Przepis na bombardino krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
  • Ajerkoniak (advocat) 100 ml
  • Bita śmietana 50 g
  • Whisky 50 ml
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka

Ajerkoniak wlej do małego rondelka i delikatnie podgrzej na małym gazie. Nie dopuść do wrzenia.

Do szklanki wlej whisky. Przelej do niej delikatnie ajerkoniak.

Całość udekoruj bitą śmietaną.

Bombardino podane w szklance.
bombardino
Koszt przygotowania dania
3.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
115 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
89

Bombardino - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bombardino

Bombardino to jeden z tych drinków, który kojarzy się z zimowym wypadem w Alpy. To dlatego, że to właśnie z tego miejsca się wywodzi. Jest niezwykle rozgrzewający.

Przepis na bombardino to doskonały pomysł na pyszny drink. To jeden z nielicznych trunków, który jest podawany na gorąco. W przeciwieństwie do amerykańskich przepisów na ten drink, który jest podawane w kubkach w znacznie większych ilościach, ta włoska wersja podawana jest w filiżankach do espresso lub kieliszkach. Nie jest duży, ale to odpowiednia ilość i nie zawiedziesz się! To mocny deser alkoholowy, więc aby go nieco stonować możesz po prostu pominąć brandy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bombardino, by był smaczny i prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć zwykle kojarzy się z włoskimi feriami zimowymi, to jednak domowe bombardino jest najsmaczniejsze. Robi się je z ajerkoniakiem, whisky, a całość wieńczy bita śmietana. Bombardino to mały włoski koktajl ajerkoniakowy zrobiony z trzech prostych składników. Może jest mały, ale ma ogromną moc i jest idealnym sposobem na ogrzanie się w chłodny i mroźny zimowy wieczór. Lubisz ajerkoniak? W takim razie pokochasz ten mały deser. Jest zrobiony z likieru na bazie jajek, takiego jak Zabov lub Advocaat, brandy i bitej śmietany, posypany cynamonem. Bombardino dosłownie oznacza po włosku „mała bomba” i żadna inna nazwa nie mogłaby być bardziej odpowiednia. Ten mały napój z ajerkoniaku zrzuci Ci skarpetki z nóg i z pewnością zapewni Ci ciepło przez cały wieczór. Pochodzi z włoskich Alp i jest popularny w ośrodkach narciarskich, gdzie po dniu spędzonym na stoku można sobie pozwolić na ogrzanie się jednym z nich. Wymyślił go najprawdopodobniej człowiek, który był właścicielem schroniska narciarskiego w Lombardii. Po tym, jak grupa narciarzy weszła do domku z lodowatej śnieżycy na zewnątrz, mężczyzna szybko zmieszał Zabaglione (włoski krem), whisky i mleko. Podgrzał go i podał roztrzęsionym narciarzom, którzy potem wołali ” Kurczę, ale to bomba!" i tak powstał napój popisowy.

Wartości odżywcze bombardino

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny bombardino 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bombardino

Lista alergenów dla bombardino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na bombardino nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ajerkoniak (advocat), bita śmietana
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bombardino

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ajerkoniak (advocat)
100 ml
Bita śmietana
50 g
Whisky
50 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 50 ml
Jak oceniasz przepis na bombardino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób