstaje sok są źródłem cennych olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew dlatego nie powinny go spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Podsumowując pomysł na drinka penicillin zrodził się nie tak dawno w jednym z Nowojorskich barów serwujących koktajle. Proporcje składników w drinku pozwalają na przełamanie mocnego smaku whisky. Koktajl idealnie sprawdzi się podany na imprezę ze znajomymi, jest szybki do zrobienia, można go zrobić więcej, a składniki do jego przygotowania są proste i jest ich nie wiele.

Wartości odżywcze penicillin

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny penicillin 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w penicillin

Lista alergenów dla penicillin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

W przepisie na penicillin nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sok imbirowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania penicillin

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
whisky
120 ml
3 kieliszki
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 120 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Sok imbirowy
60 ml
Lód
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na penicillin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób