Bombardino

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gorący drink na bazie ajerkoniaku.
Bombardino
Bombardino to jeden z tych drinków, który kojarzy się z zimowym wypadem w Alpy. To dlatego, że to właśnie z tego miejsca się wywodzi. Jest niezwykle rozgrzewający.
Przygotowanie 20 min
357 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ajerkoniak (advocat) (100 ml)
  • Bita śmietana (50 g)
  • Whisky (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na bombardino krok po kroku

Ajerkoniak wlej do małego rondelka i delikatnie podgrzej na małym gazie. Nie dopuść do wrzenia.

Do szklanki wlej whisky. Przelej do niej delikatnie ajerkoniak.

Całość udekoruj bitą śmietaną.

Jak oceniasz przepis na bombardino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat bombardino

Bombardino to jeden z tych drinków, który kojarzy się z zimowym wypadem w Alpy. To dlatego, że to właśnie z tego miejsca się wywodzi. Jest niezwykle rozgrzewający.

Przepis na bombardino to doskonały pomysł na pyszny drink. To jeden z nielicznych trunków, który jest podawany na gorąco. W przeciwieństwie do amerykańskich przepisów na ten drink, który jest podawane w kubkach w znacznie większych ilościach, ta włoska wersja podawana jest w filiżankach do espresso lub kieliszkach. Nie jest duży, ale to odpowiednia ilość i nie zawiedziesz się! To mocny deser alkoholowy, więc aby go nieco stonować możesz po prostu pominąć brandy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bombardino, by był smaczny i prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć zwykle kojarzy się z włoskimi feriami zimowymi, to jednak domowe bombardino jest najsmaczniejsze. Robi się je z ajerkoniakiem, whisky, a całość wieńczy bita śmietana. Bombardino to mały włoski koktajl ajerkoniakowy zrobiony z trzech prostych składników. Może jest mały, ale ma ogromną moc i jest idealnym sposobem na ogrzanie się w chłodny i mroźny zimowy wieczór. Lubisz ajerkoniak? W takim razie pokochasz ten mały deser. Jest zrobiony z likieru na bazie jajek, takiego jak Zabov lub Advocaat, brandy i bitej śmietany, posypany cynamonem. Bombardino dosłownie oznacza po włosku „mała bomba” i żadna inna nazwa nie mogłaby być bardziej odpowiednia. Ten mały napój z ajerkoniaku zrzuci Ci skarpetki z nóg i z pewnością zapewni Ci ciepło przez cały wieczór. Pochodzi z włoskich Alp i jest popularny w ośrodkach narciarskich, gdzie po dniu spędzonym na stoku można sobie pozwolić na ogrzanie się jednym z nich. Wymyślił go najprawdopodobniej człowiek, który był właścicielem schroniska narciarskiego w Lombardii. Po tym, jak grupa narciarzy weszła do domku z lodowatej śnieżycy na zewnątrz, mężczyzna szybko zmieszał Zabaglione (włoski krem), whisky i mleko. Podgrzał go i podał roztrzęsionym narciarzom, którzy potem wołali ” Kurczę, ale to bomba!" i tak powstał napój popisowy.

Alergeny w bombardino

Lista alergenów dla bombardino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ajerkoniak (advocat)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ajerkoniak (advocat)
    • bita śmietana

Wartości odżywcze bombardino

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na duży udział alkoholu to danie nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
178.50
357.00
Białko (g)
2.67
5.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.44
12.87
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
12.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.28
14.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.05
10.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
4.44
Cholesterol (mg)
43.50
87.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
71.50
143.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.52
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.20
Witamina E (mg)
0.24
0.49
Retinol (µg (mcg))
70.00
140.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Niacyna (mg)
0.07
0.13
Foliany (µg (mcg))
1.25
2.50
Beta karoten (µg (mcg))
13.75
27.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
30.75
61.50
Potas (mg)
105.25
210.50
Wapń (mg)
78.75
157.50
Fosfor (mg)
68.25
136.50
Magnez (mg)
10.75
21.50
Żelazo (mg)
0.11
0.21
Cynk (mg)
0.30
0.59
Miedź (mg)
0.01
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny bombardino 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bombardino

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ajerkoniak (advocat)
100 ml
29.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.80
Za 100 ml
Bita śmietana
50 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 50 g
Whisky
50 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 50 ml
Koszt składników
91.00